A junior világbajnokság előtti felkészülésből „maradt” annyi tartalék, hogy Betlehem Dávid bevállalja a LEN Európa-kupa hatodik, záróviadalát a barcelonai kikötőben (egyedüli magyarként) – annál is inkább, hogy végre egy igazán könnyen „úszható” és belátható pályán próbálja ki harmadszor az „elpörkölős” taktikát.

A római Eb-n nagyjából nyolc kilométerig működött, más kérdés, hogy a viharos ostiai vizeken óriási íveket úszott Dávid az egyenesek helyett, így előbb a lendülete fogyott el, majd az előnye is. Seychelles-en aztán a juniorok között mondhatni már üzembiztosan működött minden, más kérdés, hogy ott gyakorlatilag nem volt ellenfele. Barcelonában azért a németek világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, Rob Muffels legalábbis komolyabb vetélytársnak számított – de nem ezen a szombaton; Dávid 2:37 percet vert rá a második helyen beérkező riválisra.

„Nyilván Rasóékkal más lett volna megint... Wellbrock, Paltrinieri, velük szemben sokkal nehezebb lenne megtartani ezt az előnyt, de majd meglátjuk, ha valami hasonló pályán lehet menni, mint ez volt – értékelt a célba érést követően Dávid. – Mondjuk a vb óta eltelt héten nem edzettem annyira komolyan, azaz öt kilométer után már minden bajom volt, de Betti és a szüleim tartották bennem a lelket, ők etettek felváltva, így azért sikerült végigmennem.”

Egyébként ami a hétvégéből maradt, az Dávid pihenője – hétfőn már újból edzésre várja mestere, Szokolai László. „Ilyen fiatalon bírni kell, nincs mese” – sóhajtott az ifjú bajnok, akinek még az októberi medencés hosszútávúszó-bajnokság, illetve a novemberi eilati Világkupa-zárás szerepel a programjában. Mivel utóbbi sorozatban jól áll összetettben, van miért dolgozni – ez a mostani 2500 euró sem rossz bevétel, a FINA-szériában azonban egy komolyabb eredménnyel ennek a többszörösét keresheti.

LEN Európa-kupa, 6. állomás, Barcelona
Férfiak:
1. Betlehem Dávid 1:41:11.50.
Nők: 1. Jeanette Spiwoks (német) 1:51:37.50.