Csak az az egy – Kovács Erika jegyzete

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.05.24. 23:35

A naptár 2019 decemberét mutatta: a Magyar Úszószövetség a kvangdzsui világbajnokság hőseit ünnepelte – az aranyérmeseknek, vagyis Hosszú Katinkának és Kapás Boglárkának, valamint Milák Kristófnak és Rasovszky Kristófnak jócskán jutott a reflektorfényből.

A sziporkázó formáját hozó Milák különösen elemében volt. Selmeci Attila tanítványának egyébként két arca van, és ehhez lassan-lassan hozzászokik mindenki: van, hogy elvonul, és nem szól senkihez (de hozzá sem mer senki szólni...), máskor viszont ontja a poénokat, szinte kicsattan a jókedvtől – nem könnyű vele, de hát melyik bajnokkal az...?!

Ott, azon a másfél évvel ezelőtti ünnepségen Milák Kristóf mosolygósan nyilatkozott, éspedig mindenkinek. (Azért ilyen is ritkán van...)

Már bajnoknak mondhatta magát, a kvandgzsui világcsúcs kétszáz pillangón és persze a vb-arany a legnagyobbak közé emelte az akkor még csak 19 esztendős Milákot.

Tőle nem messze egy másik bajnok álldogált – egy igazi klasszis, a magyar úszósport meghatározó alakja. S bár ő sem arról volt híres pályafutása idején, hogy fűnek-fának nyilatkozott (visszavonulása óta meg aztán annyit sem), véleménye mindig volt, s szakmai körökben nem is felejtette el kinyilvánítani.

És hát tulajdonképpen az az ünnepély is egy ilyen „kör” volt.

Szóval Milák beszélt, csacsogott, nyilatkozott, miközben a négyszeres olimpiai bajnokot, aki csendben figyelte őt néhány méter távolságból, megbökte valaki: „Nem csodálom, hogy nézed őt – az utódodat!”
Szöul kétszeres és Barcelona szintén kétszeres bajnoka csak elmosolyodott: „Az utódom? Nekem négy van, neki még egy sem – legyen meg az az egy, és akkor nevezhetjük így. De nem lesz könnyű, mert az olimpia semmi máshoz nem fogható verseny.”

Kinek higgyünk, ha nem Darnyi Tamásnak?!

És így, ennek tükrében fogadjuk a kapitányi jóslatot Tokió előtt: Sós Csaba nem óvatos duhaj, pusztán a realitás talaján áll, s akárcsak Darnyi Tamás, ő is tudja, az olimpia valóban semelyik versennyel sem hasonlítható össze.

Ráadásul azzal, hogy az egy arany mellett további két-három érmet vár a mieinktől Tokióban, nem azt mondja, hogy az utóbbiak közül egyik sem lehet a legfényesebb, mert ugye tudjuk: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik