Úszás: a MACS ügyvezetője szerint Kenderesi közleménye ellentmondásos

Vágólapra másolva!
2023.04.20. 13:13
null
Tiszeker Ágnes szerint Kenderesi Tamás közleménye tele van ellentmondásokkal (Fotó: Kovács Anikó/LEN)
Mint arról beszámoltunk, Kenderesi Tamás közleményben indokolta meg, hogy azért nem indult a szerdán kezdődött kaposvári úszó országos bajnokságon, mert a Magyar Antidopping Csoport (MACS) doppingeljárás alá vonta, azok után, hogy biológiai útlevelét atipikusnak minősítették. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy Kenderesi közleménye ellentmondásokat tartalmaz, s amennyiben elmarasztalják, négyéves eltiltást is kaphat.

 

 

„Higgadtságra volna szükség, de én egy kétségbeesett sportolót látok, aki feléget maga mögött minden hidat, miközben az igazát próbálja bizonygatni” – mondta a hvg.hu-nak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője Kenderesivel kapcsolatban.

A lap azt írja, hogy az olimpiai bronzérmes úszó mintáit három különböző országban – Dánia, Egyesült Államok, Horvátország – kiválasztott, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakember vizsgálta, illetve lezajlott egy több körös bizonyítási eljárás, a sportolót is meghallgatták és szakértői véleményeket is benyújtottak.

„A WADA-szakértők ezután is masszívan fenntartották a véleményüket” – jegyezte meg Tiszeker Ágnes.

„Két eset lehetséges. Az egyik, hogy a bizottság elítéli Tamást, azaz megállapítottnak látja a doppingvétség tényét. Ez ellen fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A másik, hogy nem látja bizonyítottnak a gyanút, és felmenti. Ebben az esetben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet (World Aquatics) vagy a WADA nyújthat be fellebbezést” – magyarázta a szakértő.

Tiszeker hangsúlyozta: „ide tények és bizonyítékok kellenek, de amit ő ír, az tele van ellentmondásokkal” – vélekedett.

„Azzal nincs bajom, hogy egy sportoló, a találgatásokat megelőzendő, kiáll, és elmondja, hogy eljárás zajlik ellene, ismerteti a saját álláspontját és a védekezését. De nem jó ötlet gyakorlatilag megfenyegetni azt a bizottságot, amelyik hamarosan döntést hoz az ügyében” – húzta alá a MACS ügyvezetője, aki arról is beszélt, hogy a WADA biológiai útlevéllel kapcsolatos rendszerének bevezetése óta kétszáz sportolót marasztaltak el a biológiai útlevélben feljegyzett adatok alapján, de jócskán akad példa, amikor valaki a gyanúba keveredés után meg tudja magyarázni az eltéréseket.

„Ha a magyarázat, a benyújtott bizonyítékok, az orvosi védekezés világos, egyértelmű és jól dokumentált, akkor a WADA szakértői elfogadják. Ilyenkor azt mondják, hogy nem tartják fenn a doppingvétség gyanúját, de a továbbiakban is figyelik és tesztelik az illetőt. Ilyen magyar versenyzőkkel is megesett már” – mondta Tiszeker, aki szerint ha Kenderesit elmarasztalják, akár négyéves eltiltást is kaphat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik