Úszás: Betlehem Dávid őrült hajrá után junior Eb-ezüstérmes

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2021.07.08. 22:11
null
Betlehem Dávid (Fotó: Zalai Hírlap)
Elképesztő versenyen szerezte meg a magyar küldöttség első egyéni érmét Betlehem Dávid a római junior Európa-bajnokság harmadik napján: 1500 gyorson hihetetlen hajrával több mint két másodpercet hozott török vetélytársán az utolsó ötvenen, ám 0.06 másodperccel a második helyre szorult.

Rasovszky Kristóf „titkos fegyverként” mutatta be Betlehem Dávidot a felnőtt nyílt vízi Eb csapatversenyén, igaz, az olaszok Európa-bajnokának, Gregorio Paltinierinek kétszer kellett körülnéznie, mire észrevette Dávidot a pontonon, majd jót nevetett Rasó felvezetésén. A verseny végén, amely ugye magyar bronzzal zárult, már elismerően bólogatott: az ifjú torpedó ugyanis megmutatta, micsoda erő szunnyad benne.

Nos, most újabb elképedés volt soron Rómában: bár Dávid számára a két hét múlva esedékes párizsi nyílt vízi Eb az év fő viadala, azért elindult most 1500-on is, ahol az egyre meghökkentőbb eredményeket produkáló török ifjakkal akasztott tengelyt. Yigit Aslan és Mert Kilavuz hamar elspriccelt a többiektől, féltávnál előbbi 8 másodperccel, utóbbi 4-gyel volt Dávid előtt, aki egyedül tudott a nyomukba eredni a mezőnyből. Aztán a táv második felén egyre közelebb és közelebb került hozzájuk, Aslan elfogyott, Kilavuz ugyanakkor szilárdan tartotta csak két testhossznyi előnyét, az utolsó ötvenre 2.04 másodperccel előbb fordult – ez alapesetben behozhatatlan. Csakhogy Dávid ekkor nem létező sebességi fokozatba kapcsolt, és az addig 30 másodperces 50-ekhez képest egy 26.70-es, őrült hajrával utolérte a törököt, és már-már úgy tűnt, előbb van a feje, a karok hossza azonban többet számított: Kilavuz 0.06 másodperccel előbb állította meg az órát. A 15:02.28-as idő így is parádés korosztályos rekord Dávidtól, aki annyira nem volt elszontyolodva, egy felnőtt Eb-bronz után egy junior Eb-ezüst sem mutat rosszul – és még jöhet több is hamarosan Párizsban.

„Nehéz feldolgozni, főleg, hogy jött az az utolsó 56-os száz a végén… Én is úgy láttam, hogy én vagyok előrébb, de hát rövidek a kezeim… – mondta Betlehem Dávid. Láttam a törököket, bár úszhattak volna közelebb is hozzám, meg azt is, hogy az orosz lemaradt, azaz tudtam, hogy innentől a dobogóért megyek. Aztán átnéztem kétszáznál, és láttam, hogy kint a török srác elfáradt, azaz onnantól az arany a tét. Nem baj, majd legközelebb –ennek most így kellett lennie. Nem ez a fő verseny, majd két hét múlva a nyílt víz, ott megint összecsapunk az orosz sráccal tíz kilométeren, remélem, ugyanilyen jól sikerül majd az is.”

Ami a többieket illeti, Nyirádi Réka és Csulák Lia kissé későn nyitotta a hajrát, így lemaradt a dobogóról 200 pillangón (4-5. hely), itt az orosz Anasztaszija Markova 2:08.41-gyel 14 év után javította meg Kovács Emese 2007-es, antwerpeni Európa-bajnoki rekordját. Száz háton Ugrai Panna a 6. helyen végzett, majd később a mixed vegyes váltóval (Balogh Levente, Kardos Dániel és Molnár Dóra társaságában) az 5. helyen zárt.

Váltakozó szerencsével szerepeltek elődöntőseink: 100 pillén Nagy Dániel 9., Pető Bence 11. lett, azaz lemaradtak a döntőről (Dani konkrétan 3 századdal…), ugyanakkor Veres Laura és Pádár Nikoletta az első két helyet lefoglalva finalista 200 gyorson, míg Nell Olivér 5. idővel jutott be 50 háton. A 200 vegyest látva maradt az apró szívfájdalom, hiszen még a döntőben sem tudtak 2 perc alá menni a srácok, miközben Kós Hubert 1:56.99-et jött a felnőtt Eb-n – ám az olimpia neki most fontosabb, érthető módon.

Apropó, pesti Eb – mindenképp illik megemlíteni, hogy a román David Popovici újabb elképesztő időt úszott, 47.30-cal húzta be a férfi 100 gyorsot, ami nem csupán új junior világrekord, de egyszersmind a felnőtt világranglista idei legjobbja, egy századdal még annál az időnél is jobb, amivel Kliment Kolesnyikov nyerte a számot a Duna Arénában májusban; Popovici óriási meglepetést okozhat Tokióban, hiszen még nincs 17 éves, de már Caeleb Dresselék sebességtartományában mozog…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik