Úszás: Hihetetlenül élveztem a budapesti buborékot – Dressel

Vágólapra másolva!
2020.11.24. 08:46
null
A tetovált, kigyúrt külső végtelenül szerény, két lábbal a földön járó embert takar (Fotó: Balogh László)
Budapest, te csodás: az amerikai Caeleb Dressel a 2017-es vizes világbajnokság után az ISL-sorozat kapcsán is szívébe zár(hat)ta a magyar fővárost.

 

Lehet szidni a Nemzetközi Úszóligát (ISL), lehet kígyót-békát kiabálni a kezdeményezésre, jelen helyzetben valami mást is lehet, s ezt a klasszis úszók mind tudják: hálás lehet Magyarországnak és Budapestnek a világ úszósportja, mert nagy ajándékot kapott egy ilyen esztendő végén tőlünk, hiszen az, hogy hat héten keresztül tökéletes biztonságban négy-hat versenyen is rajtkőre léphettek a legjobbak, már-már csodaszámba ment – a sportolók felkészülését, fejlődését biztosan segítette.

4 VILÁGCSÚCSOT úszott Dressel az ISL-sorozatban

„Hihetetlenül élveztem a buborékot, nem tudom elégszer megköszönni, hogy lehetőségünk volt versenyezni    – mondta az ISL-döntő után Caeleb Dressel. –  Pályafutásom meghatározó időszaka volt ez a hat hét, mindazért, amit itt megtanultam, s hogy együtt úszhattam a világ legjobbjaival, nem győzök elég hálás lenni.”

Dressel kitörölhetetlenül a szívébe zárta Budapestet: három évvel ezelőtt hét aranyéremmel távozott a vizes világbajnokságról, most pedig az ISL-sorozat végén elkönyvelhetett számtalan futamgyőzelmet, négy világrekordot (50 gyors, 100 pillangó és kétszer 100 vegyes), az MVP-elsőséget, no meg persze csapata, a Cali Condors végső sikerét.

DRESSEL MINDENT IS TUD
SÓS Csaba, szövetségi kapitány
„Dressel azon kevesek közé tartozik, aki nagyon tud rajtolni, fordulni és úszni. Ő az az úszó, aki ötvenes és huszonötös medencében is tart világcsúcsot. Áramvonalas a teste, ruganyos úszó, ha nem így lenne, nem is haladna. Látszik, hogy sokat készül yardos medencében, ennek kapcsán nekünk is el kell gondolkodnunk, hogy ne csak egy rövid pályás országos bajnokságunk legyen egy évben, hanem komplett szezonunk, mert sokat tesz hozzá a felkészüléshez. De nekünk is van olyan úszónk, aki nagymedencében és rövid pályán is világcsúcstartó: Hosszú Katinkának hívják. Nagy sportemberi erénynek tartom, hogy ilyen felkészülés után is beleállt ebbe az egészbe, nem bujkált, hanem elindult a fő számaiban. Előre megmondta, ne várjunk csodát tőle – reménykeltő, hogy az értékítélete megmaradt.”

„Nem akarok híres lenni!”   – jelentette ki egy interjúban, ennek kapcsán persze némi pikírtséggel most odabökhetnénk neki, hogy „Ezt buktad, Caeleb!”

A tetovált, kigyúrt külső végtelenül szerény, két lábbal a földön járó embert takar, olyasvalakit, aki a végtelenségig küzd a céljaiért („Napról napra jobb ember akarok lenni, ez pedig magával hozza, hogy az úszásban is jobb és jobb leszek.”), de attól aztán nem kell fél(te)ni, hogy elszáll – repülni csak a medencében szokott a 24 éves szuperklasszis.

Versenyezni egyébként már egész kis korában megtanult, merthogy a négygyerekes családban (Dressel a harmadik a sorban) a kicsiknek egy fürdőszoba jutott, abban pedig csak egy negyvenliteres vízmelegítő volt.

„Csak kék fürdőnek hívtuk, mert kék volt benne minden: a kád, a vécé, a csempe. Reggelente csak az zuhanyozhatott meleg vízzel, aki elsőként kelt fel. Ez mindig a bátyám, Tyler volt, így aztán délután, amikor hazaérkeztünk az edzésről, már mindannyian kiabáltuk, »kék fürdő«, aztán rohantunk. Egyértelmű, hogy a versenyszellememet a testvéreimnek és a kék fürdőszobának köszönhetem”  – árulta el Gregg Troy tanítványa.

Dressel olyannyira komolyan veszi az úszást, hogy egy-egy rosszabbul sikerült edzés után rendszerint lőttek az éjszakájának: aludni is képtelen, ha rossz periódusban van.

Hogy Budapesten jól teltek az éjszakái, egyértelmű, ahogyan az is, hogy – a reményeink szerint megrendezendő – tokiói olimpia egyik hőse lehet, mégpedig több számban.

Azt mondjuk a magunk részéről nem bánnánk, ha 100 pillangón nem villogna Japánban. Illetve villoghat, mert szépen csillog az ezüst is: a szám aranyérmét inkább akasszák Milák Kristóf vagy Szabó Szebasztián nyakába…

MVP-LISTA, PÉNZDÍJAK
1. Caeleb DRESSEL (amerikai, Cali Condors) 463.5 pont 291 788 dollár
2. Lilly KING (amerikai, Cali Condors) 350 254 188
3. Béryl GASTALDELLO (francia, LA Current) 340.5 181 269
4. Ryan MURPHY (amerikai, LA Current) 329 183 269
5. Sarah SJÖSTRÖM (svéd, Energy Standard) 297 174 625
6. Olivia SMOLIGA (amerikai, Cali Condros) 277.5 115 988
7. Siobhan HAUGHEY (hongkongi, Energy Standard) 250 114 025
8. Tom SHIELDS (amerikai, LA Current) 246 98 369
9. Chad LE CLOS (dél-afrikai, Energy Standard) 245 102 825
10. Emre SAKCI (török, Iron) 231.5 82724
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik