Tokió 2020: női pólósaink beköltöztek a faluba, és kipróbálták a versenymedencét

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.22. 16:43
Tartalmas csütörtökje volt a női vízilabda-válogatottunknak, hiszen előbb utazott, majd beköltözött az olimpiai faluba, este pedig már edzett a pólótorna versenymedencéjében, ahol még honfoglalózott is kicsit. Egyelőre mindenki optimista, az utolsó simításokra pedig több időnk is van, mint az ellenfeleknek.
Női pólósaink kipróbálták a versenymedencét (Fotók: Mirkó István) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Női pólósaink kipróbálták a versenymedencét (Fotók: Mirkó István) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

 

Otthonos nép vagyunk, gondolunk ezalatt a vendégszeretetünkre és arra is, hogy nem telik sok időbe, hogy a magunk képére formáljunk egy új helyet.

Ennek szellemében edzett csütörtökön helyi idő szerint kora este a női vízilabda-válogatottunk a pólótorna versenymedencéjében – eleinte a felén, aztán a kétharmadán, végül az egészen, noha a teljes időtartamon osztozni kellett volna Ausztráliával.

Csak aztán úgy esett, hogy az óceániaiak nem erőltették magukat, háromnegyedóra pancsolás után kimásztak a medencéből – Bíró Attila, a mi szövetségi kapitányunk pedig addigra úgyis annektálta már a kapujuk mögötti „labdafogó felfújt” utáni sávot, ahol néhány kiszemeltjével pluszmunkát végeztetett. Közben a többség Tóth László másod- és Áts Bertalan kapusedző irányításával és vigyázó szemei előtt végezte a gyakorlatokat, amik nyilván az úszással kezdődtek, majd Gangl Edina leadta a rendelését, hogy lóba nélkül kérne egy környi lövést, hogy belője a fényeket, a szögeket és a távokat.

Ment minden a maga útján – aztán ment a kapitány is a technikai értekezletre, ahol már várta a padtársa, a férfiakkal ugyancsak ma Tokióba átköltöző Märcz Tamás. Tudniillik a pólócsapataink eddig Tocsigi prefektúrában készültek a játékokra, csak most települtek át a faluba, hogy minimalizálják a fertőzésveszélyt, hiszen a falura mondott 70-80%-os arány mégiscsak kisebb, mint a magyar delegációra igaz 100%.

Bíró Attila nem nézte végig az edzést (Fotók: Mirkó István)
Bíró Attila nem nézte végig az edzést (Fotók: Mirkó István)

Szóval, a főnökök beültek az eligazításra, és mivel ez kötelező jellegű volt az ausztrál mesterre is, ő ott el is varrta a tréning szálait, így lett a mieinknek szabad negyedórája a teljes vízfelületen, amit ügyesen kihasznált, és a végére még némi előny-hátrányjátékot is beiktatott.

Minden rendben ment, egyelőre minden jó, nem tudok panaszkodni – újságolta Illés Anna mosolyogva. – A faluból még nem sokat láttunk, de nagyon szép, a szobák is tetszenek, viszont a felfedezés – már amennyire lehet ...– a következő napokra marad. Amíg a többieknek az első meccs két nap múlva van, nekünk még négyre, és pontosan úgy állunk, ahogy ilyenkor kell. Remélem, a lehető legjobban játszunk majd.”

Az idei olimpia újdonsága, hogy nyolcról tízre nőtt a női vízilabda-torna csapatlétszáma, ezért kérte anno a NOB a nemzetközi vizes szövetségtől, a FINA-tól, hogy oké, de akkor a keretlétszámokat vigyék le 13-ról 11-re. Ez nyilván kiverte a biztosítékot a szakembereknél, idővel a felek megálltak félúton, 12-nél, aztán 12+1 lett belőle sérülés esetén bevethető cserével, de visszacsere-lehetőség nélkül, majd jött a visszacsere-lehetőség, és végül kikötöttek a gyakorlatilag 13-nál, csak annyi a kellemetlenség, hogy minden egyes meccsre 12 pólós nevezhető, de a 13-ból akármelyik 12, és még a cserekapus megléte sem kötelező. Szóval, nagyjából ott tartunk, ahonnan elindultunk, csak két női válogatottal többen.

Jó hangulatban a női válogatott tagjai (Fotók: Mirkó István)
Jó hangulatban a női válogatott tagjai (Fotók: Mirkó István)

Ebből a 10-es mezőnyből adódik viszont, hogy ötös a két csoport, így az első játéknapot valaki kapásból szabadnaposként tölti: mit ad isten, ez a magyar válogatott lesz, tehát a mieink nem szombaton, hanem csak hétfőn látnak munkához az addigra Kínán túleső Orosz csapat ellen.

A felkészülés során elég sok meccset és sok ellenféllel játszottunk, a maradék időben edzünk, jön a megnyitó is – kiderül, ott lehetünk-e –, az viszont nem biztos, hogy jó, hogy mi csak a második fordulóban kezdünk. Viszont erősen kétlem, hogy túl nagy hátrányt jelentene, és amúgy is: ha ez van, ezt kell megoldanunk – közölte Garda Krisztina. – Az első itteni napjaink során akadtak korán kelések, ám viszonylag könnyen ment az átállás. Ezután öt hat-napot Tocsigiben töltöttünk, egymás között kétkapuztunk, taktikáztunk, gyorsítottunk, azaz bőven volt fizikai része is még a felkészülésünknek. Most költöztünk át a faluba, ami nagyon szép, a szobák is jók, és ugyan az étkezdében még nem jártunk, ám közel van, miként a buszok is, tehát jó helyen található az épületünk. Négyen kényelmesen elférünk az apartmanban – akik hatan, nem biztos –, úgyhogy összességében jók a tapasztalataink.”

Az optimista hangulatot meg tudjuk erősíteni mi is, például elkészült az elengedhetetlen csapatkép – ugyanott, ahol két és fél hét múlva az érmesek is fotózkodnak majd.

A NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE-Hunguest Hotels), Magyari Alda (Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya (mindhárom Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló Diapolo), Illés Anna, Vályi Vanda (mindkettő FTC-Telekom), Keszthelyi-Nagy Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella (mind UVSE)
A játékosoknál az előző idénybeli klubjukat tüntettük fel.

A MIEINK TOKIÓI PROGRAMJA
Július 26., 8.30:
Orosz csapat–MAGYARORSZÁG
Július 28., 12.50:
MAGYARORSZÁG–Egyesült Államok
Július 30., 11.20: Japán–MAGYARORSZÁG
Augusztus 1., 7.00: MAGYARORSZÁG–Kína
Augusztus 3.: negyeddöntők
Augusztus 5.:
elődöntők, az 5–8. helyért
Augusztus 7.:
helyosztók
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

AZ OLIMPIA NŐI VÍZILABDAVERSENYÉNEK MENETRENDJE

JÚLIUS 24., SZOMBAT
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
08.30:
Kanada–Ausztrália
11.20: Dél-Afrika–Spanyolország
B-CSOPORT
07.00:
Japán–Egyesült Államok
12.50: Kína–Orosz csapat

JÚLIUS 26., HÉTFŐ
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT

11.20: Ausztrália–Hollandia
12.50: Spanyolország–Kanada
B-CSOPORT
07.00:
Egyesült Államok–Kína
08.30: Orosz csapat–Magyarország

JÚLIUS 28., SZERDA
CSOPORT, 3 FORDULÓ
A-CSOPORT
08.30:
Kanada–Dél-Afrika
12.50: Hollandia–Spanyolország
B-CSOPORT
07.00:
Magyarország–Egyesült Államok
11.20: Kína–Japán

JÚLIUS 30., PÉNTEK
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
07.00:
Dél-Afrika–Hollandia
12.50: Spanyolország–Ausztrália
B-CSOPORT
08.30:
Egyesült Államok–Orosz csapat
11.20: Japán–Magyarország

AUGUSZTUS 1., VASÁRNAP
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
08.30:
Hollandia–Kanada
12.50: Ausztrália–Dél-Afrika
B-CSOPORT
07.00:
Magyarország–Kína
11.20: Orosz csapat–Japán

AUGUSZTUS 3., KEDD
07.00, 08.30, 11.20, 12.50: negyeddöntők

AUGUSZTUS 5., CSÜTÖRTÖK
07.00, 11.20:
helyosztók, 5-8. hely
08.30, 12.50: elődöntők

AUGUSZTUS 7., SZOMBAT
02.00:
helyosztók, 7-8. hely
04.00: helyosztók, 5-6. hely
06.40: bronzmérkőzés
09.30: döntő

A TOKIÓI OLIMPIA ADATBANKJA

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik