Úszás: Milák Kristófnak előre kell menekülnie

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.09.24. 14:43
null
Virth Balázs olimpiai bajnokunk esetében a pillangó mellett a 4x200-as gyorsváltót helyezné előtérbe (Fotó: Árvai Károly)
Akárcsak eddig, ezúttal is többfelé figyel Virth Balázs, hiszen tanítványai máshonnan indulnak és a formájuk is eltérő – az edző csoportjával megkezdte a felkészülést.

 

– Mosolygósan indult a felkészülésük, vagy nehézkesen?
– Ilyenkor mindig jókedvűen kezdődik a munka, ha kint süt a nap, ez még inkább így van – válaszolta Virth Balázs, aki – többek között – Milák Kristóf és Márton Richárd (BHSE), valamint Kapás Boglárka (UTE) felkészítését is irányítja. – Az első három-négy héten könnyű, aerob jellegű munkát végzünk, az edzések, s ezzel párhuzamosan a méterek száma is fokozatosan emelkedik. ez a kezdeti időszak az előkészítése annak, hogy a versenyzők onnantól úgymond edzhetővé váljanak. A negyediktől a nyolcadik hétig vár rájuk az igazán kemény munka.

– A monotonitást hogyan töri meg ilyenkor egy edző?
– Például úgy, hogy a nap egyik edzésén rövid pályán, a másikon ötvenes medencében készülünk.

– Ha már a rövid pályát említette: decemberben Melbourne ad otthont a vb-nek, indulnak a tanítványai Ausztráliában?
– Nem. Milák Kristóf mögött nehéz szezon van, sok-sok versennyel, jövő nyártól szintén sűrű év vár rá, a következő hónapokat inkább munkásan tervezi, amikor tud javítani a fordulóin, és emellett sok mindent próbálgatni tud az edzéseken.

– Nem lesz nehéz fenntartani a motivációt versenyek híján?
– A jó vetülete ennek az időszaknak a nyugalom, de valóban van nehéz oldala is, hiszen az úszóim előtt nincs közeli nagy cél. Viszont lesznek versenyek, több kisebb hazai viadalon is elindítom őket, amelyeken mindannyian több számot vállalnak. Kristófnak erre azért van szüksége, hogy megszakítsuk a monoton hétköznapokat, Márton Richárdnak azért, hogy javuljon a verseny-állóképessége és megszokja, hogy egy adott számot többször magas színvonalon ússzon le, Kapás Boglárkának pedig azért, hogy visszaálljon az edzettsége.

– Akkor maradjunk is Kapás Boglárkánál, aki jelenleg nászúton van.
– De jövő héten már csatlakozik hozzánk. Neki utol kell érnie saját magát: betegség, sérülés és sok minden más miatt ez az éve meglehetősen lyukas volt, így neki egy klasszikus alapozásra van szüksége. Ahhoz, hogy újra minőségi úszásra legyen képes, először mennyiségre van szükség.

– Ugye képes lesz visszakapaszkodni?
– Beszéltem már vele, nagyon motivált. De milyen különös ez... Tavaly Bogi Európa-bajnok volt kétszáz pillangón, aztán az olimpián negyedik lett, és bár azóta a nehézségek miatt valóban nem tudott igazán jól úszni, mégis sokan arról faggatnak, akarja-e egyáltalán folytatni. Kegyetlen sportág a miénk ebből a szempontból – szerencsére a külvilág nem azt látja, amit én, én pedig azt mondom, nincs ez veszve, sőt! Ráadásul Boginak újra van kedve a gyorshoz, ennek különösen örülök, hiszen ahhoz, hogy jó legyen kétszáz pillangón, szükség van a gyorsra is.

– Míg Kapás Boglárkát újra fel kell építenie, olybá tűnik, hogy a római Európa-bajnokságról arannyal és ezüsttel hazatérő Márton Richárdot vissza kell fognia.
– Milák Kristóffal egyetemben ő is azt kérte, hogy a négyhetes pihenő legyen csak három, majd két héttel Róma után elkezdett mozogni. Nagyon motivált, nagyon menne előre, de észnél kell lennünk, mert arra azért figyelnünk kell, hogy a nagy versenyekhez érve ne legyen fáradt, addig ne hajtsa ki magát.

– Márton Richárd kiütheti a nyeregből Kenderesi Tamást kétszáz pillangón?
– Más az, amikor jössz fel, és bár nem várja senki, odaérsz a mezőny elejére, és más, amikor már hoztál valamilyen eredményt, és esetleg már várnak tőled valami olyat, ami nem biztos, hogy elvárható. Ahhoz, hogy Ricsi a második legyen a hazai rangsorban kétszáz pillangón Milák mögött, bravúr kell, hiszen Kenderesi Tamás olyan eredményekkel és időkkel rendelkezik, hogy azért na... De a célunk nyilvánvalóan az.

– És Milák Kristófnak micsoda? Klasszis tanítványa továbbra is sokszámos úszó akar lenni?
– Izgatja a kérdés Kristófot változatlanul, ez kétségtelen, egy Eb-n bele is fér, hogy több számban induljon, ám egy olimpián, egy világbajnokságon már a középdöntős futamok is élesek, emellett szerintem a 4x200-as gyorsváltóban is hatalmas lehetőségek vannak, úgyhogy nálam a pillangó mellett a váltó áll előtérben. Ha ezek mellé valamit még be lehet vállalni, az a száz gyors – a kétszáz már veszélyeztetné Kristóf többi számát.

– A két véleményből hogyan lesz egy? Hogyan fogja vissza tanítványát?
– A világbajnokság kapcsán meggyőzhető volt Kristóf, a római kontinensviadalon pedig engedtem, hogy kalandozzon. Azért azt jó, ha mindenki tudja, hogy amögött, hogy Kristóf simán nyer kétszáz pillangón, rengeteg munka van – izzadtam én is néhányszor a felkészülés során... De persze ez is a feladatom, viszont ahhoz, hogy úgy tűnjön kívülről, szárnyal a mezőny előtt, keményen kell dolgoznia. És visszapillantgatni a mezőnyre sem árt, hiszen vannak, akik gyorsan, rohamléptékben fejlődnek, úgyhogy előttünk egyetlen út áll: előre kell menekülnünk! A kétszáz mellett száz pillangón is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik