Úszás: Kovács Rita bekerül a Nemzetközi Nyílt Vízi Úszók Hírességek Csarnokába

Vágólapra másolva!
2022.11.17. 15:28
null
Kovács Rita bekerül a Hírességek Csarnokába (Fotó: nemzetisport.hu)
Kovács Rita bekerül a Nemzetközi Nyílt Vízi Úszók Hírességek Csarnokába, írja a Magyar Távirati Iroda. A magyar szövetség beszámolója szerint ő volt az első magyar női úszó, aki érmet szerzett nyílt vízi világbajnokságon, kétszeres Európa-bajnok és az egyetlen magyar úszó, aki Európa-bajnokságon dobogóra állt, miután gyermeket szült.


Kovács Rita egyike volt azoknak, akik a nyílt vízi úszás hajnalán már komolyan foglalkoztak a szakággal. Először 1991-ben, Perthben került fel a nyílt vízi úszás a világbajnokság programjára, méghozzá a maratoni táv, azaz a 25 km.

Kovács már akkor indult, egyéniben az előkelő negyedik helyen végzett, csapatversenyben pedig bronzérmet szerzett. Az 1994-es római vb-n már az egyéni érme is összejött, 25 kilométeren másodikként végzett.

1995-ben a bécsi Európa-bajnokságon, majd két évvel később Sevillában is aranyérmes lett, övé a szakág első női Eb-aranya.

Gyermeke születése miatt visszavonult, de nyolc év kihagyás után visszatért, 2006-ban, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon Balatonalmádiban 36 esztendősen második lett tíz kilométeren úgy, hogy 9800 méterig vezetett.

Kovács a világkupákon is remekelt, 16 alkalommal nyert, ezzel mindmáig a legsikeresebb magyar női nyílt vízi úszó. Kovács Ritát május 6-án New Yorkban iktatják be a Nemzetközi Nyílt Vízi Úszók Hírességek Csarnokába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik