Úszás: Hosszú ezerrel edz, Verrasztó Dávid a szakaszgyőztes – Sós Csaba

Vágólapra másolva!
2021.02.18. 09:27
null
Hosszú Katinka és Milák Kristóf az egyik budapesti edzésversenyen (Fotó: Török Attila)
A szövetségi kapitány szerint Hosszú Katinka halálosan komolyan veszi az olimpiai felkészülést, a „szakaszgyőztes” viszont Verrasztó Dávid – írja cikkében az SzPress Hírszolgálat.

 

„Szakmai szempontból nagyon nem lett volna szerencsés, sokkal inkább meredek, ha a március huszonharmadikán kezdődő országos bajnokságnak úgy futnak neki a válogatott úszóink, hogy előtte egyetlen erőfelmérőn sem próbálhatják ki magukat – nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak Sós Csaba szövetségi kapitány az erőfelmérő után. – Most viszont, hogy túl vagyunk a kedd-szerdai felkészülési versenyen, máris jobb a közhangulat, a versenyzők és az edzőik is megkapták azokat a visszajelzéseket, amikből olvasni és okulni is lehet. Még akkor is, ha a Tüskeuszodában összegyűlt versenyzők közül többen egy „kilométergyűjtő” edzőtáborral a hátuk mögött, egy másikba pedig rövidesen elutazva mutatták meg magukat és éltek a versengés lehetőségével. Lehetett volna több vidéki úszó is a mezőnyben, akik viszont most megmérettették magukat, azoknak a hozzáállását csak dicsérni tudom.”

Katinka nem bújt el

„A felkészülési verseny előtt többször is beszéltem Hosszú Katinkával, és örömmel nyugtáztam, hogy az elszántsága ugyanolyan, vagy még konokabb, mint ami öt évvel ezelőtt hajtotta előre a pályafutása csúcsát jelentő riói olimpiai játékok előtt, amelyen három aranyérem is az övé lett. Nem kételkedem abban, hogy újra »ezerrel« edz, és halálosan komolyan veszi az olimpiai felkészülésének minden egyes napját. Bizonyára zavarja és nehezen dolgozza fel, hogy a tekintélyerősítő nagy eredményekkel most még nem tud szolgálni, de fogadnék arra, hogy ez a mostani csak egy átmeneti állapot. Jelzésértékű, hogy a felkészülési versenyen régi szokásához híven ismét halmozta a rajtokat, úgy is fogalmazhatnék, hogy nem »bújt« el az ellenfelei és a kihívások elől. Márpedig ez jó jel, az akarat jele” – hangsúlyozta a szakvezető.

Milák mesternégyese a gyorson

A szövetségi kapitány meglátása szerint a felkészülésben egyelőre Verrasztó Dávid a „szakaszgyőztes”, aki a 400 vegyest több mint ígéretes 4:13.80 perces idővel nyerte, majd Katinkához hasonlóan ő is több számban tesztelte magát. Jó benyomást keltettek Selmeci Attila versenyzői is, akik közül a 200 pillangón világcsúcstartó és világbajnoki címvédő Milák Kristóf most a gyorsúszó számokban is jelezte, hogy a jövőben nem csak a pillangó jelent kihívást a számára. Mesternégyest bemutatva nyert az 50, a 100, a 200 és a 400 „sprintben” is, miközben a „kötelezőt” is hozta az 50 és a 200 pillangón. Egy nap leforgása alatt négy győzelmet ünnepelhetett, ez is azt bizonyítja, hogy a koronavírus-fertőzés utóhatásai már nem hátráltatják a munkájában.

„A napnál is világosabb, hogy az elmúlt év viszontagságainak és a felkészülés bonyolultságának a hatása még most is érződik, de kitapintható a motiváció fokának emelkedése is. Örülni kell annak, hogy a szövetség melegégövi edzőtáborok lehetőségét teremtette meg többek között Dubajban és Dél-Afrikában, de azok sem kerülnek hátrányba – ahogy a Kaposvárra tartó Milákék sem –, akik maradnak itthon, így a jól megszokott edzésrendjüket követve készülhetnek.”

Mindehhez csak annyit, hogy négy évvel ezelőtt, amikor Milák Kristóf még csak 17 éves volt, úgy lett ezüstérmes a Duna Arénában megrendezett vizes világbajnokság 100 méteres pillangó döntőjében, hogy abban az évben egyetlen melegégövi edzőtáborban sem vett részt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik