Úszás: bemutatták a Hosszú Katinka pályafutásáról szóló filmet

Vágólapra másolva!
2022.05.09. 12:49
null
Bemutatták a Hosszú Katinka pályafutását feldolgozó dokumentumfilmet (Fotó: Tumbász Hédi)
Hétfőn délelőtt a sajtó képviselői számára bemutatták a Hosszú Katinka életéről és pályafutásáról szóló dokumentumfilmet az Uránia Filmszínházban. 

 

 

Sportpályafutását, de valójában egész eddigi életét felölelő az a dokumentumfilm, amelyet hétfőn délelőtt láthattak először a sajtó képviselői az Uránia Filmszínházban: a vásznon megelevenedik Hosszú Katinka 33 éve – látjuk az állandóan a vízbe vágyó nagyon kicsi Katinkát, de látjuk az őrlődő Katinkát és a robotot is, mert azt a filmben is kimondja Hosszú Katinka, hogy az Iron Lady egyértelműen az volt, ám ez kellett ahhoz, hogy elérje a célját, hogy valóra váltsa gyerekkori álmát, és olimpiai bajnok legyen.

A filmvetítés utáni sajtótájékoztatón Káel Csaba filmügyi kormánybiztos elmondta, a játékfilmek mellett az is cél, hogy a magyar szuperhősöket megismertessék a nézőkkel: „A mozi legnagyobb értéke, hogy az alkotók ezt elérték, ráadásul a szuperhős különleges titkaival is megismerkedünk, és kapunk valamit a személyiségéből.”

Címlapsztár filmsztár: Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)
Címlapsztár filmsztár: Hosszú Katinka (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Hosszú Katinka: Adjon motivációt a fiataloknak

Hosszú Katinka elárulta, megint élvezi a felkészülést, várja, hogy magyar közönség előtt úszhasson, ám ahogyan a filmben is bevallotta, már el tudja képzelni az életét az úszás nélkül.

„Gyerekkoromban ezerszer látta Egerszegi dokumentumfilmjét, kívülről fújtam, beszélgettem több úszóval is, főleg az én generációmból, akik hasonlóan nyilatkoztak ennek kapcsán, én pedig úgy éreztem, felelősségem megcsinálni ezt a filmet – mondta el Hosszú Katinka arra a kérdésre, vajon miért vállalta a felkérését. – Arra gondoltam, hogy ha Egerszegi Krisztina megcsinálta, s minket az a film inspirált, abból táplálkoztunk, akkor legyen ennyi idő után egy újabb film, s adjon erőt, motivációt a fiataloknak, mutasson nekik utat.”

Lajos Tamás élete legnehezebb munkájaként jellemezte a Katinka címet viselő alkotást, a producer elárulta, ez volt eddigi leghosszabb, legbonyolultabb, legtöbb odafigyelést igénylő munkája.

„Úgy futottunk neki ennek a munkának, hogy vár ránk egy kilenc hónapos út a tokiói olimpiáig, s ebbe az útba beleépítjük a múltat is – mondta el Pálinkás Norbert rendező. – Aztán borult a koncepció, hiszen jött a világjárvány, ebben a filmben pedig van dicsőség, csalódás, sírás és boldogság, és még egy kutya is.”

Köbli Norbert kreatív producer úgy vélte, hogy bár menet közben megijedtek, hiszen Katinka élete legkeményebb ellenfelével, a koronavírus-járvánnyal találkozott, ám amit az elején balszerencsének véltek, végül a javukra fordították.

„Tudtuk, és már az elején, hogy hősünk utazásában a viszontagságokat kell bemutatni, azt, hogy mi az ára a sikernek – nyilatkozta Köbli Norbert. – A koronavírus eleinte felülírta az terveinket, de hamar rájöttünk, a film ettől csak érdekesebbé válik. Az elejétől egyértelmű volt, hogy mi a légy akarunk lenni a falon, nem fogunk Katinkától olyat kérni, hogy játsszon el bármit is, a járvány kitörésével pedig lehetőséget kaptunk, hogy még egy éven keresztül követhetjük Katinkát. Azt szoktam mondani, hogy ez egy meglepően jó film lett.”

Hosszú Katinka a bemutatón (Fotó: Tumbász Hédi)
Hosszú Katinka a bemutatón (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik