Úszás: a gyors kiesett a pikszisből Bernek Péternél

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.06.17. 08:53
null
Bernek Péter extra motivációval készülhet Tokióra (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Gyermeket vár Mutina Ágnes, a korábbi Európa-bajnok úszó, férje, Bernek Péter ennek tudatában kifejezetten motiváltan készül az olimpiára.
Éljen a 10 km!
Amikor egy sportolót csúcsformára hegyezett állapotában parancsolják megállásra, okozhat bonyodalmakat a szervezetben, a lélekben, Bernek Péter is megvívta a maga harcát a karanténidőszakkal.
„Tele voltam energiával, még szerencse, hogy kertes házban lakunk, mert így volt módom a levezetésére – mondta Bernek. – Az első egy-másfél hét még eltelt így, aztán viszont nemigen tudtam mit kezdeni az energiámmal. Ha valaki nem szeret futni, az én vagyok, de már simán bírom a tíz kilométeres távot is.”

– Tervezték a gyermeket?
– Igen! – válaszolta határozottan a 28 éves Bernek Péter, a BVSC-Zugló rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszója.

– Ha nincs a koronavírus-járvány, a csöppség az olimpia után született volna, így viszont előtte fog – ettől nem tart?
– Nem, hiszen megbeszéltük Ágival, hogy ugyanúgy megyek edzőtáborba és versenyekre, vagyis inkább tőle kellene ezt megkérdezni. Meglátjuk. Ha olyan alvókája lesz, mint nekünk, nem lehet gond. Engem ráadásul feldob az érzés, hogy az olimpián már úgy versenyezhetek, hogy itt van mellettem Ági, a feleségem, van egy közös gyerekünk, és persze ott van Lujza, a kutyánk is.

Vagyis reggelente nem esik nehezére a felkelés, a verseny nélküli időszakban sincs gond a motivációjával?
– Ezzel egyáltalán nem küzdök. Tudom, vannak olyan versenyzők, akikben jelenleg egyáltalán nincs motiváció, de én nem tartozom közéjük. Meg aztán már hetek óta tudjuk, hogy nincs olimpia, azért mára ezt fel lehetett dolgozni.

– A halasztás miként hat önre?
– Nem tudom, nyerek-e ezzel a halasztással vagy veszítek. Biztos, hogy mindannyian keressük a célt, ráadásul sejtettük azt is, hogy az idén már nem rendezhetjük meg Budapesten az Európa-bajnokságot sem – de ez így fair, hiszen mi, magyarok hamarabb elkezdhettük a vizes edzéseket, mint vetélytársaink. Az viszont nagyon meglepett, hogy a decemberi rövid pályás világbajnokságot is elhalasztották – ez nem volt benne a levegőben, kicsit fejbe is kólintott, hogy már erről is most döntöttek, így aztán jövőre egy év alatt rendeznek majd olimpiát, rövid pályás és nagy medencés világbajnokságot, rövid pályás és nagy medencés Eb-t, és akkor a különböző sorozatokról még nem is beszéltem.

– Ha lesznek versenyek – vannak pesszimista jóslatok.
– Igen, én is hallottam, de egyelőre úgy készülök, hogy lesz olimpia – legfeljebb megint pofára esek, esünk.

– Most egyhetes pihenőt kaptak a BVSC-s úszók, aztán folytatódik a felkészülés: hogy néz ki ez a megváltozott helyzetben?
– A szünet alatt is kétszer le kell mennünk a konditerembe. A vizes edzéseken másfél-két kilométerrel kevesebbet úszunk, és hetente hárommal kevesebb vizes edzésünk van: iramot egyelőre nem úszunk, inkább csak jólesően teljesítjük a penzumot. A szárazföldi gyakorlásból van több, abból a terhelésből egyáltalán nem vettünk vissza. Persze sokkal egyszerűbb lenne minden, ha lennének menet közben versenyek, hiszen kell a visszajelzés, de mindenki ebben a helyzetben van – megszoksz, vagy megszöksz.

– Decemberben orrkagylóműtéten esett át, azóta teljesen rendbe jött?
– Igen, azóta egyáltalán nem dugul be az orrom – a márciusi országos bajnokságon kipróbáltam volna, milyen így úszni… Ráadásul előtte magaslati edzőtáborban voltunk Törökországban, korábban ilyet még sohasem csináltunk, jó lett volna megnézni, milyen hatást vált ki belőlünk. Így is, úgy is elsülhetett volna, de szerintem jók lettünk volna. És nem tudom, ugyanezt mikor próbálhatjuk ki, nem tudjuk, vajon a decemberi ob előtt elutazhatunk-e bárhová is.

Bővül a család
Bővül a család

– A márciusi országos bajnokságon mely számok kerültek volna a középpontba?
– Sohasem titkoltam, hogy kétszáz háton akarok A-szintes időt úszni, mert a négyszáz vegyes mellett e távon szeretnék indulni Tokióban. Van ugyan szintem kétszáz vegyesen is, de az az olimpiai programban üti a kétszáz hátat. Úgy terveztük, a négyszáz vegyest megnyomom az előfutamban és a döntőben is, a kétszáz hátat pedig a fináléban.

– Azért azt ne felejtsük, hogy ott van még a 4x200-as gyorsváltó, amely egy jó Bernekkel sokra lehet képes!
– De Bernek elfelejtett gyorson úszni.

– Rövid pályás világ- és Európa-bajnoki címét négyszáz gyorson szerezte – ugye most csak viccel?
– Már nem szeretek gyorson úszni, ez az igazság, edzésen sem. Bár újra egyre jobban megy: ha azt nézem, hogy az első edzőtáborban, Floridában mindenki tönkrevert ebben az úszásnemben, aztán Törökországban már senki sem volt képes rá, akkor ez mindenképpen igaz, de reálisan nézve csak arra lesz elég, hogy a vegyes utolsó száz métere jól menjen.

– Nem tartozik a legfiatalabb sportolók közé: mennyire lát előre?
– Az ottani szereplésemtől is függ, hogy Tokió után folytatom-e, meg persze a testi és mentális állapotomtól is. De azt hiszem, egy olimpiai ciklus még simán bennem van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik