Tokió 2020: Minden tökéletes lesz a párosban az olimpiára – Csipes Tamara

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.07.03. 14:02
null
Medveczky Erika és Csipes Tamara amondó, ha legyőzik a másik magyar hajót, szinte biztosan dobogóra állhatnak (FOTÓ: MTI-EPA-PAP/Adam Warszawa)
A hasonló technika és a kölcsönös bizalom is segíti a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak párost. A duó tagjai számítanak arra, hogy a K–2 500 méter éremcsatájában újra nagy küzdelmet kell vívniuk a másik magyar egységgel, de bíznak abban, hogy az (együtt töltött) idő nekik dolgozik.
Névjegy
CSIPES Tamara
SZÜLETETT: 1989. augusztus 24., Budapest
KLUBJA: Budapesti Honvéd
EDZŐJE: Csipes Ferenc
SZAKÁGA: kajak
LEGJOBB EREDMÉNYEI: olimpiai bajnok (K–4 500 m, 2016), 8x világbajnok (K–4 500 m, 2010, 2019; K–2 1000 m, 2010, 2018; K–1 1000 m, 2011, 2019; K–1 5000 m, 2011; K–2 500 m, 2014), vb-2. (K–1 1000 m, 2014), 9x Európa-bajnok (K–2 1000 m, 2010, 2011, 2021; K–2 500 m, 2011, 2014; K–1 1000 m, 2014, K–4 500 m, 2016, 2019, 2021), 5x Eb-2. (K–2 1000 m, 2009; K–4 500 m, 2009, 2010; K–1 5000 m, 2010, K–2 500, 2018), Eb-3. (K–2 1000 m, 2018)
MEDVECZKY Erika
SZÜLETETT: 1988. június 19., Budapest
KLUBJA: Budapesti Honvéd
EDZŐJE: Csipes Ferenc
SZAKÁGA: kajak
LEGJOBB EREDMÉNYEI: 8x világbajnok (K–1 1000 m, 2013, 2015; K–4 500 m, 2017, 2018, 2019; K–2 1000 m, 2017, 2018, 2019), 3x vb-3. (K–2 1000 m, 2009, 2011, 2014), 6x Európa-bajnok (K–2 1000 m, 2008, 2021; K–1 5000 m, 2014; K–4 500 m, 2017, 2018, 2019), 4x Eb-2. (K–4 500 m, 2009; K–2 1000 m, 2014, 2016, K–2 500 m, 2018), Eb-3. (K–1 1000 m, 2013)

 

–Hogyan emlékeznek az első közös evezésükre?
–Medveczky Erika: Ifistaként, a tinédzseréveink közepén ültünk először össze, de akkor Tami végül mással versenyzett. Utána többször is felvetődött, hogy együtt induljunk, ez végül 2018-ban jött el. Egyébként akkor egy válogatót még úgy nyertünk, hogy én ültem elöl, de az edzőnk, Csipes Ferenc azt javasolta, cseréljünk helyet, és miután kipróbáltuk, éreztük, ez az a plusz, ami hiányzott. Ebben a felállásban ugyanis mindketten jobban ki tudjuk magunkat evezni.
–Csipes Tamara: Én nem is emlékeztem arra, hogy tizenévesen is összeültünk. De miután három éve kipróbáltuk, nem lehetett kérdés, hogy működik a páros. Elég hasonlóan evezünk, ezért sem lepett meg, hogy jól megyünk.

–A hasonló technika mellett mi adja a párosuk erejét?
–Cs. T.: Az, hogy egy rugóra jár az agyunk. Félszavakból is megértjük egymást, ami nagy előny – legyen szó jó vagy rossz dologról, nincs szükség magyarázkodásra, nem kell csűrni-csavarni, hogy megértsük a lényeget, mert mindketten egyből ugyanúgy látjuk. Ezzel sok energiát és időt spórolunk meg magunknak.
–M. E.: Fontos, hogy régóta ismerjük egymást, és előnyös a jó kapcsolatunk. Ennyi idő alatt az ember megismeri a másik gyenge pontjait, tudja, mire ugrik, sokkal könnyebben kezel bizonyos helyzeteket, mint egy új kapcsolatban.

Szakszemmel
A legnehezebb helyzetből is fel tudnak állni
Az nem kérdés, hogy egy csapathajóban alapfeltétel a versenyzők összeillő technikája, miként az is, hogy a kettős mindkét tagja képes legyen jó és stabil egyesbeli teljesítményre, enélkül – ahogyan a páros olimpiai bajnok vezérevezőse is megjegyezte – össze sem állt volna a Csipes Tamara, Medveczky Erika duó. A szakmai kvalitásokon túl azonban extra összetevő, érzelmi többletsúly is segíti a honvédos kettőst, amely a riói játékokon ott volt Szabó Gabriella és Kozák Danuta páros hajójában is, amikor gyerekkori álmukat valóra váltva diadalmaskodtak K–2 500 méteren. A hosszú évek óta együtt készülő 31 éves, rutinos Csipes Tamara és a 33 esztendősen első olimpiájára készülő Medveczky Erika egyaránt tisztában van vele, hogy maximálisan rábízhatja magát párostársára, akinek minden gondolatát, érzését és reakcióját ismeri, ez jól jöhet egy olyan versenyben, amelyet nüanszok dönthetnek el. A válogatón is bizonyították, hogy nagy harcosok, akik azáltal, hogy kettőzött erővel képesek egymásért küzdeni, a legnehezebb helyzetből is fel tudnak állni.

–Ha már említették: mire ugrik a másik? Mi az, amit nem szabad megtenni a társával a versenyt megelőző órákban?
–M. E.: Nem lenne jó, ha számonkérném Tamin, hogy éppen hol van. Nem annyira pontos, de nem viselné jól, ha azzal nyaggatnám, hogy legyen a megadott helyen akkor, amikor én. Tudom, mire számíthatok, nincs is ebből gond.
–Cs. T.: Én inkább megfordítanám a kérdést, az a lényeges, hogy mit kell tennem, nem pedig, az, hogy mit ne csináljak. Meg kell erősítenem Erikát a bizalmamról, el kell hitetnem vele, hogy nem csak az anyukája szerint kajakozik jól, aki akkor is büszke lenne rá, ha háromszor beborulna. Én, a párostársa azért tettem le mellette a garast, mert tisztában vagyok vele, hogy mit tud, vele akarok olimpiát nyerni. Ha nem bíznék benne, nem versenyeznénk együtt; pusztán a barátság kedvéért senkivel sem ülnék egy hajóba.

–Melyik versenyükön futott eddig a legjobban a hajójuk?
–CS. T.:  A rontás ellenére az idei válogatón. Ahhoz képest, hogy száz méterrel a vége előtt megbillentünk és kimaradt két másodperc az életünkből, nagyon jó pályát kajakoztunk. Az időeredményünk sem lett rossz, a malőr ellenére is csak tizedekkel kaptunk ki Kozák Danutáéktól. Volt még egy jó versenyünk, a 2018-as második válogató Danuta és Kárász Anna párosa ellen, amelyen ők űridővel nyertek meg, de egy jó pályával mi is világbajnoki szintű időt eveztünk.
–M. E.: Egyértelműen a május végi válogatón – a viadal nekem lelkileg is fontos volt. Jó volt megtapasztalni, hogy a balul sikerült egyes után a mélyből össze tudtam kaparni magam, és jó volt érezni azt is, hogy Tami miattam is nagyon akar.
–CS. T.: Mindenesetre tanultunk az esetből, és nem aggódunk. Tudjuk, nem azért billentünk meg, mert instabilak vagyunk, hanem külső körülmény, talán egy hullám miatt. A válogató előtt ráadásul nemigen végeztünk csapathajós edzéseket, mindenki az egyesre összpontosított. Azóta a pároson és a hajón is folyamatosan dolgozunk. Akadt feladat a kormánnyal – amelynek olyan holtjátéka volt, hogy nem lehetett egyenesen menni vele a válogató oldalszeles pályáján –, Erika ülésével és az én lapátommal is. Az olimpiára tökéletes lesz minden.

Az összeszokott párosnak mindig egy rugóra jár az agya, félszavakból is megértik egymást (Fotó: Földi Imre)
Az összeszokott párosnak mindig egy rugóra jár az agya, félszavakból is megértik egymást (Fotó: Földi Imre)

 

–Hogyan módosíthatja az erőviszonyokat, hogy két magyar egység lesz
a mezőnyben?

–M. E.: Úgy vagyok vele, hogy ettől rettegjenek a többiek. Nekünk nem ismeretlen a helyzet, mi itthon is rendre megvívjuk egymás ellen a csatáinkat. Mindenesetre én hálás vagyok a lehetőségért, mert ennek köszönhetem, hogy kint vagyok az olimpián.
–Cs. T.: A magyar női kajaknak egyértelműen előnyös, hogy két hajó indulhat. Nem tud minden rivális két hasonlóan erős egységet kiállítani. De hiba lenne lebecsülni a mezőny bármelyik párosát, oda is fogunk figyelni mindegyikre, hiszen az ellenfelek teljesítményétől függően építjük fel a pályánkat.
Másként megközelítve a kérdést: ha legyőzik a másik magyar duót, olimpiai bajnokok?
–M. E.: Tippem sincs. Én a kétezertizennyolcas Európa-bajnokság óta nem indultam K–2 500 méteren világversenyen, nem ez volt a fő profilom. Úgy készülök, hogy bármi lehet.
–Cs. T.: Nehéz kérdés. Ha azt mondom, igen, akkor lekicsinylem a nemzetközi mezőnyt, ha nemmel válaszolok, akkor magunkat becsülöm le. Inkább úgy fogalmaznék: ha megelőzzük a másik magyar hajót, dobogóra állunk. De hogy ez melyik fokát jelenti, az már apróságokon múlik.

NS-szakértő
KOVÁCS Katalin, háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok kajakos
„Irigylésre méltó helyzet, egyben óriási lehetőség a magyar női kajakszakágnak, hogy Tokióban két páros is indulhat. Azzal együtt, hogy a riválisok közül az új-zélandi egységet régen láttuk versenyezni, a fehéroroszok pedig nem az Eb-re időzítették a formát, optimistán várom a K–2 500 méteres viadalt. Mindkét egységünknek esélye van az éremre, sőt, az első két hely megszerzésére is. A válogatón a párosban nem volt még sok munka, ugyanakkor láthattuk, nagyon jó rajtra képesek Tamaráék, ami akkor is előnyös, ha nem az elején dől el a futam. Ugyancsak sokat érhet, hogy a két versenyző együtt edz, ezáltal tisztában van azzal, milyen állapotban van éppen a másik, ez a munka gördülékenységét is segíti. Erikának nem minden a terv szerint alakult, nagyon szeretett volna a négyes tagja lenni, ami az elmúlt évek teljesítménye alapján reális cél is volt, de hamar túl kellett lépnie azon, hogy nem sikerült. Tami magabiztossága őt is segítheti, a válogató rövidzárlata ellenére nem szabad kételkednie abban, hogy jó egyesversenyző, és a párosuk sem kevésbé stabil attól, hogy külső körülmény miatt megbillentek. Erősségük, hogy jól tudnak együtt evezni, jól fut alattuk a hajó, és az is önbizalmat adhat nekik, hogy érzik, edzőjük, Csipes Ferenc is mindent megtesz a sikerükért.”
Legnagyobb ellenfelek
A magyar párharcba beleszólna Új-Zéland és Fehéroroszország is
A magyar női kajak erejét ismerve talán nem vállalunk túl nagy kockázatot azzal, ha leírjuk: a Csipes Tamara, Medveczky Erika páros legnagyobb ellenfele az újdonsült Európa-bajnok Kozák Danuta, Bodonyi Dóra duó – a két hazai hajó presztízsharcából kettős magyar siker is kisülhet. Ugyanakkor – miként arra Csipes is figyelmeztetett – nem szabad megfeledkezni a külföldi riválisokról sem. A sorban az első helyre a kétszeres olimpiai bajnok  Lisa Carrington és Caitlin Regal      kettőse kívánkozik (utóbbit lánykori nevén, Ryanként ismeri a kajakosvilág), az új-zélandi duót a 2018-as vb-n láttuk legutóbb világversenyen, akkor második lett a Kárász Anna, Kozák Danuta páros mögött. A két klasszisra épül az új-zélandi csapat, mindketten indulnak K–1 500 méteren, és tagjai a négyes hajónak is. Érdemes lesz figyelni a Rióban a kvartettel bronzérmet szerző Volha Hudzenka, Marina Litvincsuk párosra is – ne legyen kétségünk, a 2019-es vébét megnyerő fehérorosz egység tud jobbat a júniusi Eb-n mutatott teljesítményénél, amellyel éppen felfért a dobogóra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik