Úszás: Gyárfás mandátumát fél évvel hosszabbítja meg a koronavírus

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.05.07. 16:28
null
Gyárfás Tamás (jobbra) és Bartolo Consolo, a LEN korábbi elnöke (Fotó: AFP)
A koronavírus-járvány miatt nem most hétvégén, hanem november 8-án Budapesten kerül sor az Európai Úszószövetség (LEN) tisztújító kongresszusára – egy hónappal a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) tisztújítása előtt.

Négy nap múlva kezdődne Budapesten az úszó, nyílt vízi úszó, műúszó és műugró Európa-bajnokság, s ha a koronavírus-járvány nem írt volna fölül mindent, a hétvégén sor került volna az Európai Úszószövetség (LEN) tisztújító közgyűlésére is.

Arra a tisztújításra, amely magyar szempontból változást hozott volna, hiszen ahogyan azt február elején a Nemzeti Sport megírta, a Magyar Úszószövetség Szabó Tünde olimpiai és világbajnoki ezüstérmes úszót, sportért felelős államtitkárt, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) volt főtitkárát jelöli a LEN vezetőségébe, ahol eddig Gyárfás Tamás képviselte Magyarországot.

A MÚSZ az alelnöki posztra, illetve az ennél még rangosabb bürotagságra jelölte Szabó Tündét, aki kérdésünkre február elején ennek kapcsán így fogalmazott a Nemzeti Sport megkeresésére:

Sportállamtitkári pozíciómmal nem összeférhetetlen a jelölés, mi több, úgy vélem, a két pozíció csak erősíti egymást, ezáltal pedig a magyar sportdiplomáciát is csak erősíteni fogom azzal, ha Magyarországot képviselhetem a LEN büróban.”

A Magyar Úszószövetség Szabó Tündét jelöli a LEN vezetőségébe (Fotó: Dömötör Csaba)
A Magyar Úszószövetség Szabó Tündét jelöli a LEN vezetőségébe (Fotó: Dömötör Csaba)

A döntés kapcsán Wladár Sándor MÚSZ-elnök a következőket mondta: „Államtitkár asszony a legalkalmasabb személy, akit nagy örömmel támogatok én személy szerint is. A MÚSZ elnöksége egyöntetűen szavazta meg Szabó Tünde jelölését a LEN Büro testületébe, valamint a LEN alelnöki posztjára is.”

A tisztújítás viszont a járvány miatt elmarad – egyelőre.

Arra novemberben kerül sor, már csak azért is, mert decemberben Abu-Dzabi rövid pályás világbajnokságot rendez (december 15–20.), s amellett, hogy mindenki abban reménykedik, az esztendő utolsó hónapjában már valóban megtartható a világverseny, más jelentőséggel is bír az esemény. Nevezetesen azzal, hogy akkor kerül sor a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) tisztújító kongresszusára is, amely egyébként csak jövő júliusban lenne esedékes, ám az olimpia elhalasztása miatt nem akkor, csupán 2022 tavaszán kerül sor a fukuokai vizes világbajnokságra (a tisztújító kongresszusok rendre összekapcsolódnak az aktuális világeseményekkel).

A FINA várhatóan leköszönő elnöke, Julio César Maglione (Fotó: AFP)
A FINA várhatóan leköszönő elnöke, Julio César Maglione (Fotó: AFP)

Így aztán a FINA arra hivatott emberei már decemberben döntenek, ráadásul igen fajsúlyos kérdésben is, hiszen minden jel arra mutat, hogy Julio Maglionét Huszain al-Muszallam váltja majd az elnöki pozícióban.

S hogy a FINA és a LEN tisztújítása hogyan kapcsolódik össze?

Hatalmi harc?

Korrupciós vádak jelentek meg a német, angol és ausztrál sajtóban a LEN kapcsán: a svájci és olasz államügyészséghez beérkezett dokumentumok szerint a LEN három olasz vállalatnak adott számlákat, amelyekért nem kapott semmiféle szolgáltatást – az egyik érintett vállalat többségi tulajdonosa a szóban forgó LEN-funkcionárius, aki két kollégájával aláírta a LEN és az Elevan cég közötti megállapodást a televíziós jogdíjakkal kapcsolatos tanácsadásról. Az egyik aláíró Gyárfás Tamás volt, aki LEN-ben betöltött posztjánál fogva jegyezte ellen az ilyen típusú szerződéseket.

A LEN közleményében teljes mértékben elutasította a vádakat. A LEN vezető testületének tagjai egyeztetéseket és ellenőrzéseket követően egyhangúlag egyetértettek abban, hogy a felvetett állításoknak nincs valóságtartalmuk. A szervezet kiemelte: kiáll valamennyi testülete mellett, amelyek működésük során mindig tiszteletben tartották a jó irányítás elvét és az átlátható működést.

Az ügy kirobbantója az a Bartolo Consolo, aki korábban volt az LEN elnöke, ám most kiszorulni látszik a „kedvencek” közül, így a LEN által a FINÁ-ba jelölhető négy plusz két fő közül – Consolo az utóbbi kettő egyikét szeretné magának, ám azt, hogy az általa nyilvánosságra hozott történet valós-e, csak vizsgálat döntheti el.

Úgy, hogy a LEN négy plusz két főt jelölhet a FINA Büróba, ám a jelölésnek egy hónappal a FINA kongresszusa előtt meg kell történnie. Ebből kiindulva pedig november első felében sor kell kerülnie a LEN tisztújító közgyűlésére is – itt van egy adminisztrációs „korlát”, hiszen a LEN alapszabálya úgy rendelkezik, hogy az érintett tagszervezeteket a tisztújító gyűlés időpontja előtt hat hónappal értesíteni kell.

Az értesítést csütörtökön meg is kapta a MÚSZ, így immár hivatalos: a LEN tisztújító kongresszusára 2020. november 8-án kerül sor Budapesten.

Ami a magyar érdekeltséget illeti, fontos tudni, hogy a LEN-be mindenképpen új képviselőt delegál a MÚSZ, s mivel Gyárfás Tamást a FINA-ba a LEN jelölte, a korábbi MÚSZ-elnök FINA-tagsága is megszűnik – de csak jövő júliusban. Mert hiába ülésezik decemberben a nemzetközi szövetség, és hiába választ új elnököt, új tagságot, a „régiek” mandátuma 2021 júliusáig szól.

Gyárfás Tamás 2004-ben lett tagja a LEN vezetőségének, négy év múlva alelnöknek, újabb négy év múlva pénztárnoknak nevezték ki, s ezzel bekerült a szűk irányító testületbe, az úgynevezett büróba is. 2013-tól a FINA alelnöke és kommunikációért felelős vezetője is lett, 2017-től végrehajtó bizottsági tagja.

Gyárfást 2018. április 17-én állította elő a rendőrség és hallgatta ki, majd vették őrizetbe a húsz évvel korábbi Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban. 2019. július 30-án a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölésre való felbujtásért vádat emelt ellene, szabadlábon védekezik. A koronavírus-járvány miatt a peres eljárások többsége szünetel, így ez az ügy is „áll” – egyelőre.

Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszék bejáratánál a 2020. februári meghallgatásakor (Fotó: Hatlaczki Balázs/Bors)
Gyárfás Tamás a Fővárosi Törvényszék bejáratánál a 2020. februári meghallgatásakor (Fotó: Hatlaczki Balázs/Bors)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik