Rövid pályás úszó-vk: nincs magyar érem a nyitó napon

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2022.10.21. 20:09
null
Kós Hubert a negyedik helyen zárt 200 háton (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Nem szereztek érmet a magyar úszók a rövid pályás világkupa berlini nyitó állomásának első napján.

 

Az elmúlt években azért nem ehhez szoktunk...

A rövid pályás világkupa-sorozat állomásain rendre és tulajdonképpen nyugodtan mondhatjuk, szakajtószám születtek a magyar érmek – mindez csak részben volt Hosszú Katinkának köszönhető.

Azt persze tudjuk, hogy háromszoros olimpiai bajnokunk „forradalmasította” a sportágban, de itthon mindenképpen, hogy a felkészülés egyik alapja a sok versenyzés, és tudjuk azt, ez esetében mit jelentett a gyakorlatban: megannyi vk-érem, összetett elsőségek a sorozat végén.

No meg a következmény, vagyis az, hogy Hosszú példáján sokak kedvet kaptak, így egyre többen és többen léptek rajtkőre a vk-viadalokon (és szereztek érmeket).

Pénteken Berlinben, a világkupa-sorozat első állomásának első napján például kilenc magyar, az esti finálékban mégis mindössze kettőért szoríthattunk: Kós Hubert (UTE) kétszáz háton a negyedik, Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó Sportegyesület) 200 pillangón a nyolcadik helyen végzett.

Jakabos Zsuzsanna 200 pillangón nyolcadik helyen zárt (Fotó: Kovács Péter, archív)
Jakabos Zsuzsanna 200 pillangón nyolcadik helyen zárt (Fotó: Kovács Péter, archív)

Persze, nem most kell csúcsformában lennie a mieinknek, de azt azért nem volt jó konstatálni, hogy Szabó Szebasztián (Győri Úszó Sportegyesület) sem 50 gyorson, sem 100 pillangón nem jutott a legjobb nyolc közé – előbbi számban az előfutamok során a 13. (21.66), utóbbiban a 11. (51.36) lett.

Száz pillangón egyébként Márton Richárd (BHSE) is indult, Virth Balázs úgy küldte harcba a tanítványát, hogy egyre jobban szokjon hozzá ahhoz, hogy a világversenyeken háromszor kell jól leúszni egy-egy számot, ebből kétszer nagyon jól. Márton száz pillangón pénteken egyszer úszhatott, 17. lett (52.09). Más kérdés, hogy pályafutása második legjobb száz pillangója volt 25-ös medencében ez a péntek délelőtti úszás. A számot egyébként a dél-afrikai Chad le Clos nyerte 48.58-cal.

A német fővárosban kilenc magyar versenyző méretteti meg magát.

A világkupa idén három állomásból áll, jövő héten Torontóban, azt követően Indianapolisban versenyeznek az úszók.

VILÁGKUPA-SOROZAT, 1. ÁLLOMÁS, BERLIN

Magyar érdekeltségű eredmények. Férfiak. 200 m hát: 1. Shaine Casas (amerikai) 1:50.02, ...4. Kós Hubert 1:52.84. Nők. 200 m pillangó: 1. Ilaria Cusinato (olasz) 2:05.30, ...8. Jakabos Zsuzsanna 2.09.65

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik