Úszás: Bernek Péter újra egészséges, Tokióban vegyesen és háton is alkotna

Vágólapra másolva!
2020.02.19. 15:21
null
Bernek Péter a 2019-es úszó-vb-n (Fotó: Derencsényi István/MÚSZ)
Remek hétvégét zárt Belgiumban Bernek Péter, a BVSC rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszója. A 27 éves sportoló összesen hat érmet, köztük két aranyat szerzett a Charleroi-ban tartott Championnats Speedo–FFBN Open nevű versenyen.

Az egész hétvégés viadal első napján 200 méter pillangón és 200 mellen ezüst, 100 méter háton bronzérem jutott a BVSC versenyzőjének. Vasárnap aztán 100 méter mellen egy ezüst, 200 háton arany, és 400 vegyesen is egy arany volt Bernek mérlege.

Ugyanúgy a vegyes és a hát a fő csapásirány, de ahhoz, hogy igazán összeálljon a mozgás, külön-külön is fontos versenyezni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ezen a hétvégén igyekszem a lehető legtöbb számban elindulni. De a végcél a lehető legjobb 400 vegyes. Jól sikerült a verseny, jó visszajelzés volt a felkészülést illetően. Úgy érzem, jó állapotban vagyok. Jövő héten még jön egy edzőtábor, aztán irány az országos bajnokság” – adott gyors helyzetjelentést a Career Sport által menedzselt úszó.

Bernek Péter számára nem alakult egyszerűen az elmúlt időszak. 2018-ban mononukleózissal küzdött, majd a betegség „utózöngéi” miatt 2019-ben műteni is kellett. Most azonban ismét százszázalékosnak érzi magát Nagy Péter tanítványa.

Kezdek újra magamra találni. Ebben talán az is segít, hogy változtattunk kicsit az edzéseken. A korábbiaknál valamivel kevesebbet úszom, viszont sokkal több az intenzív mozgás” – mesélte. Hozzátette, nem kell eget rengető különbségekre gondolni, míg korábban délelőtt és délután is átlag hat-hat kilométert úszott, addig mostanság edzésenként 400–500 méterrel kisebb a táv, mint mondja: „Inkább finomhangolás volt, mint markáns változás.”

Ám nem ez az egyetlen. 2019 elején csatlakozott a BVSC úszócsapatához a sportági legenda, Cseh László és edzője, Plagányi Zsolt – valamint velük együtt Burián Katalin és a világbajnoki bronzérmes Németh Nándor.

Többnyire együtt készülünk, így megyünk majd az edzőtáborba is. Mondanom sem kell, munkás, de jó hangulatú edzéseink vannak. Ami pedig szintén jót tesz számomra a vegyes miatt, hogy bármilyen úszásnemről van szó, mindig megtalálom azt, aki mellett ússzak, mindig van kivel versenyezni, így tudjuk húzni egymást edzés közben. Ráadásul nagyon jönnek a fiatalok is, ami szintén plusz motivációt jelent.”

Nem mintha az olimpia évében bármely sportolónak extra motivációra lenne szüksége. Bernek számára rendkívül fontos időszak jön: 400 és 200 vegyesen megvan a tokiói szintideje, de szeretne háton is szinteket úszni az ob-n.

Nem priorizálok a hát és a vegyes között. Mindkettőt szeretem, és úgy érzem, ugyanakkora az esélyem, hogy olimpiai döntőt tudjak úszni benne. Mert ez idénre a legfőbb célom. Eb-n és vébéken szerencsére már elég sokszor döntőzhettem. Olimpián viszont csak 2012-ben, és azt is a váltóval sikerült, egyéniben nem. A hazai mezőny viszont nagyon erős lett, így biztos, hogy nem lesz könnyű dolgom.”

Döbbenetes belegondolni, de lassan 13 éve, hogy Bernek megnyerte az első felnőtt országos bajnoki címét, 200 háton, rövid pályán állhatott a dobogó legtetejére.

Nagyon szalad az idő, de belülről sokszor fel sem tűnik. Hogy miben más a mostani Bernek Péter? Technikailag sokat fejlődtem és fejben is erősebb vagyok, azt hiszem. Régen nem mindig tudtam, hol a határ. Sokszor túlvállaltam magam, ebből pedig aztán jöttek a sérülések. Ma már ha betegnek érzem magam, türelmesebb vagyok. Inkább kihagyok egy edzést, mint szenvedek egy hetekig elnyúló betegséggel. Talán azt is mondhatom, a pályafutásom közepétől elég univerzális úszó lettem. Remélem, mindezt sikerül kamatoztatni is.”

A 2020-as országos úszóbajnokságot, amely egyúttal a tokiói olimpia hazai kvalifikációs versenye is lesz, március 24-e és 28-a közt rendezik majd a Duna Arénában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik