Tokió 2020: Vjahireva az MVP, szüneteltetni akarja a karrierjét

Vágólapra másolva!
2021.08.08. 11:36
null
(Fotó: Getty Images)
Az orosz női kézilabda-válogatott sztárja, Anna Vjahireva lett a tokiói olimpia női kézilabdatornájának legértékesebb játékosa (MVP), de a franciákkal szemben elveszített döntő után bejelentette, szüneteltetni szeretné a karrierjét.

Egy időre felhagyok a játékkal, szükségem van erre a szünetre, hogy fizikailag és mentálisan is rendbe tegyem magamat. Remélem, hogy a klubom (a Rosztov-Don – a szerk.) is megértő lesz velem, mert érvényes szerződésem van. Ha mégsem, akkor természetesen folytatom a munkát, de bízom benne, hogy hagynak időt nekem arra, hogy eldöntsem, mit szeretnék csinálni” nyilatkozta a döntő után Vjahireva az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A világ egyik legjobb női játékosáról már egy ideje hallani lehetett, hogy az olimpia után családot alapítana, a mostani bejelentése azonban kérdőjelessé teszi a későbbi folytatást is.

Vjahireva hangsúlyozta, egyelőre nem árulhatja el, miért szeretné szüneteltetni a játékot, és most még azt sem tudja, mennyi időt akar kihagyni, de a visszavonulásra nem gondol. „Egész életemben kézilabdáztam, el sem tudom képzelni, hogyan élnék nélküle, de ha nem tartok szünetet, minden könnyekkel végződhet...” – jegyezte meg.

A Rio de Janeiróban aranyérmes és ugyancsak MVP-nek választott jobbátlövő úgy fogalmazott, alapvetően nagy csalódás számára az ezüstérem, de ha a maximalizmusát háttérbe szorítja, akkor nagy győzelemként és kellemes emlékként tekint erre az eredményre, figyelembe véve azokat a feltételeket és körülményeket, amelyekkel küzdöttek a torna során.

„Nem akarom konkrétan kifejteni, mire gondoltam. A lényeg, hogy a lányok értsék, miről beszélek, és megértsék, hogy nagyon büszke vagyok rájuk. Büszke vagyok arra, hogy ilyen kezdés után döntőbe jutottunk” – nyilatkozta.

Az oroszok a csoportkör első meccsén döntetlent játszottak a brazilokkal, majd 12 góllal kikaptak a svédektől, de a magyarok 31–28-as legyőzésével lendületbe kerültek.

„Nem az én hatásköröm kommentálni a válogatott felkészülését. Nem hibáztatok senkit semmiért. Azt mondják: ha nem tudsz jót mondani, ne mondj semmit. Nehéz volt, nagyon nehéz, de nem akarom feltépni a sebeket, nem az én dolgom” – magyarázta Vjahireva.

Az álomcsapatban egyébként három játékos (Laura Flippes, Grace Zaadi, Pauletta Foppa) képviseli az olimpiai bajnokot.

Érdekesség, hogy Vjahireva testvére, a legjobb balszélsőnek megválasztott Polina Kuznyecova utolsó mérkőzését játszotta az orosz válogatottban.

TOKIÓ 2020
A NŐI KÉZILABDATORNA ÁLOMCSAPATA
Kapus:
Katrine Lunde (Norvégia)
Jobbszélső: Laura Flippes (Franciaország)
Jobbátlövő: Anna Vjahireva (Orosz csapat)
Irányító: Grace Zaadi (Franciaország)
Beálló: Pauletta Foppa (Franciaország)
Balátlövő: Jamina Roberts (Svédország)
Balszélső: Polina Kuznyecova (Orosz csapat)

A legértékesebb játékos (MVP): Anna Vjahireva (Orosz csapat)
Gólkirálynő: Nora Mörk (Norvégia) – 52 góllal

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik