Úszás: „Csehnek és Kozmának meg kell értenie, hogy az olimpiára készülünk”

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2021.03.27. 18:34
null
Sós Csaba bizalma töretlen Hosszú Katinka irányába (Fotó: Tumbász Hédi)
Összeállt Sós Csaba szövetségi kapitány fejében a tokiói úszócsapat magja, de két számban csak a májusi Eb után nevezi meg az olimpiai indulókat.

– Az országos bajnokság előtt érződött, s tulajdonképpen beszélt is arról, hogy még ön is kíváncsi, ki mire képes – az ob záró napján ki lehet azt jelenteni, hogy jobb eredmények születtek a Duna Arénában, mint amire előzetesen számítani lehetett?
– Egyértelműen. Sokkal jobban sikerült ez a bajnokság, mint amit vártam. Sokszor elmondtam, hogy a koronavírus-járvány mindenkire másként hatott – a fertőzés is, és a leállással, valamint a korlátozásokkal megváltozott életvitel. Összességében megint bebizonyosodott, hogy vannak olyan számok, ahol itthon Európa-bajnoki szintű versengés van az úszók között, és persze vannak olyanok is, ahol nem vagyunk olyan jók. De ennek is oka van: úgy vélem, az, hogy mellúszásban jelenleg nincsenek kiválóságaink, a múltból gyökerezik. Amíg ugyanis Kovács Ágnes és Gyurta Dániel uralkodott a világban, addig nem volt épeszű edző, aki erre az úszásnemre trenírozta a versenyzőit. Meggyőződésem, hogy ez hamarosan megváltozik, hiszen az edzőink nem tudnak kevesebbet, mint korábban.

Alakul a fejében az olimpiai csapat összetétele?
– Igen, de mindez hivatalos csak szerdán lesz. Annyit már most elmondhatok, hogy két olyan szám van, ahol nyitva hagyom a kaput: férfi kétszáz gyorson és kétszáz vegyesen nem nevezem meg a második olimpiai indulót – csak a májusi Európa-bajnokság után.

– Vagyis Kozma Dominik és Cseh László egyelőre nem kap védettséget. Nem tart attól, hogy emiatt sokan támadják majd?
– Cseh Lászlóval még nem beszéltem, de fogok, Kozma Dominikkal viszont már igen – mindkettőjüknek meg kell értenie, hogy az olimpiára készülünk! Cseh Lacinak különösképp el kell ezt fogadnia, hiszen ő eddig minden olimpiájáról érmet hozott, ám azt látni kell, hogy egyelőre nem úszik olyan időket, amilyeneket szokott a felkészülési időszakban. Hiszek benne továbbra is, és nem arról van szó, hogy negligáltam az időeredményeit, csupán elodázom a döntést a kétszáz vegyes kapcsán.

– Kozma Dominik azért nem úszott olyan rosszul az ob-n.
– Esetében bebizonyosodott, hogy a tehetség és az erő nem szállt ki belőle. Hogy is fogalmazzak: a teste és az úszása között inkompatibilitás van, de igen jelentős. Nincs csúcsformában, és ez látszik a testfelépítésén is, mégsem úszott rosszul az ob-n. Dominik úgy kell nekünk, mint egy falat kenyér, a váltókban ő lehet az alfa hím. Bocsánat, az erős szóhasználatért: akarom őt a csapatba, ezt el is mondtam neki, de éreznie kell a szorítást is, ez versenysport, ahol komoly kihívói akadnak.

– Van két klasszisunk is, kezdjük a kényesebb témával: Hosszú Katinka már mutogat valamit régi önmagából, ám az időeredményei még elmaradnak a korábbiaktól – a háromszoros olimpiai bajnokról hogyan vélekedik?
– Katinka életvitele az állandó versenyzésről szólt évekig, egyértelmű volt, hogy rá lesz legrosszabb hatással a járvány, s annak minden velejárója. Ezzel együtt az ob-n bebizonyosodott, hogy igaz, amit korábban mondott nekem, vagyis továbbra is nagyon komolyan veszi az úszást, dolgozik keményen, már csak ezért is töretlen a bizalmam iránta. Pillangón és gyorson kezd „rendben lenni”, a négyszáz vegyes pedig a legösszetettebb szám, idő kell ahhoz, hogy összerakja ezt a számot is. És ne felejtsük el: Katinka már háromszor megnyerte azt, amire most mindenki készül – hiszek benne változatlanul.

– Milák Kristófról szólt ez az országos bajnokság, vele kapcsolatosan lassan kifogyunk a jelzőkből. Melyik úszása lepte meg leginkább?
– Egyik sem. Mondom is, miért: Kristóf úszásai közül a legjobban a 2016-os hódmezővásárhelyi tetszett – az ifjúsági Európa-bajnokságon egész jó idővel győzött, de én olyan kétszáz pillangót még nem láttam. Abból szakdolgozatot lehetne írni, merthogy amit csak lehetett, azt elrontotta. Akkor végigfutott a fejemen, ha ez a gyerek még erősödik, fejlődik kicsit, és jól megcsinálja ezt a kétszáz métert, mi lesz: akár az 1:50-es időre is képes lehet kétszáz pillangón. De ezt a gondolatot gyorsan el is hessegettem. A 2019-es kvangdzsui világbajnokság, és az 1:50.73-as világcsúcs után vele kapcsolatban már a legvadabb gondolatokat sem hessegetem el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik