Tokió 2020: Sós Csaba szerint Milák csak akkor nem nyer, ha megmérgezik

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.04.30. 09:48
null
Milák Kristóf egyértelmű aranyesélyes 200 pillangón a tokiói olimpián (Fotó: Tumbász Hédi)
Majdnem mindenütt megrendezték már a válogatókat az olimpiára: az időeredmények alapján összegeztük tokiói éremesélyeinket Sós Csaba szövetségi kapitánnyal.

 

Két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Ausztrália kivételével lezajlottak a nemzeti válogatók az olimpiára, többé-kevésbé kialakultak a csapatok. Mi most – félig játékosan –„befagyasztottuk” a világranglistákat, és megnéztük, hogyan mutatnak tokiói szemüvegen keresztül. Azaz hány éremmel kalkulálhatunk Tokióban?

„Várjon, ne az idei világranglistákat nézzük: az olimpia évében az élő örökrangsort szoktuk figyelni, akkor kevésbé csalatkozunk a versenyen – adta meg az irányvonalat Sós Csaba kapitány. – Ennek oka, hogy az olimpia különbözik minden más megméretéstől, feltételezzük, hogy ott mindenki a legjobbját hozza, ezért kell nekünk is a valaha úszott legjobb időeredményekből kiindulnunk. Persze a koronavírus-járvány ezt a tézist is felülírhatja, mégis maradjunk az élő örök-világranglistánál!”

ELŐ A DUNSZTOSÜVEGGEL!

Milák Kristóf (BHSE) és a 200 pillangó kapcsán ezt nyugodt szívvel megtehetjük, hiszen Selmeci Attila tanítványa mindkét összevetésben az első helyen áll: az 1:50.73-as világrekordja és az idén úszott 1:51.40-e is messze kimagaslik a mezőnyből, ráadásul utóbbival az örökrangsor második helye is az övé…

„A férfi kétszáz pillangó az a szám, amelyben a legjobbak az esélyeink: Milák Kristóf csak akkor nem nyeri meg, ha valaki mérget tesz az ennivalójába – jelentette ki Sós. – Ahogy elnökünk, Wladár Sándor is fogalmazott: Kristófot bele kell tenni egy dunsztosüvegbe, és akkor nem lesz gond. Vigyáznunk kell rá, vigyáznia kell magára, hiszen méterekkel és másodpercekkel jár a világ előtt.”

Száz pillangón is vezeti az idei rangsort 50.47-tel (ez az egyéni rekordja), ám mielőtt elkezdünk újabb aranyról álmodni, maradjunk a realitások talaján: a szám világcsúcstartóját Caeleb Dresselnek hívják.

Az amerikai 49.50-je „szuper­idő”, ráadásul 50 másodpercen belül mindössze hárman úsztak eddig – közülük az amerikai Michael Phelps és a szerb Milorad Csavics már visszavonult. A világon semmit sem jelent, hogy Dressel az idén egyelőre 51.61-ig jutott csak, az sokkal inkább, hogy Milák hetedik az örök-világranglistán, ám négyen kiesnek előle, hiszen már nem aktívak, a szám 2016-os olimpiai bajnokáról, a szingapúri Joseph Schoolingról pedig jó ideje nem hallottunk – vagyis, ha nem is az aranyról, de éremről mégiscsak álmodhatunk itt is.

„Ez masszív éremesély! – fogalmazott Sós Csaba. – Hogy Dressel még nem úszott igazán nagyot ezen a távon az idén, tényleg nem jelent semmit, láttuk az ősszel a Duna Arénában, azt is tudjuk, mire képes. Kiváló sportoló! Viszont a mi malmunkra hajthatja a vizet, hogy Kristóf okosan csak a két pillangóra figyel Tokióban a váltók mellett, míg Dressel sok számot úszik, így a program végén szereplő száz pillangóra elfáradhat. Az egyéni legjobbjaikat összehasonlítva látszik, van köztük egy másodperc, ezért beszélek »csak« éremesélyről.”

ÉRKEZHET AZ INTENZÍVRŐL IS...

Sós Csaba szövetségi kapitány (Fotó: Tumbász Hédi)
Sós Csaba szövetségi kapitány (Fotó: Tumbász Hédi)

A világ- és Európa-bajnok Milákot illetően könnyű helyzetben vagyunk, hiszen folyamatosan javul, egy másik klasszis kapcsán már jóval nehezebb tisztán látni. Hosszú Katinka (Iron Swim) az örökranglistán az élen áll 200 és 400 vegyesen is, tekintve, hogy mindkét számban ő tartja a világrekordot, csakhogy az idén egyik távon sincs ott a legjobb tíz között – egy másik számban, 200 pillangón viszont igen, nyolcadik. Ugyanitt az idei rangsorban a szám regnáló világ- és Európa-bajnoka, Kapás Boglárka (UTE) a második.

„Katinka pillangón és gyorson olyan időket úszik, mint szokott az év ezen időszakában, a hát és a mell kényesebb. Ha vállalja a kétszáz pillangót – és én úgy tippelem, hogy igen, itt nagyot dobhat –, akkor ne feledjük, hogy nagy harcos! Ugyanakkor a szám világbajnoka Kapás Bogi, így Tokiót illetően nem lehet nem az esélyesek közé sorolni – mondta a kapitány. – A vegyesúszó-számok kapcsán válasszuk külön a távokat! Kétszázon nem a világ ment el Katka mellett, egyelőre ő nem érte utol önmagát. Sikere csak saját teljesítményének függvénye, ha csak a legjobbja közelében úszik, nyer. A kérdés, hogy elég-e a javulásra ez a három hónap? Ám továbbra sincs okom nem bízni benne, bizonyította már, hogy képes mélyről feljönni, emellett tudjuk, milyen, ha megérzi a vérszagot... Ráadásul olyan a fájdalomküszöbe, amilyen csak keveseknek van, így nem tudom azt mondani, hogy esélytelen lenne kétszáz vegyesen, még akkor sem, ha az idei világranglistás helye mást mutat. A négyszáz más kávéház, ott érhet minket meglepetés, mert a kínai Je Si-ven sötét ló. Bújtatják, másként úszik, nem is sorolom, legyen elég annyi, hogy vannak aggályaim... Viszont mivel Katinka teljes erőbedobással dolgozik, a szívem azt mondja, 4:30 alá akkor is be tud menni Tokióban, ha a rajtkőhöz az intenzív osztályról érkezik, erre az eredményre pedig más nem nagyon képes.”

PÉLDAÉRTÉKŰ HOZZÁÁLLÁS

Férfi 400 vegyesen is van éremesélyesünk, mégpedig Verrasztó Dávid (FTC) révén, bár az a furcsa helyzet állt elő, hogy az idei rangsorban Bernek Péter (BVSC-Zugló) megelőzi a világbajnoki ezüstérmest.

„Dávidnak minden világversenyről van már érme, csak az olimpiáról nincs. Nemcsak azért bízom benne, mert az édesapjával együtt úsztam, s mert Dávid is négyszáz vegyesen versenyez, akárcsak én korábban, hanem mert példaként állítom minden sportoló elé: végigdolgozta a járvány időszakát, folyamatosan jó időket ment, és rendkívül motivált – nyilatkozta Sós Csaba szövetségi kapitány az összegzése előtt. – Bőséggel vannak éremesélyeink, és akkor a férfi száz meg a női négyszáz gyorsról nem is beszéltünk, plusz a két férfi gyorsváltónk is szerezhet meglepetést, vagyis én bizakodó vagyok. Lehet ebből több győzelem is, de mivel az olimpia tényleg külön kategória, inkább azt mondom, egy arannyal és két-három éremmel már elégedett lennék.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik