Úszás: „A pénz nagy motiváció” – Sjöström ennyit keresett Budapesten

Vágólapra másolva!
2021.01.02. 12:05
null
Sarah Sjöström halmozza az aranyérmeket és közben a bankszámláján is gyűlnek a milliók (Fotó: AFP, archív)
A világ élsportolói ritkán beszélnek olyan őszintén a pénzről, saját keresetükről, mint ahogyan azt a 2017-es esztendőben a világ legjobb úszónőjének választott svéd Sarah Sjöström tette. Az Expressen napilapnak adott interjúját az origo.hu szemlézte.

 

Sarah Sjöström nem véletlenül vett részt a budapesti ISL-versenyen, amelyen – saját bevallása szerint – másfél millió svéd koronának megfelelő összeget, átszámítva csaknem 54 millió forintot keresett. A svéd olimpiai bajnoknő az Expressennek adott interjúban azt is megemlítette, hogy a civil életében, az úszás befejezése után egészen biztosan nem fog tudni ennyi pénzt keresni.

A budapesti versenyen összesen másfél millió svéd koronát kerestem. Eleinte ideges és szomorú voltam, hogy a hátfájásom miatt az egyik versenyt ki kellett hagynom, hiszen ennél is több pénzt szedhettem volna össze –fogalmazott Sjöström. –Az idegesség hamar elmúlt, a szomorúság tovább tartott. Kiszámoltam, hogy a sérülésem nagyjából kettőszázezer svéd koronát (7.2 millió forintot – a szerk.) húzott ki a tárcámból. A pénzdíjaimat amúgy a saját magam által alapított vállalat számlájára teszem, ahol most nagyjából 18 millió svéd korona van (648 millió forint). A pénz számomra nagy motiváció, ha az ISL-sorozat nem fizetne ennyire jól, el sem mennék ezekre a versenyekre. Én már nem úszom ingyen. Az olimpia persze más. De amúgy fizessenek meg. És az ISL-sorozat nagyon jól fizet, egy év alatt ott is jelentősen emelkedtek a pénzdíjak.”

Sjöström egész életében élsportoló volt, 16 éves korában alapította meg a cégét, amely a bevételeit kezeli. Egyszemélyes cégről van szó.

„Viccesen szoktam mondani a páromnak, hogy most következik egy céges igazgatótanácsi ülés. Ez abból áll, hogy kimegyek a kávézóba, megiszok valamit és közben átgondolom a pénzügyeimet. Egész életemben nem lehetek élsportoló, meg kell próbálnom minél több pénzt kivenni az úszásból. Amennyit csak lehet. Tudom, hogy a következő munkahelyemen nem fogok ennyit keresni.”

Az interjúból hosszabban is idéz az origo.hu: a cikket – melyben Sjöström a világjárványról, az olimpiáról és további pályafutásáról is beszél – itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik