Rp. úszó ob: Bohus két csúcsot döntött; Hosszú ezüstjei

CS. G., K. E.CS. G., K. E.
Vágólapra másolva!
2019.12.14. 21:09
null
Bohus Richárd 20 percen belül két országos csúcsot döntött meg (Fotó: Tumbász Hédi)
Parádésan indult a kaposvári rövid pályás országos bajnokság záró napja, a verseny elején ugyanis sorra dőltek az országos csúcsok, Bohus Richárd például húsz percen belül előbb a száz, majd az ötven hát rekordját is megjavította, míg a kettő között Késely Ajna 1500 gyorson úszta minden idők legjobbját. Hosszú Katinka aranytriplája ezúttal elmaradt, 100 pillangón nyert, előtte 50 mellen, utána 200 gyorson viszont második lett – utóbbi távon Jakabos Zsuzsanna két századdal előzte meg, Hosszú ugyanakkor így is 10 arannyal és 2 ezüsttel zárta az eseményt. Az egyesületek pontversenyét a zárónapon négy elsőséget is begyűjtő Győri Úszó Klub nyerte meg.

Speciális rekordot állított fel Bohus Richárd: két egyéni hátúszó-szám csúcsát még nemigen döntötték meg a múltban húsz perc leforgása alatt. A BVSC kiválóságának ez sikerült: a vegyesváltó első embereként a 100 háton adta át saját legjobb idejét a múltnak (maga a váltó is új rekorddal nyert aztán), később pedig az 50 hát döntőjében is megcselekedte ugyanezt.

„Rögös út vezetett idáig, el kellett telnie két évnek, míg teljesen összeszoktunk Nagy Petivel az amerikai éveim után. Nyilván az sem rossz, hogy nem yardos versenyek után kell aztán jönni, és itt úszni, aztán az is jó, hogy az utóbbi időben újra tudtunk a technikámon dolgozni. Szépek ezek a csúcsok, de néhány századdal sikerült csak lejjebb vinni őket, és hát azért a világ eleje 49-eket és 22-ket úszik, nem 50-et és 23-at, mint én most, azaz az én szememben ezek nem akkora eredmények. Viszont visszajelzésnek jók, mert igazából 2017 óta nem volt egy igazán jó úszásom, és az utóbbi időben már egyre feszültebb voltam minden edzésen, hogy mikor indulok már be normálisan – értékelt Bohus Richárd.Az biztos, jövőre, az utolsó olimpiámon nagyon oda akarom tenni magam, mert úgy akarom befejezni a pályafutásomat, hogy azt mondhassam: megérte nem '17-ben abbahagyni, a remekül sikerült vb és a hazatérés után.”

Szintén minden idők hazai legjobbját produkálta Késely Ajna, aki Hosszú Katinka csúcsát adta át a múltnak 1500 gyorson, és kis híján harcba szállt 1550 méteren is, mivel az elvi célbaérés után ugyanazzal a lendülettel folytatta, míg végül ráébredt, hogy végére ért a távnak.

„Én nem tudom, miért van ez, lehet, hogy visszamegyek matektanárhoz, az Eb-n is elszámoltam a hosszokat, most is tovább úsztam – mosolygott magán Késely Ajna.A csúcsnak nagyon örülök, amikor tegnap a 100 gyors után rosszul voltam, nem gondoltam arra, hogy ez ma sikerülhet. Persze szerettem volna valamelyik csúcsot megdönteni itt, és nagyon örülök, hogy sikerült.”

Hosszú Katinka elsőként gratulált Ajnának a remek teljesítményért – hogy aztán kiderüljön, még a szuperhölgyek sem mindenhatóak. Ennek jeleként Szurovcsák Ivett le tudta győzni 50 mellen.

„Rettentően örülök ennek az eredménynek, és az is egy nagy dolog, hogy Hosszú Katinka előtt tudtam végezni. Mindez annak köszönhető, hogy sokat javítottunk a fordulóimon, és jó formában érkezünk ide” – mondta Szurovcsák Ivett.

Hosszú Katinkának persze bőven belefér a képbe a mellúszásban elszenvedett vereség, hiszen speciális úszásnemről van szó. Ugyanakkor az, hogy 200 gyorson Jakabos Zsuzsanna nem csupán a lépést tudta tartani a vele, de a falat is előbb érintette meg két századmásodperccel, demonstrálta, hogy a múlt heti Európa-bajnokság, illetve a napi három egyéni döntő (délelőtti előfutamokkal), plusz az Iron Swim váltói még Hosszú energiatartalékait is képesek leapasztani.

„Nagyon örülök, szépen sikerült az egész bajnokság, és ez a kétszáz gyors is kifejezetten jól esett, az idő sem rossz. Katka szerintem elszámolt valamit, mert nem nagyon emlékszem olyanra, hogy ilyen távon ennyire együtt megyünk, és pláne olyasmire nem, hogy megelőzöm két századdal” – értetlenkedett picit a saját győzelmén Jakabos Zsuzsanna.

Alig tíz perccel korábban Hosszú Katinka még száz pillangón repesztett, ez az ezüst-arany-ezüst kombináció természetesen még mindig elképesztő teljesítmény – továbbá a 10 arany és két ezüst összességében.

„Azért ez így nagyon kemény volt a végére, száz hát a váltóban, az ötven mell, száz pillangó, kétszáz gyors – az a fura, hogy előző nap a négyvegyes, kétszáz mell, kétszáz hát hármas sokkal könnyebbnek tűnt, viszont ilyen terhelés mellett azért engem a rövidebb távokon könnyebb elkapni. Meg nyilván érződik, hogy azért Világkupa-sorozat, közben ISL, aztán Eb és most ob – ez egy olyan sorozat, aminek a végére el lehet fáradni, de ettől nagyon komoly és jó volt ez az országos bajnokság. Nagyon erős a mezőny, a színvonal, ami óriási öröm – és hát az új uszoda is zseniális, különösen a padlófűtés, imádom, hogy bárhol ülök le, meleg van” – fogalmazott Hosszú Katinka.

Milák Kristófnak nem ment ugyanez a dupla, a simán megnyert száz pillangó után kétszáz gyorson leszállt nála a szürke köd (ahogy utólag mondta, ez afféle félájult állapot), így a viadal végén érkezett be, ezen a távon Kozma Dominik parádézott.

„A száz pille rendben volt, az utolsó huszonötön szépen meg tudtam fogni a többieket, az idő sem annyira rossz. Utána a kétszáz gyorsot nem így terveztem, de már a rajtnál éreztem, hogy a lábaim kezdenek fájni – utána még próbáltam helyezkedni, de száznál végem volt, már elkezdtem szürkén látni, ami olyan félájult állapot lehet... De azért egy országos bajnokság negyedik napjára illik is elfáradni” – mondta Milák Kristóf, aki száz pillangón ismét kőkemény versenyt vívott.

Mögötte Szabó Szebasztián és Cseh László érkezett érmesként – utóbbi nemrég ünnepelte 34. születésnapját, és rémesen elégedetlen volt a teljesítményével. Cseh a váltókkal ugyan szerzett bajnoki címeket, egyéniben „csak” érmeket, de nem az arany hiánya, hanem valami egészen más foglalkoztatta a kétszeres világbajnokot.

„A helyzet az, hogy ugyanolyan rosszul megy az úszás, mint bármikor a 2017-es világbajnokság óta. Az edzésen nincs gond, jó munkát végzünk, ám ha jön a verseny, befeszülök. Lehetne ez a Mikulás-kupa is, maga a verseny gondolata az, amely olyan állapotba hoz, hogy a medencében behúzott kézifékkel úszom. Az újabb és újabb rossz élmények csak rontanak ezen – most elkezdek ezen dolgozni a márciusi országos bajnokságig, ha ott ugyanez a szenvedés lesz, vagy egyáltalán ki sem jutok az olimpiára, de ha még kvalifikálnék is, nem lenne értelme Tokióban küszködni” – panaszkodott Cseh László.

A viadalt újabb két győri váltósiker zárta: sprintereiknek hála mindkét 4x50-es gyorsváltót behúzták, plusz a nap elején a női vegyesváltót is, így összesen tizenkettőből nyolc aranyat nyertek a váltókban Kaposváron, ahol a magyar úszósport egy új, tökéletes otthonra lelt.

Mint Wladár Sándor elnök mondta: „Hogy az új uszoda szakmailag rendben van, azt a sok csúcs bizonyítja, a szervezésen pedig nem is érződött, hogy első ízben van itt ilyen komoly esemény. Azaz rendkívüli elismerés jár a helyi csapatnak, és nagy köszönet Szita Károly polgármester úrnak, mert a várostól teljes mellszélességgel áll az úszósport mögött.”

RÖVID PÁLYÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, KAPOSVÁR
FÉRFIAK

200 m gyors
Országos bajnok: Kozma Dominik (BVSC-Zugló, e: BVSC edzői team) 1:43.69
2. Németh Nándor (BVSC-Zugló) 1:44.95
3. Zombori Gábor (Budafóka XXII. SE) 1:45.16
800 m gyors
Ob: Kalmár Ákos (Bajai Spartacus SC, e: Bajai Spartacus edzői) 7:42.74
2. Gyurta Gergely (UTE) 7:44.90
3. Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) 7:46.20
50 m hát
Ob: Bohus Richárd (BVSC-Zugló, e: BVSC edzői team) 23.39 – országos csúcs, régi: 23.42, Bohus, 2019
2. Szentes Bence (Győri Úszó Sportegyesület) 23.68
3. Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 24.24
50 m mell
Ob: Szilágyi Csaba (NICS-HSÚVC Hódmezővásárhely, e: edzői team) 26.74
2. Szöllősi Martin (Dunaferr SE) 27.14
3. Horváth Dávid (Kőbánya SC) 27.21
100 m pillangó
Ob: Milák Kristóf (BHSE, e: Selmeci Attila) 50.39
2. Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület) 50.63
3. Cseh László (BVSC-Zugló) 51.26
4x50 m gyorsváltó
Ob: Győri Úszó Sportegyesület (Lobanovszkij Maxim: 20.68 – országos csúcs, régi: 20.76, Lobanovszkij, 2019, Gyárfás Bence, Szabó Szebasztián, Takács Krisztián) 1:25.28
2. BVSC-Zugló (Németh N., Kozma, Cseh, Bohus) 1:27.06
3. Kőbánya SC (Telegdy, Horváth D., Tekauer, Pulai V.) 1:30.86
4x100 m vegyes váltó
Ob: BVSC-Zugló (Bohus Richárd, Takács Tamás, Cseh László, Németh Nándor) 3:28.20
2. Győri Úszó Sportegyesület (Szentes, Gyárfás, Szabó Sz., Lobanovszkij) 3:29.84
3. Kőbánya SC (Telegdy, Horváth D., Tekauer, Pulai V.) 3:34.25

NŐK
200 m gyors
Ob: Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület, e: Győri ÚSE edzői kollektíva) 1:55.85
2. Hosszú Katinka (Iron Swim Budapest) 1:55.87
3. Fábián Fanni (Szegedi Úszó Egylet) 1:56.40
1500 m gyors
Ob: Késely Ajna (Kőbánya SC, e: Kőbánya SC edzői kollektíva) 16:04.13 – országos csúcs, régi: 16:04.85, Hosszú, 2016
2. Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 16.09.33
3. Vas Luca (Szegedi Úszó Egylet) 16:27.97
50 m hát
Ob: Szilágyi Gerda (Stamina TK, e: Stamina edzői kollektíva) 27.69
2. Ilyés Laura Vanda (Százhalombattai VUK SE) 27.73
3. Komoróczy Lora Fanni (Bálinti Úszó Egyesület) 27.79
50 m mell
Ob: Szurovcsák Ivett (Nyíregyházi Sportcentrum, e: Urbin Tamás) 30.70
2. Hosszú Katinka 30.92
3. Sebestyén Dalma (Győri Úszó Sportegyesület) 31.01
100 m pillangó
Ob: Hosszú Katinka (Iron Swim Budapest, e: –) 58.68
2. Ugrai Panna (HÓD Úszó SE) 59.45
3. Szokol Szonja (FTC) 59.46
4x50 m gyorsváltó
Ob: Győri Úszó Sportegyesület (Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára, Sebestyén Dalma, Pózvai Kiara) 1:42.30
2. Stamina TK (Gyurinovics L., Ollé, Szilágyi G., Horváth O.) 1:43.92
3. DMTK-KVSE (Kurdi, Molnár L., Gyurinovics F., Szabó O.) 1:44.14
4x100 m vegyes váltó
Ob: Győri Úszó Sportegyesület (Dobos Dorottya, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára) 4:02.13
2. Vasas SC (Szabó-Feltóthy E., Szabó-Feltóthy L., Galamb, Horváth L.) 4:08.34
3. Iron Swim Budapest (Hosszú, Fecske, Bíró, Szalai) 4:12.50

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik