Tokió 2020: „Maximum közeli az eredményünk” – Bíró Attila a bronzéremről

Vágólapra másolva!
2021.08.07. 09:19
null
A válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila is beszélt a történelmi tettről (Fotó: Mirkó István)
Mint ismert, az Orosz csapat 11–9-es legyőzésével bronzérmet szerzett a magyar női vízilabda-válogatott a tokiói olimpián. A meccs után Bíró Attila szövetségi kapitány és a játékosok is értékeltek.  

– Mivel kezdte a lányok felmosását az elődöntő után?
– Először is azzal, hogy nem ragoztam túl a köztes napot – válaszolta Bíró Attila szövetségi kapitány. – Játszottunk már az Orosz csapattal, nem kellett a taktikát túlvariálni. Ugyanakkor néhány embert fel kellett hozni a kisebb-nagyobb gödörből, ez hál' istennek sikerült. A tartásunk a harmadik negyedben sem tört meg, ez segített hozzá az éremhez. Egyébként az egész olimpián – néhány kivétellel – kimagaslóan teljesítettünk, maximum közeli az állapotunk és az eredményünk.

– Ezeket az egyéni foglalkozásokat miként csinálták?
– Négyszemközt, vagy kisebb csoportban, valamint online-felkészülésünk is volt még előző este is, hiszen a mai világban ezt otthonról is meg lehet oldani. Mindent igénybe vettünk, amit csak lehetett.

OROSZ VÉLEMÉNYEK
Jekatyerina Prokofjeva, az orosz női válogatott csapatkapitánya: Rosszul érzem magam. Büszke vagyok a csapatomra, mert nem hiszem, hogy akár belőlem, akár másból hiányzott volna a kellő harci szellem. Hiába dolgoztunk keményen, a meccset nem tudtuk a magunk javára fordítani. Ráadásul a magyarok szerencsésebbek voltak, semmivel sem játszanak másabb pólót, mint Rióban: agresszívak, nyomnak, de nincs ebben semmi varázslat, csak ők kihasználták a lehetőségeinket, mi viszont nem. A negyedik hely nem elég jó.
Alekszandr Gajdukov, az orosz női válogatott szövetségi kapitánya: Az elődöntőből pszichológiailag volt nehezebb regenerálódni, de a csapat összeállt, egy rossz szavam sem lehet a lányokra, mert harcolni jöttek, és mindent elkövettek a győzelemért, csakis dicséretet érdemelnek. Ugyanakkor nem éltünk a lehetőségeinkkel, ami átokkal ér fel ebben a sportágban.

– A meccs előtt mit mondott?
– Azt, hogy nehogy már az Orosz csapat azt gondolja, hogy ha öt éve megszerezte a bronzot, akkor most is az övé lesz. Mi másfél éve csak erre készültünk – az, hogy nem arany vagy ezüst az érem, sajnos benne van, szerintem elégedettek lehetünk. Fel kellett tüzelni a keretet, és ebben megbújtak nem sajtóképes kifejezések is, de a lányok bírják.

– Sokáig szépen alakult a meccs, aztán jött egy rettenetes szakasz. Ez az oroszok sajátja?
– Ezért létezik az orosz rulett-kifejezés... Mit mondhatnék? Pokolian unalmas lehet a gondtalan élet, illetve ha nyugodt életet szeretnél, akkor ne ezt a szakmát válaszd!

– Azt kapta egyébként a riválistól, amire számított?
– Abszolút. Az elején meg tudtunk lépni, viszont a harmadik negyedben megakadtunk – illetve meg is akasztottak –, ám szerencsére kijöttünk belőle, jól forgattuk a csapatot és ült minden a végére.

– Most akkor jöhet egy jófajta pohár vörösbor?
– Igen, a tokiói magyar nagykövet, Palanovics Norbert állítólag küldött már, csak eltűnt valahol a fiúk mezőnyében... Ezt most számonkérem! Ma a faluban és holnap a követségen vagy máshol tisztességesen megünnepeljük az érmet. Továbbá várom az egykori vízilabdástól, Lőrincz Gyuritól az egri bikavéremet, amely most nyert világbajnokságot, és minden idők legjobb vörösbora lett. Ezt csak úgy mellékesen említem, mert az is sporttörténeti eredmény, a miénk is.

VÉLEMÉNYEK

Gurisatti Gréta, a magyar női válogatott átlövője: Az egész olimpia ilyen volt: kétnaponta vagy örültünk, vagy szomorkásak lettünk. De aki ezt az utolsó meccset végignézte, büszke magyar lehet. Amikor a harmadik negyedben feljött az Orosz csapat, az lehetett volna mentális fordulópont, ám kiválóan lereagáltuk. Nem álltunk meg, a saját feladatunkkal foglalkoztunk. Örülök, hogy ekkora a tartás a csapatban. Ez az eredmény megkoronázta az itteni két hetünket, jó, hogy a hullámvasútnak a tetején szállunk ki. Azért jöttünk Tokióba, hogy megszerezzük a magyar női vízilabdázás első olimpiai érmét, ezért csináltam a zászlót, minden meccsen itt volt velünk. Persze, az érem lehetne fényesebb, de nagyon sokat dolgoztunk a bronzért is. Mélyről indultunk, mert a spanyol meccset is meg tudtuk volna nyeri, azt volt nehéz feldolgozni, hogy mi rontottuk el. Ám ez már nem sokakat izgat, nagy lelki erőről tettünk tanúbizonyságot, főleg azok a játékosok, akik voltak már ilyen helyzetben, például öt éve, Rióban... Tudjuk, hogy hiába cserélődnek generációk, a nagy riválisok elleni történelmi eredmények képesek mentális gátakat képezni: ezt most áttörtük!


Keszthelyi-Nagy Rita, a magyar női válogatott csapatkapitánya: Ez az olimpia még jobb, fantasztikus lett volna a nézőkkel, de a buborékban minket elhatároltak a kinti eseményektől. Semmilyen hátrányt nem jelentettek a tesztelések, és semmi más: élmény volt itt lenni, amiért hálával tartozunk Japánnak! A meccs előtt azt mondtam a többieknek, hogy olyan élettapasztalatot szerezhetünk, ami örökre összeköt minket, az érem csak a ráadás. Alda szenzációsan védett a torna során, az elődöntőbeli vereség sem rajta múlott, hanem a támadásainkon. Remek munkát végzett, nagyszerű jövő áll előtte. Ez az érem nagyon sokat jelent a magyar női vízilabdázásnak és nekem is. Az édesanyám az egyik első nő volt, aki pólózni kezdett Magyarországon, az édesapám szintén válogatott játékos, értük is üldöztem ezt az érmet. Biztos vagyok benne, hogy mindenki nagyon büszke ránk és erre a történelmi eredményre!

Magyari Alda, a magyar női válogatott kapusa: Nagyon csalódott voltam az elődöntő után, mert saját magunkat vertük meg. Most azonban hiába vezetett az ellenfél, egy pillanatra sem engedtük, hogy elhiggye, kiveheti a kezünkből az érmet. Az idősebbek, akik korábban már átéltek ilyen kudarcot, úgy voltak vele, hogy elfelejtik a múltat, a fiatalabbaknak pedig ki lett mondva, hogy esetleg ha másért nem, az idősebbekért megcsináljuk, mert megérdemlik! Várom, hogy már ideadják az érmet – remélem, addig már nem kell levezetnünk, mert hajat kéne mosnom. Sok segítséget kaptunk az elődöntő óta, hogy miként tegyük túl magunkat a vereségen, hogy álljunk oda, milyen őrületet csináljunk: fejben és fizikailag is felülmúltuk a riválisunkat. Mindenki megmutatta, mire képes a magyar vízilabda! A gólnál nem is hallottam, hogy sokan kiabáltak, hogy ne lőjek, de addigra eldobtam...

Parkes Rebecca, a magyar női válogatott centere
Intenzív mérkőzés volt. Nagyon jól kezdtünk, ám ez inkább az Orosz csapatnak kedvezett, mert valahogy szeret hátrányból visszajönni. Mi viszont kitartottunk. Nem beszélgettünk a korábbi elveszített elődöntőkről és bronzmeccsekről, még akkor sem, ha sokan többet is megéltek. Ez inkább csak némán növelte a harci kedvet. Alda remekül védett, és amikor elkapja a fonalat, semmi sem jut át rajta, főleg, ha a helyükön vannak a blokkjaink. A szívünket-lelkünket kitettük ezért az éremért!

Szücs Gabriella, a magyar női válogatott bekkje: Nagyon vágytunk erre! Hihetetlenül büszke vagyok a csapatra, egytől egyig mindenkire, mert ezt a győzelmet így értük el: csapatként. Az elődöntő óta megbeszéltük, hogy az is rajtunk ment el, tehát akkor nyerhetünk most, ha egységben folytatjuk. A taktikai felkészültségünk megvolt korábban is – az elődöntőben is –, csak akkor a összjátékunk nem működött. Nekünk valahogy a harmadik negyed a kritikus, most is megakadt a támadójátékunk. Viszont sokkal nagyobb az erő ebben a csapatban, mint korábban bármikor: még akkor is egymást erősítettük, amikor az oroszok átvették a vezetést. Azonban hihetetlen védekezéssel és nagy lelki plusszal jöttünk vissza. Megszereztük a magyar női vízilabdázás első olimpiai érmét, márpedig ezért jöttünk!

VÍZILABDA, NŐK
BRONZMÉRKŐZÉS

MagyarországOrosz csapat 11–9 (2–2, 5–3, 0–3, 4–1)
Tokió, zárt kapuk mögött. Vezette: Sztavridisz (görög), Ohme (német)
MAGYARORSZÁG:
MAGYARI A. 1 – Szilágyi D., Garda 1, KESZTHELYI-NAGY 2, PARKES, Rybanska 1, VÁLYI V. 3. Csere: Leimeter, Gurisatti 1, Szücs G. 1, ILLÉS 1, Gyöngyössy. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.
OROSZ CSAPAT:
Karnauh – Karimova 1, PROKOFJEVA 2, Szoboljeva, Tyimofejeva 1, Ivanova, GLIZINA 2. Csere: Bersznyeva, Vahitova, SZIMANOVICS 2, Fedotova, Szerzsantova 1. Szövetségi kapitány: Alekszandr Gajdukov
Gól – emberelőnyből: 10/5, ill. 11/3
Gól – ötméteresből:
–, ill. 1/1
Kipontozódott:
Vahitova (21. p.), Rybanska (27. p.)

A MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik