Úszás: messzire került az ISL-döntőtől az Iron csapata

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2020.11.15. 20:12
null
Messzire került az ISL-döntőtől az Iron csapata (Fotó: Tumbász Hédi)
A Nemzetközi Úszóliga (ISL) második elődöntőjének első napja után a Cali Condors és az LA Current áll az első két helyen.

 

Hogy a Cali Condors ott lesz a november 21–22-ei fináléban, már akkor eldőlt, amikor még fel sem harsant az első rajtnál a startpisztoly vasárnap este a Duna Arénában a Nemzetközi Úszóliga (ISL) második elődöntőjében.

A többek között az amerikai Caeleb Dressel és Lilly King nevével fémjelzett gárda az alapszakaszban minden fordulót megnyert, amelyikben érdekelt volt (szám szerint négyet), ennek megfelelően kezdte ezt a vasárnapi versenyt is, noha maga a program egy Los Angeles-i győzelemmel indult Beryl Gastaldello révén. Speciel a francia lány sikere 100 pillangón (55.32) abszolút nem volt meglepetés, hiszen a 25 éves úszó villog az idei ISL-sorozatban, olyannyira, hogy az elődöntők előtt az MVP-listán a második helyen állt Dressel mögött.

Gastaldello csapata, az LA Current egyébként sem „kutyaütő”, a Calihoz hasonlóan telis-tele van klasszisokkal, így aztán várható volt, hogy a két amerikai együttes feszül majd igazán egymásnak – a magunk részéről persze abban reménykedtünk, hogy a Hosszú Katinkával, Lobanovszkij Maximmal és Verrasztó Dáviddal felálló Iron képes lesz beleszólni ebbe a küzdelembe, s persze az újonc Toronto Titans alakulatát sem lehetett leírni előzetesen.

Aztán ebből az lett, hogy az Iron nagyon beragadt a rajtnál, a Cali Condors és az LA Current egymással csatázott leginkább, ám figyelniük kellett a Toronto Titansre is, hiszen a kanadaiak ott loholtak a nyomukban.

Egy ideig.

Merthogy a sprintszámok átrendeztek mindent, hiszen a női 50 gyors és a férfi 50 mell például majdhogynem Iron-számnak mondható (na persze ha nincs a vízben az Energy Standard, és mondjuk a svéd Sarah Sjöström...), a holland Ranomi Kromowidjojónak és a török Emre Sakcinak köszönhetően feltámadt Hosszú csapata, s hirtelen minden még izgalmasabbá vált. És természetesen tudjuk, egy jó formában lévő Hosszú Katinkával még nagyobbat szakíthatna az Iron (például úgy, hogy megnyeri a 200 vegyest, ám vasárnap csupán a hatodik lett Hosszú 2:08.91-gyel), csakhogy az idei év felülírt mindent, s mivel háromszoros olimpiai bajnokunk felkészülése a sok versenyzésre épül, versenyekből meg ebben az esztendőben nemigen akadt, Hosszú messze van attól, amit korábban megszoktunk tőle.

Ahogy pörögtek egymás után a számok, nyilvánvalóvá vált, hogy egy helyszínen ugyan, de valójában két hadszíntéren folyik a küzdelem: az első helyért a Cali és az LA Current vetélkedett, a harmadikért pedig az Iron és a Toronto.

Kiemelt figyelem övezte a vegyes váltókat, hiszen az új szabályok értelmében ezen számok győztesei választhatják meg a másnapi csillagszóró futam úszásnemét – a nőknél a Cali Condors nyert, s a mellúszókirálynő Lilly King miatt minden bizonnyal a mellúszásra esik majd a csapat választása. A férfiaknál az LA Current diadalmaskodott – hogy ez a gárda a hátra és Ryan Murphyre, vagy pedig a pillangóra és Tom Shieldsre épít-e, hétfőn kiderül.

Az első nap után a Cali Condors vezet az LA Current, az Iron és a Toronto Titans előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik