Úszás: Dressel két világcsúcsa a Duna Arénában

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.11.21. 16:35
Előbb 100 pillangón, majd 50 gyorson úszott világcsúcsot az amerikai Caeleb Dressel a Nemzetközi Úszóliga (ISL) döntőjében – az első nap után csapata, a Cali Condors vezet.
Caeleb Dressel az egyik világcsúcsát ünnepli (Fotó: Balogh László)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Caeleb Dressel az egyik világcsúcsát ünnepli (Fotó: Balogh László) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Hihetetlen, fenomenális, fantasztikus – soroljuk még a jelzőket?

Mert lehetne, már ami Caeleb Dresselt illeti, s most nem is az elmúlt három év világversenyes (arany)éremhalmozására gondolunk, pusztán arra, amit az amerikai klasszis a Nemzetközi Úszóliga (ISL) sorozatában produkál (t).

Különösen az elődöntőben és a döntőben.

Egy hete az elődöntőben már felülírta 100 vegyesen az addigi világcsúcsot (49.88), ráadásul nem is kevéssel, hiszem az orosz Vlagyimir Morozov 2018-as rekordja 50.26 volt, aztán a fináléban rögtön beköszönt Dressel, mégpedig imigyen: győzött 100 pillangón 47.78-cal – a világcsúcs a dél-afrikai Chad le Clos-é volt 48.08-cal (2016).

Egészen eddig.

A kötélre felülve ünnepelte saját teljesítményét Dressel, aztán kiszállt a medencéből, pihent egy kevéskét, majd rajtkőre állt 50 gyorson.

Így: 20.16-os eredménnyel iskolázta le a mezőnyt a sprinttávon, ezzel saját, a tavalyi ISL-döntőben felállított világcsúcsát (20.24) adta át a múltnak.

Nemcsak a két rekordnak köszönhette a Cali Condors, hogy a döntőben az élre állt, hiszen egyfelől az egyik legnagyobb esélyesnek számított már az alapszakaszban is, másfelől pedig villogott szombaton a Duna Arénában Dressel mellett Lilly King, Beata Nelson, Hali Flickinger és Olivia Smoliga is.

Persze, sem a címvédő Energy Standard, sem a tavalyi második London Roar sem hagyta magát, mi több, az LA Current is kitett magáért, így aztán a finálé első napja parázs kis versenyt hagyott – a Cali mögött az Energy bérelte ki magának a második, a London a harmadikat, a Los Angelesnek meg maradt a negyedik, ám a különbség minimális volt az együttesek között.

És közben folyamatosan ment a taktikázás: kit, mikor vessenek be a csapatok?

Az egy hete 50 háton világcsúcsot repesztő Kira Touissant-ot például ezen a távon pihentette a London Roar, hogy a váltókra maradjon elég ereje – más kérdés, hogy a hölgyeknél az egyébként már alapból dupla pontot érő 4x100-as vegyes váltót a Cali Condors nyerte, s így megszerezte a jogot arra, hogy vasárnap megválassza a csillagszóró futam úszásnemét. Tekintve, hogy eddig mindannyiszor a mell mellett döntöttek, s Lilly King mindannyiszor hozta is a győzelmeket, valószínűsíthető, hogy a döntőben sem változtatnak a stratégián.

Az Olivia Smoliga, Lilly King, Kelsy Dahlia, Erika Brown összetételű csapat egyébként minden időt leggyorsabb 4x100-as vegyes váltóját produkálta (3:44.52), s bár mind a négyen amerikaiak, ezt a rekordot minden bizonnyal nem hitelesíti a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA).

A férfiak 4x100-as vegyes váltóját az Energy Standard nyerte – mégpedig úgy, hogy a kvartett első embere, Kliment Kolesnyikov világcsúcsot úszott (48.58), ezzel felülírta Hszü Csia-jü 2018-as idejét (48.88)

A nap egyetlen magyarja, Jakabos Zsuzsanna (Energy Standard) 400 gyorson a hatodik (4:05.01), 200 háton a hetedik (2:05.16) lett – utóbbi egyéni csúcs.

A döntő első napja után vezet a Cali Condors az Energy Standard, a London Roar és az LA Current előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik