Rp. úszó ob: Hosszú legyőzte Késelyt 400 gyorson

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2019.12.12. 20:17
null
Hosszú Katinka eddig hibátlan mérleggel áll Kaposváron (Fotó: Tumbász Hédi)
Újabb három aranyérmet szerzett Hosszú Katinka – a rövid pályás országos bajnokság második napján mindhárom egyéni számot ő nyerte Kaposváron, amibe egy bravúr is belefért, mégpedig az Eb-bronzérmes Késely Ajna legyőzése 400 gyorson. Milák Kristóf szintén diadalmaskodott ezen a távon, 50 pillangón viszont az Eb-n második Szabó Szebasztián egy tempóval előbb ért a falhoz. Érdekesség, hogy 200 vegyesen a szövetségi kapitány fia, Sós Dániel élete első felnőttbajnoki címét szerezte meg.

Hosszú Katinka a korábbi bajnokságokról ismert formáját hozza: amelyik számban indul, ott nyer. Igaz, ezúttal nem vállalta mind a 17 egyéni számot, de a második nap például valamennyiben elindult, és 50 pillangón, 200 vegyesen és 400 gyorson is simán győzött. Utóbbiban a táv specialistája, Késely Ajna igyekezett vele tartani a tempót, de Katinka végül megelőzte az Eb-n ezen a távon harmadik vetélytársát.

„Úgy kérdezik, hogy hogyan tudok ennyi számot vállalni és nyerni, mintha eddig nem ezt csináltam volna... – mondta Hosszú Katinka. Mármint sokat úszom, ez pedig olyan, mint az összes többi verseny. Fontos volt a váltó is számomra, örülök, hogy ötödikek lettünk. A négyszáz gyors volt az, ami nagyon jól ment, könnyedén úsztam és elég durva időt jöttem, szerintem ez jó volt. Az 50 pillét elrontottam, ha leúszhattam volna még egyszer, szerintem országos csúcsot jövök. A 200 vegyes meg úgy jól hangzik, hogy ezzel az idővel negyedik lettem volna a rövid pályás Eb-n, de nekem ez nem egy nagy idő...”

„Jó volt Katinkával úszni, ritkán történik olyan, hogy mi ketten egy futamban, egymás mellett-ellen úszunk. Eléggé elfáradtam, ám elégedett vagyok magammal. Nyilván nem lehet egy héten belül kétszer csúcsformához közeli időt úszni. Sok számot vállaltam, így mondhatjuk, hogy edzésnek fogom fel ezt a versenyt” – értékelt Késely Ajna.

A férfiaknál Milák Kristóf próbálkozott az 50 pillangó, 400 gyors duplával, utóbbit simán behúzta, a sprintviadalon viszont a „szerspecialista” Szabó Szebasztián volt a jobb.

„Négyszáz gyorson pontosan annyit és úgy úsztam, hogy megnyerjem, az idő nem annyira izgatott, hiszen ezen a távon már van jó eredményem. Nem úgy 50 pillén, ezért most ebbe fektettem több energiát. Bejött, tetszett ez az idő, még a fordulómra is azt mondom, hogy okés volt. Ezután a két szám után azt érzem, még le tudnék úszni egy-két 200-at” – mondta Milák Kristóf.

A harmadik egyéni számban, 200 vegyesen Sós Dániel megszerezte pályafutása első felnőttbajnoki aranyérmét, szép csatában győzve le Cseh Lászlót – a medáliát édesapjától, a szövetségi kapitány Sós Csabától vehette át az eredményhirdetésnél, amely élénk hahotázásba fulladt, miután a díjátadó figyelmeztette az újdonsült bajnokot, hogy este ne felejtse el felhívni édesanyját a névnapján...

„Nagyjából 56 elejére vagy 55 végére számítottam, kicsit meglepett ez az idő. Annyi a baj, hogy a gyorson az első huszonötön most is elfüstöltem a lábam, a végére így kicsit meghaltam... – fogalmazott Sós Dániel. Azt érzem, hogy ha most úsztam volna Atlantában, a US Openen 50-esben, akkor megúszom az A-szintet az olimpiára. Jövőre nem leszek a magyar ob-n, az egyetemi bajnokságon van jelenésem, de utána bepróbáljuk a kanadai bajnokságot, ott rámegyek az A-szintre.”

A váltókban a sprintszámokban taroltak a győriek, a két hosszabb távon ugyanakkor a férfiaknál a BVSC, míg a nőknél a szegediek értek be elsőként.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ OB, KAPOSVÁR
A 2. nap bajnokai

400 m gyors
Férfiak:
Milák Kristóf (BHSE) 3:42.70
Nők:
Hosszú Katinka (Iron Swim) 4:02.13

50 m pillangó
Férfiak:
Szabó Szebasztián (Győr) 22.59
Nők:
Hosszú Katinka (Iron Swim) 25.87

200 m vegyes
Férfiak:
Sós Dániel (Vasas) 1.54.95
Nők:
Hosszú Katinka (Iron Swim) 2:07.76

4x50 m gyorsváltó
Férfiak:
Győri Úszó SE 1:34.22 (Szentes Bence, Gyárfás Bence, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim)
Nők:
Győri Úszó SE 1:52.37 (Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára)

4x200 m gyorsváltó
Férfiak:
BVSC-Zugló 7:09.96 (Németh Nándor, Cseh László, Kőhalmi Kornél, Kozma Dominik)
Nők:
Szegedi Úszó Egylet 7:59.51 (Fábián Danni, Fábián Bettina, Pádár Nikoletta, Vas Luca)

4x50 m mix gyorsváltó: Győr Úszó SE 1:33.06 (Lobanovszkij Makszim, Takács Krisztián, Safrankó Sára, Jakabos Zsuzsanna)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik