Kiderült ugyanis, hogy Diaz a tokiói győzelme előtt a koronavírus-járvány miatt több mint hat hónapig egyáltalán nem tudott edzőterembe járni, mivel a lezárások folytán egyetlen terem sem volt nyitva az országban.

Diaznak így kreatívnak kellett lennie, és ő ki is hozta a legtöbbet ebből!

Az edzőterem helyett maradt szerény otthonának hátsó kertje, amit a lehetőségeihez mérten átalakított, és ahol még keményebben hajtott, hogy elérje az álmát. 

Vizespalackok, táskák, bambuszágak, és minden, amit csak súlynak lehetett használni – ezekből lettek az új eszközök az edzéshez, vagyis a Fülöp-szigeteki szinte lemásolta Sylvester Stallone edzéstervét a Rocky IV-ből.

Diaz elárulta a Philippine Daily Inquirernek: ha nem ilyen kreatív, és nem talál megoldásokat arra, hogy formában tartsa magát, nagy valószínűséggel abba kellett volna hagynia a felkészülést a nehéz körülmények miatt, és el sem utazhatott volna Tokióba.

A terve viszont bevált, hiszen Fülöp-szigetek történetének első olimpiai aranyérmével távozhatott Tokióból.

 

Az igazi happy end azonban még csak ezután jön.

Hazájában ugyanis az olimpiai bajnoki címért a kormány és néhány helyi befektető felajánlott egy új házat Diaznak, aki emellett átszámolva 200 millió forinttal gazdagodik, így megépítheti álmai edzőtermét is az új kertjében.