Hosszútávúszás: Mányoki jobban van, stabil az állapota

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.05. 14:46
Mint megírtuk, Mányoki Attila feladni kényszerült az Észak-Írország és Skócia közötti szoros átúszását. A magyar sportember sokáig magabiztosan haladt célja felé, de szombat délután drámaira fordult helyzete. A kórház délutáni tájékoztatása alapján Mányoki állapota továbbra is azt igényli, hogy az intenzív osztályon kezeljék, de az állapota már nem kritikus, hanem stabil.

Mányoki Attilának augusztus 2. és 8. között volt lehetősége átúszni az Észak-Írország és Skócia közötti majdnem 34 km-es távot. Péntek este döntött úgy a magyar hosszútávúszó és csapata, hogy az időjárási körülmények szombaton lesznek a legkedvezőbbek, így hajnalban vág neki a feladatnak. Hajnali 3 óra 27 perckor elindult, a táv egyharmadánál bőven világrekordidőn belül volt. Ezután jött egy nehezebb szakasz. A középső szekcióban oroszlánmedúzákkal találkozott. Úgy tűnt, a medúzacsípések nem lesznek rá nagy hatással, továbbra is kiváló időt úszott. A leghidegebb részen is nagyszerűen verekedte át magát, ám kínzó gyomorgörcs gyötörte ezután. Az órákon át tartó szenvedést követően, mindössze másfél mérfölddel a cél előtt olyan rossz állapotban volt, hogy fel kellett adnia.

A kórház délutáni tájékoztatása alapján Mányoki állapota továbbra is azt igényli, hogy az intenzív osztályon kezeljék, de az állapota már nem kritikus, hanem stabil. A legfőbb problémát az okozza, hogy tele ment a szervezete, így a tüdeje is sós vízzel. Az őt kísérő csapat szerint a legvalószínűbb, hogy a problémát egy folyamat okozta. A medúzacsípések miatt egyre rosszabb állapotba került a légzőrendszere, emiatt a száján is próbált levegőt venni, viszont így megtelt a hasa sós vízzel. A tengervíz folyamatosan erős fájdalmat okozott Mányoki gyomrában, ezért folyton meg kellett állnia, emiatt viszont egyre jobban kihűlt, hiszen nem mozgott. Egy idő után nem tudta felmérni a saját helyzetét és óriási fájdalmai ellenére tovább és tovább úszott, de igazán nem tudott előre haladni. A stáb ekkor felismerte, hogy az úszót ki kell venni a vízből, amivel az életét mentették meg.

A magyar úszó fájdalmai ellenére döntött úgy, hogy tovább úszik, és már a teljes kimerülés szélén volt, amikor az őt körülvevők döntöttek úgy, hogy közel hívják a hajóhoz, és megnézik, milyen állapotban van. Ekkor teljesen világossá vált, hogy nem lehet tovább a vízben hagyni az úszót, ezért segítő kezet nyújtottak neki és kiemelték. Ezzel a cselekedettel megmentették az életét, ha ezt nem teszik meg, Mányoki minden bizonnyal tovább úszik addig, amíg el nem veszti az eszméletét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik