Úszás: Ha Cseh Laci akar, ott lesz az olimpián – Sós Csaba

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.05.24. 09:20
null
Sós Csaba továbbra is egy aranyat és két-három érmet vár Tokióban (Fotó: Tumbász Hédi)
Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak értékelte a tizenöt magyar éremmel zárult budapesti vizes Európa-bajnokságot, emellett már előretekintett az olimpiára.

 

– Öt arany, három ezüst, négy bronz – mit jelenthet mindez Tokió szemszögéből?
– A legutóbbi Európa-bajnokságot négy arany-, egy ezüst-, és egy bronzéremmel zártuk, de Glasgow-ba a csapatunkból többen hosszabb kihagyás, nagyobb pihenő után érkeztek. Vagyis ha a számokat nézem, az előrelépést mutat, ám valójában úgy gondolom, nem léptünk előre. Nem kerülöm meg a kérdést sem: sokan mondták, hogy óvatos vagyok, amikor azt mondtam az olimpia kapcsán, hogy lehet egy aranyunk, s mellette két, esetleg három érmünk, de ez a budapesti kontinensviadal megerősített abban, hogy ez a realitás.

– Az az arany Milák Kristófot és a kétszáz pillangót takarja?
– Igen, ő az, aki egyértelműen esélyes a győzelemre, éspedig kétszáz pillangón. Emellett neki száz pillangón is kinéz egy érem, és a dobogóra odaérhet a csapatunkból Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás. Azért én itt megemlíteném Kós Hubertet is – róla semmiképpen se feledkezzünk meg, továbbra is tartom, hogy ő nagyot robbanthat Tokióban.

– Úgy, ahogyan az oroszoknál a budapesti Eb záró napján négyszáz vegyesen Ilija Bologyin?
– Igen, éppen úgy: a Duna Arénában bemutatkozott az orosz Kós Hubert, és mindjárt le is tette a névjegyét, és mellette is jönnek a fiatalok. Ez egy kemény olimpia lesz, a mi csapatunk kétharmada pedig nem fiatal.

– A márciusi országos bajnokság kapcsán két nagy név kapcsán nem határozott, így az Eb végén mi a döntése Cseh László és a kétszáz vegyes, valamint Kozma Dominik és a kétszáz gyors kapcsán?
– Kozma Dominikkel már közöltem, hogy benne van a csapatban.

– Korábbról van már A-szintje ezen a távon, ám a Duna Arénában azért nem villogott a világbajnoki bronzérmes.
– Ez igaz, ám az ob után azt mutatta, amit vártam tőle: lefogyott, dolgozott keményen, és jobbat is úszott, mint a magyar bajnokságon.

– Cseh László esetében úgy fogalmazott, három-négy éve nem látott tőle olyat, hogy nagyjából ugyanannyi idő alatt ússza le háromszor ugyanazt a távot, és a döntőben megy a legjobban.
– Valóban ezt mondtam, meg azt is, hogy hiába korosodik az ember, a tehetség nem száll ki belőle. Lacival kapcsolatosan tartom, amit korábban mondtam: ő dönt. Azt kértem, az Európa-bajnokság után határozzon: ha akar, ott lesz az olimpián.

– Mekkora úszócsapattal számol Tokióban?
– Harminc-harmincöt tagú lehet a válogatottunk az olimpián, ám akadnak nehézségeim a csapat összeállítása kapcsán, hiszen a B-szintesek nem automatikus résztvevők, a Nemzetközi Úszószövetség június 30-áig jelzi vissza, kiknek a nevezését fogadja el, csakhogy nekem a Magyar Olimpiai Bizottságnak név szerint le kell adnom az indulóinkat június 23-áig. Fő a fejem rendesen...

– Az Európa-bajnokság hozott meglepetést az ön számára a nemzetközi mezőnyt illetően?
– Máshol is zajlik az őrségváltás. A 2017-es budapesti világbajnokságon mondtam, hogy egyszerre látjuk az uszodában a múltat, a jelent és a jövőt – a múlt továbbra is velünk van, az idősebb klasszisok továbbra is velünk vannak, de azt látni kell, hogy hiába dolgoznak, hiába javulnak az edzéseredményeik, a korukból adódóan már nemigen tudják korábbi önmagukat hozni téthelyzetben.

ÉREMTÁBLÁZAT (úszás)
1. Nagy-Britannia 11 9 6
2. Oroszország 9 5 8
3. Olaszország 5 9 13
4. MAGYARORSZÁG 5 3 4
5. Hollandia 4 5 1
6. Ukrajna 2 1
7. Franciaország 1 2 2
8. Spanyolország 1 1 1
9. Finnország 1 1
Románia 1 1
11. Görögország 1 2
Svédország 1 2
13. Csehország 1
Izrael 1
15. Svájc 2 1
16. Dánia 1 1
17. Ausztria 1
Fehéroroszország 1
Bulgária 1
Lengyelország 1
21. Litvánia

ÖSSZESÍTETT ÉREMTÁBLÁZAT
(úszás, műúszás, műugrás, nyílt vízi úszás)
1. Oroszország 20 9 13
2. Nagy-Britannia 12 13 7
3. Olaszország 10 14 20
4. Ukrajna 7 5 2
5. Hollandia 6 5 1
6. MAGYARORSZÁG 5 4 6
7. Németország 5 2 4
8. Franciaország 2 5 3
9. Spanyolország 1 4 2
10. Görögország 1 2 3
11. Románia 1 1
Finnország 1 1
13. Svédország 1 3
14. Izrael 1 1
15. Csehország 1
16. Svájc 3 1
17. Fehéroroszország 2 2
18. Ausztria 1 2
19. Dánia 1 1
20. Bulgária 1
Lengyelország 1
22. Litvánia 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik