Cseh, Takács, Hosszú, Kapás és Verrasztó E. is továbbúszta magát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.02. 12:25
null
Verrasztó Evelynnek nagyon fájt a 200 hát selejtezője (Fotók: MTI/Kovács Anikó)
Cseh László a harmadik idővel jutott be a középdöntőbe 100 m pillangón a Barcelonában zajló vizes-világbajnokságon, Pulai Bence viszont kiesett. Ugyancsak továbbjutott Takács Krisztián (50 m gyors), míg Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn 200 m háton középdöntős. Kapás Boglárka 800 m gyorson viszont azonnal a fináléba került, méghozzá az 5. idővel.

 

Férfi 50 m gyors

Takács bizakodó
Takács bizakodó

Holtversenyben a nyolcadik idővel jutott be a középdöntőbe Takács Krisztián. A Sanghajban vb-6. magyar úszó a 11., utolsó selejtezőben a hetes pályán úszott, és 22.01 mp-es eredménnyel kvalifikálta magát, ennyit úszott a londoni olimpia középdöntőjében is, amely aztán nem ért számára finálét. A magyar úszó futamában különben a harmadik helyen végzett, holtversenyben a brazil Marcelo Chierighinivel.

„Századra ugyanazt úsztam, mint tavaly Londonban, de azt délután, ezt meg délelőtt. Ezért bizakodom. Jól éreztem magam, jólesett az úszás” – értékelte teljesítményét Takács Krisztián.

Takács egyelőre továbbjutott ugyan, de bízzunk benne, hogy a már sok szétúszást megélő, és több világversenyen végül kilencedikként záró úszó ezennel le is tudta ezt a peches határt a barcelonai világbajnokságon.

A legjobb idővel különben a futamot megnyerő olimpiai bajnok, a francia Florent Manaudou jutott tovább (21.71) a középdöntőbe, őt a világcsúcstartó, vb-címvédő brazil César Cielo Filho (21.76) követte, úgy a futamban, mint az időeredményt tekintve. A 16. helyen a román Norbert Trandafir kvalifikálta magát 22.25-tel.

Férfi 100 m pillangó

Cseh nem akar elkiabálni semmit
Cseh nem akar elkiabálni semmit

Mindkét magyart az utolsó, hatodik futamba sorolták be, Pulai Bence a kettes, Cseh László a nyolcas pályán tempózott. Előbbitől végül elment a mezőny, és csak a 7. lett (52.98 mp), utóbbi viszont kiváló második ötvennel, és jó benyúlással megnyerte a futamot (51.89). Pulai összetettben a 24., Cseh a 3. időeredményt érte el.

„Ilyen az, amikor nem félek... Ez most jó volt, rendben volt, az időmnek is nagyon örülök. De nem akarok elkiabálni semmit” – mondta Cseh László.

„Nem tudom, mi történt. Azt hittem, jobban fog menni. Ez az évem nemigen sikerült...” – nyilatkozta Pulai Bence.

Pulai jobbra számított
Pulai jobbra számított

Cseh Lászlónál ketten úsztak gyorsabban, a vb-6., Londonban bronzérmes orosz Jevgenyij Korotyiskin (51.55), illetve az olimpiai ezüstérmes dél-afrikai Chad le Clos (51.88). A továbbjutáshoz legalább 52.52 kellett volna, ennyi a 16. időt úszó német Philip Heintz ideje. Ryan Lochte 52.26-tal a 13. helyen lépett tovább.

Női 200 m hát

Hosszú Katinka a második futamban (2:08.93 perc), míg Verrasztó Evelyn (2:10.86) a negyedik, utolsó selejtezőben lett negyedik. Előbbinek ez az 5., utóbbinak a 12. időt jelentette összesítésben.

Hosszú már Rióra keresgél
Hosszú már Rióra keresgél

„Egyéni csúcsot úsztam, és még maradt is bennem. Rióra »keresgélem« a számokat, tapasztalatszerzésnek is jó, hogy elindultam ezen a távon, hiszen korábban világversenyen még sohasem indultam kétszáz háton” – örvendezett Hosszú Katinka.

„Jaj, ez nagyon fájt... Nehezen kapok levegőt. Lényeg, hogy továbbjutottam, az egyéni csúcsomat (2:10.45) szeretném megjavítani délután, de az igazi álmom az, hogy 2:09-cel kezdődjön az időm” – konkretizálta további céljait Verrasztó Evelyn.

A legjobb időt a favorit, világcsúcstartó, olimpiai és világbajnoki címvédő amerikai Missy Franklin érte el (2:07.57).

Női 800 m gyors

Kapás Boglárka a harmadik futamban a hármas pályán úszott. Közepes iramban indultak neki a távnak a versenyzők, együtt haladt a mezőny, benne a 250 m-nél élre álló magyarral. Féltávhoz közeledve Kapás emelte a tempót, így egyre inkább meglépett, 500-nál már egy, a záró százra fordulva pedig már két teszthosszal vezetett. Végül 8:25.26 perccel zárt, és 1.69 mp-cel előzte meg az őt követő olasz Martina de Memmét, aki nagyot mecccselt a hajrában venezuelai és brit ellenfelével.

Kapás országos csúcsdöntése elmaradt, a döntőben pótolná
Kapás országos csúcsdöntése elmaradt, a döntőben pótolná

„Jó lett volna az országos csúcsot megdönteni, de ahogy kiszálltam a medencéből, az volt az első gondolatom, hogy mégsem baj, hogy így történt, hiszen eddig négyszáz és ezerötszáz gyorson is az előfutamban voltam jobb, akkor javítottam magyar rekordot. Majd a döntőben! – fogadkozott Kapás Boglárka. – A futamot mindenképpen szerettem volna megnyerni, bár az edzőm, Nagy Péter azt mondta, a második hely szerinte elég lesz a továbbjutáshoz. Nem akartam neki mondani, csak magamban gondoltam: második? Én első akarok lenni!”

Kapás ennél jobb időt kétszer úszott világversenyen, mindkettőt a döntőben. Sanghajban a vb-n két éve 8:24.79-cel lett ötödik, Londonban az olimpián tavaly 8:23.89-cel hatodik. Az amerikaiak 16 éves olimpiai bajnoka, Katie Ledecky (8:20.65) bizonyult a selejtező leggyorsabbjának, a magyarnál rajta kívül még hárman mentek jobb időt. A szám fináléját szombaton rendezik.

VIZES-VB, BARCELONA 2013
DÉLUTÁNI ÚSZÓPROGRAM
középdöntők, döntők (Tv: m1, Eurosport)
Női 100 m gyors (döntő)
férfi 200 m hát (döntő, Bernek Péter) – 18.09 óra
női 200 m hát (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn)
férfi 50 m gyors (Takács Krisztián)
női 200 m mell (döntő)
férfi 100 m pillangó (Cseh László)
női 50 m pillangó
férfi 200 m mell (döntő, Gyurta Dániel) – 19.32
férfi 4x200 m gyorsváltó (döntő)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik