Tokió 2020: Olasz Anna kvótát szerzett nyílt vízi úszásban

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2021.06.19. 20:01
null
Olasz Anna is ott lesz a tokiói olimpián (Fotó: Derencsényi István)
Megnyerte az olimpiai kvalifikációs versenyt Olasz Anna a portugáliai Setubalban, így végre alanyi jogon készülhet az ötkarikás viadalra. Rohács Réka 14. lett, neki három év múlva nyílhat új esély.

A londoni olimpia előtti kvalifikációs viadalon Olasz Anna nem sokkal maradt el Risztov Éva mögött, s bár harmadik lett, csak egy mehetett a játékokra – Risztov Éva pedig aranyérmes lett. Rio előtt mindketten esélyesek voltak, ám a kazanyi vb-n a rutinosabb Risztov csípte meg a vb-ről utolsóként kvalifikáló 10. helyet, Anna 11. lett, így elbúcsúzhatott az újabb ötkarikás szerepléstől, hogy aztán az orosz doppingügy farvizén hetekkel a rajt előtt mégis őt sorolják be Rióra – ám így normális felkészülésről nemigen lehetett szó.

Mígnem most, harmadjára végre minden stimmelt: bár a 2019-es vb-n nem került az első tízbe, a 2020-as leállás során sok minden megváltozott, amit Anna májusban egy Európa-bajnoki ezüstéremmel bizonyított – így ezek után abszolút esélyesként érkezett Setubalba. Bár két hete a szegedi ob-n Rohács Réka megszorongatta, ezúttal elmaradt a szoros magyar párharc: Anna mindvégig az élbolyban haladt, míg Réka a középmezőny elején harcolt az elemekkel és a vetélytársakkal (rendkívül hullámzó vízben zajlott a verseny).

Sokáig a kanadai Kate Sanderson vezetett, mígnem nagyjából másfél kilométerrel a cél előtt Anna ritmust váltott, és ezt senki sem tudta követni. Magabiztos győzelmet aratott, csaknem három másodperccel előzte meg a spanyol Paula Ruizt, aki végül szintén Sanderson előtt ütötte meg a panelt. Rohács Réka végül a 14. helyen ért be, 1:14 perccel elmaradva Olasz mögött.

„Minden úgy alakult, ahogy előre elterveztük, szerencsére nagy volt az iram, és ez kedvezett nekem” mondta boldogan Olasz Anna. „Ebben leginkább reménykedtünk, mert abban biztos voltam, hogy én semmiképp sem akarok előre menni, meg megindulni, de hálistennek a kanadai lány rögtön az elejétől megfelelő iramot diktált, így minden sokkal könnyebb volt – már persze a setubali körülmények között. Itt mindig van minden, most is komoly hullámokon mentünk, az áramlás is bejátszott – a kanadai nem is volt eléggé rutinos, négyből négyszer fordult úgy, hogy aztán vissza felé kellett úsznia az áramlás miatt, így a végén, amikor egyébként is el akartam lépni, még könnyebben tudtam előzni. Csak magamra figyeltem, arra, hogy végig elöl legyek, nem a jobbik magyar akartam lenni, hanem nyerni akartam – az idén ez a mentalitás visz előre, más szintet akarok képviselni, és remélem, hogy ugyanezt meg tudom csinálni az olimpián is, ahol mindenképp pontot akarok szerezni.”

Mindez azt jelenti, hogy Rasovszky Kristóf mellett a hölgyek mezőnyében is lesz magyar induló, és Olasz Anna idei formáját tekintve Tokióban valóban bármilyen végkimenetel elképzelhető.

Női nyíltvízi úszó olimpiai kvalifikáció, 10km
1. Olasz Anna 2:01:55.4... 14. Rohács Réka 2:03:09.4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik