Sportrádió: Katinka úszni akar, készül és edz – Sós Csaba

Vágólapra másolva!
2022.12.07. 17:32
null
Sós Csaba nagyon szorít Hosszú Katinkának a céljai elérésében (Fotó: Nemzeti Sport)
Címkék
Sós Csaba szövetségi kapitány volt Suba Kata vendége a Sportrádió Hazafutás című műsorában, amelyben sok mindenről beszélt a szakember. Például beszélt az olimpiai bajnok Hosszú Katinkáról és Milák Kristófról, arról, hogy miért figyeli, mint krokodil a felszínen, a pillanatot Németh Nándorral kapcsolatban, arról, hogy várja vissza Kós Hubertet Amerikából, és hogy kik robbanhatnak majd be a világbajnokságon meg Párizsban.

 

„Ugyanolyan hosszú menetelés várhat minden úszóra, mint az idén, nincs megállás” – mondta Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya, aki évet értékelt a Hazafutásban a teljesség igénye nélkül.

Az olimpiai bajnok Hosszú Katinkával is beszélt a kapitány, és a következőket osztotta meg vele kapcsolatban a Sportrádió Hazafutás műsorában.

„Kilencvennyolc érme van világversenyről, és itt csak olimpiai, vb- és Eb-éremről beszélünk, egyedülálló karrier az övé, és kérem, hogy értse meg mindenki ennek az emberi oldalát is. Vívódik ő is, szóval egyenes leszek. Katinka akar úszni, most készül és edz. Ezt nem lehet egy hét alatt visszahozni, de látom rajta, hogy komolyan gondolja, igen. Benne is vannak kérdőjelek, de akarja a dolgot, és egészen biztos, nem olyan könnyű elengedni ezt. Most készül és edz, hogy visszajöjjön az a képesség, ami tudja, hogy kell ahhoz, hogy ezt a sok versenyt végigcsinálja. Őszinte szívemből drukkolok, hogy ez sikerüljön neki, és szívből kívánom, mert a sportolói pályafutásán túl, ami tiszteletet parancsol, nem tagadom, emberileg is nagyon kedvelem, és közel áll hozzám, úgyhogy teljes mellszélességgel kiállok mellette, drukkolok neki.”

A rövid pályás országos bajnokságon még nem árulta el, de sokat sejtető mondata volt a világklasszis, olimpiai bajnok Milák Kristófnak is, hogy mi lehet az újabb szám, amelyben maradandót alkothat.

„A 200 gyors, ami halálosan izgathatja a pasit, ott nem tudta megmutatni magát, és a 100 gyorsról sem mondott le, hogy feljusson a csúcsra. 200 pille döntő és 200 gyors középdöntő, azt hittük az Eb-n, hogy itt is átírhatja a tankönyveket, amit már megtett sok esetben, de ezekben a számokban még nem, ezt is szoknia kell, és Párizsig még a fejlődés időszakában lesz.”

Sós Csaba szerint azonban nemcsak Milák Kristóf, hanem Kovács Benedek, Márton Richárd és Németh Nándor is főszereplők lehetnek az olimpián. Plagányi Zsolt tanítványáról Németh Nándorról külön kiemelte a kapitány, hogy úgy figyeli, mint a krokodil a felszínen a pillanatot.

Nánditól azt várom, hogy történjen meg már végre, hogy egyszer átszellemül, és valódi hittel, empátiával rámegy ugyanúgy a 200 gyorsra, akkor nagyot léphet előre ugyanúgy, mint Kovács Benedek, aki ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Valljuk be, ott a nézőknek a többsége azt sem tudta, hogy a földön van, és mindkét fiú Plagányi Zsolt tanítványa, tehát szakmailag teljesen rendben vannak. Úgy fogalmaznék, hogy ha Nándi végre érzelmileg azonosul a 200 gyorssal, és elhiszi, nem pedig azt, hogy meg tudja csinálni, akkor kiemelkedő eredményre lehet képes, és erre kapacitálni is fogom.

Érzelmi azonosulást várok, és figyelem Nándit, mint a krokodil a felszínen a pillanatot, hogy mi az a mondat, a momentum, a cselekedet, amivel át tudom billenteni, mert ezzel mindenki jól járna, és higgye el, hogy ehhez van a legjobb adottsága, de ez a pillanat még nem jött el, amikor átmegy ez az ember testén is, és ez nem ugyanaz, mint amikor mondja, hogy igen, tudja.

Ezért is örültem nagyon Kovács Benedek Eb-ezüstjének, aki korábban a 100 hátat forszírozta, és 200 gyorson robbant be. S nagyon remélem, ez megrázza Nándit is, mert ez eggyel feljebb van, nem mindegy, hogy értékes helyezést érsz el, érmet akasztanak a nyakadba vagy aranyat akasztanak a nyakadba.”

Kós Hubert egy sok szempontból nyertes képességekkel rendelkező úszó a kapitány szerint, aki arról is beszélt, hogy várja őt vissza Amerikából, s arról is szót ejtett, hogy miben fejlődhet Kós még.

„Azt várom tőle, hogy rajt-fordulókban és az éles ütközetekben is a győztes oldalon legyen. A verseny az verseny, ott át kell szellemülni. Mi van itthon, ha nem a négyesen, hanem hetes pályán ússza a döntőt? Semmi. Amerikában öt tizeddel gyengébbet úszik, nemhogy nem kerül a be a döntőbe, a C-döntőn is a medence szélén úszik. Nem véletlen, hogy akik az USA-ból jönnek, olyan precízek a versenyen, mert csak a precízek tudnak megmaradni, neki elsősorban erre van szüksége, erre a versenyrendszerre, ebben tud fejlődni.”

A 4x200-as férfi gyorsváltóról, bár nem szeret egy évvel az olimpia előtt jósolni a kapitány, nagyon jó előérzete van, és ugyanabban az összetételben úszhatnak, mint évekkel ezelőtt a junior-világbajnokságon, ahol egy századdal megverték az amerikaikat.

„Ez a négy gyerek, hasonszőrűek, személyileg is nagyon passzolnak egymáshoz, szóval nagyon jó előérzetem van velük kapcsolatban, és azt gondolom, mehetnek feljebb.”

Ugyanez mondható a női váltóra és a lányokra is, ahol a fiatalok és a „nagy öregek” kiváló egységet alkothatnak. A fiatalok közül Molnár Dórától, Pádár Nikolett-től, Ábrahám Minnától akár már a világbajnokságon várja az áttörést – azoktól a lányoktól, akik gyerekként még aláírást kértek példaképüktől, Katinkától.

„Érdemes lesz erre a három lányra figyelni, ez új generáció, másképp gondolkodók, nagyon egységesek, és mellettük ugyanúgy ne felejtsük el a többieket sem, Kapás Boglárkát, Késely Ajnát, Burián Katit, Szabó-Feltöthy Esztert, remélem, nem hagyok ki senkit. Ez új generáció, másképp gondolkodók. 2017 óta vagyok kapitány, ez aranyos csapat, ezek az új fiatalok, akik jöttek, kicsit másabb a szellemiségük, talán a koruk miatt van, de nagyon erős kisugárzása volt ennek a csapatnak, amit érzékeltem magam is, és a többieket is magával vitte.”

Természetesen szóba került még a nyílt víz is Betlehem Dáviddal és Rasovszky Kristóffal a főszerepben, a kiváló veszprémi műhelymunka Szokolai Lászlóval és a szegedi társaság Gellért Gáborral, ahol az alapozást szarvassülttel zárja a két kapitány a fiatalok országos bajnoksága után.

A teljes interjút meghallgatja ide kattintva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik