Úszás: Egy bronzot már sikerként könyvelnék el a vb-n – Hosszú Katinka

Vágólapra másolva!
2022.04.27. 08:10
null
Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)
Az elmúlt hetekben sokat javult Hosszú Katinka, ám a vb rajtjáig már csak 52 nap van hátra. Olimpiai bajnokunk egy bronzzal már elégedett lenne, de sokkal fontosabbnak tartja, hogy élvezze a hazai rendezésű világbajnokság minden pillanatát.

 

– Két arannyal és két ezüsttel zárta a debreceni országos bajnokságot, ennél azonban talán fontosabb, hogy néha-néha korábbi önmagát idézte a mosolyával. Elégedett?
– A négyszáz vegyes után mondtam, hogy elégedett vagyok, de azt hiszem, hogy ezt a négynapos ob-ról összességében is elmondhatom, kiváltképp, ha azt nézem, mikor is kezdtem el újra edzeni, hogy milyen sok nehézséggel volt tele az elmúlt időszak. Szóval, ehhez képest nem olyan rossz ez az eredménysor, már csak az a kérdés, hogy a következő hetekben mennyit sikerül fejlődnöm. Rajtam nem fog múlni, beleteszem a munkát, ugyanakkor alig egy hónapom maradt, hiszen utána már jön a formába hozás időszaka.

– Már azt is tudjuk, milyen számokban indul a hazai rendezésű világbajnokságon.
– Vállaltam a kétszáz pillangót, a kétszáz és a négyszáz vegyest – meglátjuk.

– Elmondta korábban is, ezúttal újra utalt rá, hogy a felkészülését betegségek akadályozták, és Debrecenben azt sem rejtette véka alá, hogy egyelőre nem érzi magát igazán jó formában. Vajon az, hogy ismét a Duna Arénában rendezik meg a világbajnokságot, hogy újra hazai közönség előtt úszhat, adhat annyi erőt, energiát, hogy az aranyéremért harcoljon?
– Az arany szócskát kivenném a mondatból, azt mondanám, hogy az éremért talán harcban lehetek. Tényleg nagyon kevés idő van már a világbajnokság rajtjáig, sikerként könyvelném el, ha odaérnék a dobogóra.

A riói három arany és egy ezüst után mindenki várta tőle az újabb eredményeket a 2017-es budapesti világbajnokságon – Hosszú Katinka két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett a Duna Arénában (Fotó: Török Attila és Földi Imre)
A riói három arany és egy ezüst után mindenki várta tőle az újabb eredményeket a 2017-es budapesti világbajnokságon – Hosszú Katinka két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett a Duna Arénában (Fotó: Török Attila és Földi Imre)

 

„NAGYON MESSZE VAGYOK A RÉGI ÖNMAGAMTÓL”

– Ezt őszintén mondja?
– Igen. Tudom, hogy nem ezt szokták meg tőlem az emberek, de ezúttal már egy bronzéremre is azt mondanám, hogy elégedett vagyok. Nagyon messze vagyok a régi önmagamtól, az egy másik Katinka volt – azt hiszem, újra ugyanoda, ugyanarra a szintre, ahol voltam, amikor egymás után szállítottam az aranyakat, már nem tudok visszajutni. Nem lennék őszinte, s nem állnék két lábbal a földön, ha azt mondanám, hogy a hazai rendezésű világbajnokságon újra az aranyéremre hajtok. Ismerem magam, ráadásul azt is tudjuk, hogy a kanadai Summer McIntosh már 4:29-et úszott az idén négyszáz vegyesen, én meg az országos bajnokságot 4:38-cal nyertem meg. Jelenleg is zajlik az amerikai válogató, sokan végigversenyezték az egyetemi bajnokságot is, vagyis tulajdonképpen a tokiói olimpia után sem álltak le, végig edzésben voltak.

– Kicsit azért frusztrálja a 4:29-es idő?
– Egyáltalán nem. Az én feladatom az, hogy az országos bajnokságon elért eredményeimen tovább javítsak, és a vébén jobb időket ússzak. McIntosh idejére visszatérve: nem sok embernek mondtam még, de szerintem a 4:26.36-nál azért lehet jóval jobbat úszni négyszáz vegyesen…

– De ugye nem bánja, ha mi azt kívánjuk, maradjon csak még jó ideig ez a világcsúcs?
– Jó lenne, persze hogy jó lenne, ha még hosszú ideig élne a rekordom. Ezen a távon egyébként is kell a tapasztalat, jó sokszor le kell úszni a négyszáz vegyest ahhoz, hogy az ember igazán tudja, hogyan is kell jól leúszni a nyolc hosszt, és hogy képes legyen faragni a csúcsokból.

– Azt mondja, ez már egy másik Katinka, a vízben viszont ugyanazt a boldog ember láthatjuk. E tekintetben semmi sem változott?
– Élvezem, amit csinálok. Bármilyen hihetetlen, továbbra is szeretek úszni, ám most már szeretném ledobálni a vállamról a terheket. Jó, elismerem, hogy az elvárást legtöbbször én támasztottam magammal szemben, mondván, ezt még megcsinálom, ott még nyerek, azon a versenyen leúszom az összes számot. Ezeket már szeretném elfelejteni, szeretném élvezni a versenyzés minden pillanatát.

– Tokió előtt is ezt hangoztatta…
– Csakhogy ott nemigen sikerült, akkor még túl sok teher volt rajtam, és valahogy minden félrecsúszott. Nem is élveztem az olimpiát, és az eredmények sem jöttek. Remélem, a budapesti világbajnokságon legalább az egyik sikerül.

Az 1989-es születésű nagy trió: Hosszú Katinka (balról), Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn 25 éve versenyez együtt (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)
Az 1989-es születésű nagy trió: Hosszú Katinka (balról), Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn 25 éve versenyez együtt (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)

 

„ELNÉZÉST, KÉRHETNÉK AUTOGRAMOT?”

– Már sikerült a debreceni országos bajnokságon is, hiszen többször láttuk mosolyogni, mint a fejét csóválni – korábban nemigen volt arra példa, hogy egy ezüstérem után boldognak tűnjön.
– Egyre jobban haladok a tekintetben, hogy élvezzem a pillanatot. Én az uszodában nőttem fel, annyi, de annyi élmény köt ehhez a közeghez! Szeretném ezt valahogy… Nem is azt mondom, hogy lezárni, vagyis mégis: igen, lezárni. Debrecenben a száz pillangón ugyanabba az előfutamba kerültem, mint Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn. Egymás mellett úsztunk, és a futam előtt meg után nosztalgiáztunk. Mindhárman nyolcvankilencesek vagyunk, és mindhárman huszonöt éve versenyzünk. Azért ez hosszú idő! Amúgy abban a futamban mi voltunk hárman a nagy öregek, a többiek mind kétezer után születettek…

– Furcsa érzés?
– Kétségkívül. De az is az volt, amikor négyszáz vegyesen két tizenhárom éves kislány között úsztam. Belegondoltam, hogy úristen, húsz évvel vagyok idősebb náluk… Mondtam nekik, hogy rátok még jó sok négyszáz vegyes vár a pályafutásotok során. Tudja, mit válaszoltak?

– Mit?
– Azt, hogy hozzád képest biztosan sokkal több négyszáz méter vár ránk. Mit mondjak, elég öregnek, amolyan anyókának éreztem magam. De én ezeket az érdekes szituációkat is szeretném kiélvezni.

– Azt is, ha ezek a tizenhárom éves kislányok esetleg már csókolommal köszönnek Hosszú Katinkának?
– Ilyen is előfordult már, az, mondjuk, eléggé megviselt. De olyan is megtörtént már, hogy vártunk a futamkezdésre a sorban, és megkérdezte egyikük: elnézést, kérhetnék autogramot?

– Korábban elárulta, hogy a 2017-es világbajnokságot lelkileg nagyon nehezen élte meg, egyfelől mert a riói olimpia után nem állhatott le, másfelől pedig hazai közönség előtt bizonyítania kellett. Előjönnek még néha azok a rossz érzések?
– Nem engedem, hogy előjöjjenek. Teljesen másként állok ehhez a világbajnoksághoz, mint az öt évvel ezelőttihez. Mindig is azt vallottam, hogy mindennek úgy kellett történnie, ahogyan megtörtént – Tokió kapcsán is így gondolom. Ám éppen az olimpia után szerintem már senki sem várja tőlem, hogy újra aranyérmeket nyerjek a Duna Arénában. Úgy érzem, a magyar közönség sokkal inkább azért lesz hálás, mert ott leszek a medencében, mert, mondjuk, bejutok a döntőbe, s tényleg nem azért jönnek ki a versenyre, mert azt gondolják, ott nekem még aranyakat kell nyernem.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

„ÚJRA KIMEHETEK A HAZAI NÉZŐK ELÉ”

– De egy bronzot csak kitűzött célként maga elé. Szűkítsük: melyik számban érhet oda a dobogóra?
– Valójában bármelyikben. Azért ez furcsa világbajnokság lesz, hiszen nem lehetnek itt az oroszok, a fehéroroszok, ha jól tudom, nem jönnek az ausztrálok sem, s lesznek még további hiányzók is, úgyhogy bármi megtörténhet.

– A lényeg, hogy gyarapítsa az érmei számát, és kerüljön közelebb a ­százhoz?
– Az szuper lenne! De így most ellentmondásba kerülök magammal: valójában ez már így van január óta, amikor bejelentettem, hogy eddig kilencvenhat érmet szereztem a világversenyeken, és szeretném megszerezni a századikat, amivel ismét csak terhet pakoltam magamra. Inkább nem is gondolok erre, csak az jár a fejemben, hogy újra kimehetek a hazai nézők elé, és úszhatok előttük! Ha belegondolok, hogy amikor Európa-bajnokságot rendeztünk a Margitszigeten kétezerhatban, azt mondtam, ez akkora élmény egy úszónak, hogy ki kell élveznünk a verseny minden percét, hiszen erre máskor nemigen lesz lehetőségünk… Aztán jött négy évvel később egy újabb kontinensviadal a Margitszigeten, majd kétezertizenkettőben Debrecenben rendeztünk Eb-t, kétezertizenhétben pedig a Duna Arénában világbajnokságot, tavaly újra Eb-t – mindig azt hittem, hogy a pályafutásomban az lesz az utolsó alkalom, hogy hazai közönség előtt versenyezhetek, és akkor itt az újabb csoda: még egy hazai vébé belefér a karrierembe. Igazából arra készülök, hogy magamba szippantsam ezt az élményt.

 

Jön: május 12-től mozikban a Katinka-film
Eredetileg 2020 decemberében került volna a mozikba a Hosszú Katinka életéről szóló dokumentumfilm, ám mint oly sok minden mást, ezt a tervet is felülírta a koronavírus-járvány, így jóval tovább forgott a kamera, és a filmet május 12-től láthatja a közönség.
Hosszú Katinka a filmforgatás idején többször hangsúlyozta, hogy másokat szeretne motiválni a filmmel: „A célom ezzel a filmmel az, hogy inspiráljak másokat. Továbbra sem hiszem, hogy különleges vagy éppen kivételes ember lennék, úgy vélem, azért értem el a céljaimat, mert kitartó voltam, és sohasem adtam fel semmit.”
Tegyünk hozzá még egy jelzőt: maximalista.
Hosszú Katinka az a vízben és a parton egyaránt, s erről a film készítői is tudnának mesélni…
„Az első, már késznek hitt verzió után még készült százötven – árulta el mosolyogva a háromszoros olimpiai bajnok. – Annyira maximalista vagyok, hogy nekem a végső verzió sem a tökéletes film, de a producer is megismert a forgatás során, úgyhogy azt mondta, vághatjuk ezt még másként, aztán újra másként, sohasem fogom azt érezni, hogy így a jó. S mivel jött a határidő, a sokadik változatra rábólintottam. Nagyon furcsa saját magamat látni és hallani, ám a családtagjaim és a barátaim, akik már látták a filmet, mindannyian megkönnyezték.”

 


NS-VÉLEMÉNY – KOVÁCS ERIKA
Volt egy közös kis játékunk Hosszú Katinkával a múlt heti debreceni országos bajnokságon: valahányszor kiszállt a medencéből, fújt egy nagyot, lehajtotta a fejét, és ment szépen a többiek után – el az újságírók mellett. Persze minden alkalommal megérintette valaki a vállát, szólt, hogy szeretne vele interjút készíteni, mire Katinka felnézett, fülig szaladt a szája, majd így reagált: „Ja, hogy kellek?”
Ez így történt minden egyes úszása után.
Aztán mindig azon nevettünk, hogy mekkora színész, hogy megint megpróbálta eljátszani, rá már nem kíváncsi senki. Az utolsó úszásai egyikénél már akkor mosolygott, amikor a „lehajtotta a fejét” szakaszhoz érkezett, tudta, hogy ezúttal is faggatni akarják. Ő pedig ment a kamerák elé, beszélt, értékelt, esélyt latolgatott. És folyamatosan mosolygott.
Lehet – ahogyan ő mondja –, ez egy másik Katinka, mégis: ugyanaz az ember, mint aki éveken keresztül ott állt a dobogón, leginkább a felső fokán. Minden egyes világversenyen. A siker persze mulandó, ám az ember, a klasszis sportoló itt jár közöttünk, és még mindig újra és újra nekidurálja magát a különböző távoknak. Hogy már nem hoz minden úszása érmet, nem számít – Hosszú Katinka örökre olimpiai, világ- és Európa-bajnok marad.
Én azért még szívesen játszom azt a debreceni játékot egy ideig.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik