Tokió 2020: Már a rajtnál éreztem, ez egy jó nap lehet – Vas Kata Blanka

Vágólapra másolva!
2021.07.27. 14:39
null
Vas Kata Blanka a 4. helyen végzett (Fotó: Getty Images)
A hegyikerékpárban szenzációs negyedik helyet elérő 19 éves olimpiai újoncunk okos taktikával, türelmesen és végig saját tempón versenyzett, jó nyomvonalakat választott, és sokoldalúsága okán az esős-saras pálya is kimondottan feküdt neki. Vas Kata Blanka elárulta: a jövőben is szeretné párhuzamosan művelni valamennyi kedvelt szakágát, s hogy a helyszíni gratulációk – élén Tom Pidcockéval – nagyon jól estek neki, ám hogy valójában mekkora tettet is vitt véghez, talán csak a hazaérkezése után tudatosul majd benne...

 

Nagyon jól sikerült a rajtom, egyből átálltam a bal oldalra, aztán a két nyomvonal közül is a jobbat választottam: szinte mindenki a másikat, a B-nyomvonalat választotta, ezért azon óriási torlódás alakult ki és elakadtak a versenyzők. Ez a remek kezdés összességében rengeteg önbizalmat adott – mondta a 19 esztendős, frissen érettségizett Vas Kata Blanka a MOB által szervezett keddi online sajtóbeszélgetésen. – Ekkor már éreztem, hogy ez egy nagyon jó nap lehet, de mivel nem akartam megkockáztatni, hogy a végére elfáradjak, így inkább végig saját tempón mentem – bíztam magamban, hogy így is fel tudok érni az elejére. Az első körben így is hibáztam egyet, a jól elkapott rajt ellenére: a kör végén a kanyarban kicsúsztam és elestem, ott sokan megelőztek, kicsit visszaestem, de a végére így is vissza tudtam jönni. Sokáig láttam magam előtt egy négy-öt fős csoportot, nem voltak messze, ha két erősebbet beletekertem volna, egyből felérek rájuk, de igyekeztem csak saját magammal foglalkozni, és inkább egy szép, laza, egyenletes tempót mentem, hogy nehogy az legyen, hogy a végére elfogyok. A végén már savasodott a lábam, és nem mindig éreztem jól magam, de egyszerűen nem volt időm ezzel foglalkozni!”

Legújabb kerékpáros hősünk hozzátette, az első körben zavaró volt, hogy a szervezők még az utolsó pillanatokban is alakítottak a pályán – emiatt a megszokottól teljesen eltérő, új nyomvonalon kellett mennie –, de mivel ez a többieket is ugyanúgy érintette, mint őt, nem veszített jelentős időt.

Vas a sokoldalú bringások táborát erősíti, három különböző szakágban is a legjobbak közé tartozik már ilyen fiatalon: hegyikerékpárban U23-as világbajnoki ezüstérmes – és most már ugye olimpiai negyedik –, terepkerékpárban (cyclo-cross) január végén ugyancsak korosztályos vb-bronzérmet szerzett, emellett az idei évtől kezdve a legjobb női országúti csapat, a sportági sztárokkal teletűzdelt, holland bejegyzésű SD Worx tagja.

Mivel szeretem a cyclo-crosst, ami téli sport, s emiatt legtöbbször sárban kell tekerni, ezért rengeteget bringázom nehéz, sáros terepen, szerintem ezt a mezőny nagy részénél jobban tudom – ezért nekem mindenképpen nagy előny volt, hogy a verseny előtt esett az eső és felázott a pálya – magyarázta, hozzátéve, reméli, a jövőben egyik kedvelt szakágáról sem kell lemondania. – Remélem, hogy a folytatásban is tudom így, párhuzamosan csinálni mindet, és egyiktől sem kell elbúcsúznom. Az azonban biztos, hogy ezt nagyon át kell gondolni, hogy mikor melyikben versenyzek, és mikor pihenek – valószínűleg tömbösíteni kell majd őket. Szívem szerint maradnék a hegyikerékpárnál, mint fő szám, ugyanakkor az országútit is nagyon szívesen kipróbálnám úgy rendesen, nemcsak egy-két verseny erejéig, hanem egy teljes szezonon át. Majd meglátjuk, még nem tudom pontosan, mit hoz a jövő.”

Az imádni valóan szerény fiatal lány azt is elárulta, a helyszínen már a versenyt követően rengetegen gratuláltak neki – köztük a férfi hegyikerékpárosok friss olimpiai bajnoka, a brit sztár Tom Pidcock is, ami nagyon jól esett neki –, de még nem is igen érzi át, mekkora tettet vitt véghez, csak onnan sejti, hogy a telefonja egyfolytában csörög, és megállás nélkül érkeznek rá az értesítések. „Talán majd ha hazamegyek, tudatosul – de azért lesznek nálam jobbak is, lehet, hogy mire hazaérek, már el is felejtik az emberek…”

Hogy ez nem így lesz, abban egészen biztosak vagyunk, hiszen, mint ismert, Vas Kata Blanka a magyar kerékpársport történetének legjobb olimpiai eredményét érte el ezzel a szenzációs negyedik hellyel, és Valter Attilával együtt igazán csodálatossá varázsolták az idei esztendőt – nem kérdés, előttük a jövő!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik