Tokió 2020: tiltakoznak Bach hirosimai látogatása ellen

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.07.13. 10:30
null
Thomas Bach (Fotó: AFP)
Tiltakozók egy csoportja arra szólította fel a hirosimai városvezetést, hogy törölje Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének péntekre tervezett látogatását – számolt be róla az MTI.

 

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz beszámolója szerint a polgári tüntetők amiatt aggódnak, hogy a NOB irányítója politikai célzattal érkezne Hirosimába, amelyet a második világháború végén, 1945. augusztus 6-án amerikai atomtámadás ért, miként három nappal később Nagaszakit is. Utóbbi városba, szintén pénteken, John Coates, a NOB alelnöke készül ellátogatni.

A tiltakozók Twitter-üzenetben hívták fel a múlt héten Japánba érkezett NOB-elnököt a távozásra, „Bach Go Home" hashtaggel kifejezve álláspontjukat, míg a jövő pénteken kezdődő tokiói olimpiát ellenzők egy kisebb, táblákkal felvonuló csoportja a NOB-vezérkarnak otthont adó fővárosi szálloda előtt rendezett tüntetést. Az egyik táblára azt írták: „Ne menj Hirosimába". A német sportdiplomata hirosimai vizitjét ellenzők petícióját mintegy tizenötezren írták alá a portál szerint.

A 2020-ról ez év nyarára halasztott tokiói olimpia megrendezését elutasító japánok folyamatosan kifogásolják, hogy a NOB karöltve a japán rendezőkkel a pandémia közepette is folytatta az ötkarikás játékok szervezését, s rendre hangot adnak félelmüknek, hogy az olimpia a vírus „terjesztőjévé" válhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik