Úszás: Maci Laci, jövök! – Bernek Péter

Vágólapra másolva!
2020.11.04. 09:27
null
Bernek Péter kedden érkezett haza Sierra Nevadából
Három hét magaslaton: Bernek Péter és Bohus Richárd kedden érkezett haza Sierra Nevadából.

Bár tavaly a London Roar színei­ben végigversenyezte a Nemzetközi Úszóliga (ISL) sorozatát, idén úgy döntött, másként készül: Bernek Péter (BVSC) kedden érkezett haza a spanyolországi Sierra Nevadából, ahol Bohus Richárddal három hétig edzőtáborozott magaslaton.

„Gondolkoztam az ISL-sorozaton, de most fontosabb volt ez az edzőtábor   – mondta Nagy Péter tanítványa. – Többször voltunk már magaslaton, igaz, rendszerint Amerikában, de oda ugye most nehézkesebb lett volna eljutni, és mindig bevált: jelentősen javult az  időeredményem minden távon, amikor eljött a verseny ideje. Ez most a decemberi kaposvári országos bajnokság lesz, addig még van öt hét.”

A BVSC különítménye a tavaszi leállás után nem kezdett bele azonnal a munkába, alacsonyabb intenzitással készült, viszont a felkészülés menetébe csak egy-egy hétnyi pihenőt iktattak az edzők, hogy augusztus 10-től teljes intenzitással kezdhessenek el dolgozni. Ez azt is jelenti, hogy az állóképességet tekintve már viszonylag jó állapotban érkezett Sierra Nevadába a rövid pályás világ- és Európa-bajnok Bernek, valamint a vb-bronzérmes Bohus, ettől függetlenül az első hét egyikőjüknek sem volt könnyű.

„Óvatosan kezdtünk, és csak a második héten kerítettünk sort az iramúszásra, ám magaslaton akkor sem tudsz ebben olyan jó időt menni, ha kileheled a lelked a vízben. A pulzusszám nem sokkal magasabb, mint »lent«, de a légszomj miatt úgy érzed, mintha kilyukadna a beled    – folytatta Bernek, aki bemutatta a kinti körülményeket is: –    Ez nagy komplexum, amelyben az uszoda mellett van négy konditerem és egy diagnosztikai labor is, csak sajnos ez utóbbi szolgáltatásait nem vehettük igénybe a járványhelyzet miatt.”

A fiúknak kérdőívet kellett kitölteniük érkezéskor, és átestek egy vizsgálaton is, visszafelé ez másként nézett ki: előbb pénteken, majd kedden is tesztelték őket, hiszen Magyarországra csak két negatív teszttel léphettek be. A keddi érkezés után pedig percnyi megállás sincs, hiszen az országos bajnokság mindenkinek fontos – Bernek Péter például 400 vegyesen szeretné tovább javítani időeredményét (4:12.80), és megcélozza 200 háton az olimpiai A-szintet (1:57.50).

„Az országos bajnokságon egy napon rendezik meg a négyszáz vegyest és a kétszáz hátat, ez nem könnyíti meg a dolgomat, viszont az olimpián több nap van a két szám között – így Bernek. – Sokszor kérdezgetik tőlem, nem tartok-e a fiataloktól, hiszen egyre erősebbek, de féljenek ők tőlem! Egyelőre én vagyok a második a rangsorban Verrasztó Dávid mögött. Különben is: ha lenne bennem félsz, oda sem állnék a rajtkőre. Erre a két távra koncentrálok, a gyorsot viszont elengedtem, pedig azon is voltak sikereim a múltban. Szoktam mondani félig viccesen, hogy elfelejtettem, hogyan kell négyszáz gyorson úszni, és ez azóta sem változott, nem jöttem rá újra, hogyan is kell leúszni azt a távot.”

Vegyesen egyébként kifejezetten jó edzőpartnere van Berneknek Cseh László személyében – Cseh és Németh Nándor az elmúlt hetekben itthon készült, Burián Katalin pedig az ISL-sorozatban versenyez – már csak ezért is várja nagyon, hogy újra egymás mellett úszhassanak a BVSC uszodájában. Meg persze azért is, mert évek óta jó barátok.

„Szerintem már Maci Laci is hiányol engem”   – jegyezte meg ennek kapcsán Bernek.  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik