Sportrádió: Amíg joga van és akar, indulni is fog Hosszú Katinka – Sós Csaba

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.01.18. 09:52
null
Kovács Erika és Sós Csaba (Fotó: Nemzeti Sport)
Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya volt a Sportrádió és Szegő Tibor vendége Kovács Erikával, a Nemzeti Sport szakírójával. A beszélgetés során Hosszú Katinka szereplésről is szó esett a Fukuokában esedékes idei világbajnokságon.

Arra a kérdésre, hogy mennyire számolhat Hosszú Katinkával 2023-ban és az olimpia kapcsán a válogatott, Sós Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya más szempontból közelítette meg a témát.

„Megértem, hogy a legtöbbekben így merül fel ez a kérdés. Azonban a helyzet nem erről szól. Ez egy mérhető sportág. Van egy nevezési határidő, és ha ketten jobb időt úsznak Katinkánál, akkor őket indítom a világbajnokságon.

Verjék meg Katinkát ketten, utána beszélhetünk arról, hogy miért ő utazik, miért ő indul. Korábban volt olyan, hogy benevezett, de végül nem állt oda, akkor is ezt mondtam, most is ezt mondom: nem egy átlagos sportolóról beszélünk, hanem egy történelmi személyiségéről. Neki meg van a joga ahhoz, hogy eldöntse, hogy egy versenyen melyik szám megy neki jobban, melyiken ad magának több esélyt. Ezt a jogát korábban is megadtam neki, és ezentúl is így lesz”
– válaszolta a kapitány.

„Mihályvári-Farkas Viktória lett az Európa-bajnok, de előtte a világbajnokságon Katinka jobb időt úszott nála. Tehát az utolsó egy évet nézve, ami számít a nevezést illetően, még mindig Katinka az 1-es számú. Amíg joga van indulni, akar indulni, addig indulni is fog, amíg én vagyok a kapitány. Az indulásról beszélgettünk, régen is beszélgettünk, még ha nem is napi szinten. Akkoriban is felhívott, amikor a csúcson volt, még ha az akkori edzője nem támogatta a mással való kommunikációt. Mindig betartotta a szavát.

Sosem mondta, hogy »itt akarok úszni«, egy olyan pillanatot sem tudnék feleleveníteni, ahol köztünk nézeteltérés lett volna. Nincs könnyű helyzetben, nem kerülöm meg a kérdést, mert nem olyan könnyű ezt otthagyni, főleg annak, aki ilyen szinten sportolt. A gond az, hogy az úszás bizonyos dolgokat nem tűr el, és ezen a mezőn vívódik most, de akar még úszni, bízom benne, hogy sikerül felkészülnie.”

Arra a kérdésre, hogy az olimpián indulhat-e, ismét tárgyilagos választ adott a kapitány. „Azt március 1. után tudja kiharcolni, onnantól úszott idővel lehet kvalifikálni az olimpiára. Komoly küzdelmet folytat, hiszen tudja, hogy túl van a zeniten. Van még reálisnak tűnő célja, nyilván segíteni fogjuk, én az utolsó pillanatig mellette fogok állni, és még azután is.”

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik