Bosszantó döntetlennel kezdtek a női vízilabdázók az oroszok ellen

SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.07.26. 08:25
Döntetlennel kezdte meg szereplését – a többieknél egy fordulóval később – a magyar női válogatott, amely ugyanolyan jól kezdett, mint a férfiak Görögország ellen, csak ők úgy is folytatták, de a győzelem így is elmaradt az Orosz csapat ellen (10–10 lett a vége). Folytatás szerdán a favorit Egyesült Államok ellen.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Mirkó István)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Mirkó István)

 

TOKIÓ 2020
NŐI VÍZILABDA
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OROSZ CSAPAT 10–10 (2–1, 5–3, 1–3, 2–3)
Tokió,
zárt kapuk mögött. Vezette: Dervieux (francia), Buch (spanyol)
MAGYARORSZÁG:
Magyari A. – Szilágyi D. 2, Keszthelyi-Nagy 1, Garda 1, PARKES 1, SZÜCS G. 1, Vályi V. Csere: GYÖNGYÖSSY 1, LEIMETER 2, Gurisatti, Illés A. 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
OROSZ CSAPAT:
Karnauh – Szimanovics, Szerzsantova, Vahitova 1, PROKOFJEVA 4, Ivanova 2, Glizina 1. Csere: Bersznyeva, Karimova 1, Tyimofejeva 1, SZOBOLEVA. Szövetségi kapitány: Alekszandr Gajdukov
Gól – emberelőnyből:
7/3, ill. 12/7
Gól – kettős emberelőnyből:
1/0, ill. 1/0
Gól – ötméteresből:
1/1, ill. 1/1
Kipontozódott:
Vályi V. (26. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Érdekes élmény, amint Oroszország legjobbjai felsorakoznak a parton, kéz a kézben, felemelt fejekkel, elszánt tekintetekkel, és felcsendül a himnusz – mármint az olimpiai.

Merthogy az államilag irányított és finanszírozott doppingolása miatt valós nevétől, zászlajától és himnuszától is megfosztott Oroszország hivatalosan „Orosz csapat” nevű női vízilabda-válogatottja is kénytelen elszenvedni a büntetéseket, például, hogy a fél világ gyomrát görcsbe rándító nemzeti nótája helyett békés dallamokat játszanak.

Aligha emiatt történt, de a kezdés után a mieink nyomban kézbe vették az irányítást: ugyan Jevgenyija Ivanova fórgóljával az ellen jutott vezetéshez, ebből pikk-pakk 3–1 lett, ide, sőt, a meccs szépen felvette az utazósebességet, hogy két-három góllal vezetünk.

Persze az emberelőnyös játékunk ugyanolyan rossznak tűnt, mint a fiúknál tegnap – a nagyszünetben 5/2-vel álltunk szimpla és 1/0-val kettős fórban –, viszont a védekezés működött, méghozzá elsőrangúan, Szücs Gabriella például egészen tanárian szerelgetett. A túloldalon is rendben voltunk, a centereink szállították a kiállításokat, csak ezekkel pazarlóan bántunk, ugye, amit ellensúlyozott viszont egy-két szép akciógól, például éppen centerből, Parkes Rebecca egyéni bravúrja nyomán.

Némi kellemetlenséget az jelentett, hogy miként a fiúk ellen a görögök, most az oroszok sem voltak hajlandóak leszakadni, Jekatyerina Prokofjeva tartotta bennük a lelket. Egyébként az kezdett érdekes kérdéssé válni, hogy a hölgyek szövetségi kapitányai nem vállalták be, hogy csak egy kapust nevezzenek, így viszont eggyel kevesebb mezőnyjátékos-cseréjük ülhetett a kispadra.

Ennek a kockázata, hogy főleg napjaink kiállításimádó játékában egyszerűen elfogynak a még nem kipontozott emberek, az pedig baj.

Most idáig nem jutottunk el, az első játékosunkat is csak hattal a vége előtt veszítettük el, ugyanakkor az oroszok újra meg újra feljöttek egyre, ami idegesítően hatott, akárcsak az, hogy elöl és hátul is esett a hatékonyság. Na de akkor Magyari Alda fogott, amikor nagyon kellett és egy kontra, majd rekontra után Gyöngyössy Anikó is szerzett egy parádés találatot centerből.

Gondoltuk, illteve csak reméltük, hogy ettől végre megtörik a rivális, de most sem, jött tovább.
És ha már kapott öt emberelőnyt az utolsó harmadban, abból belőtte a harmadikat is, 10–10-nél egyenlített, mi pedig nem kaptunk egyetlen megveszekedett fórt sem az utolsó játékrészben, úgyhogy ennyi is maradt a vége.

A következő feladvány még nehezebb: magyar idő szerint szerda reggeli 7.00-kor a gyakorlatilag verhetetlen Egyesült Államok ellen ugrunk vízbe.

A csoport másik meccsén
Egyesült Államok–Kína 12–7

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Egyesült Államok2237–11+264
2. Orosz Csapat21128–27 +13
3. MAGYARORSZÁG1110–10 0 1
4. Kína2224–30 –60
5. Japán11 4–25–210

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

PERCRŐL PERCRE

A TELJES MAI PROGRAM ITT!

A MIEINK TOKIÓI PROGRAMJA
Július 26., 8.30:
Orosz csapat–MAGYARORSZÁG
Július 28., 7.00:
MAGYARORSZÁG–Egyesült Államok
Július 30., 11.20: Japán–MAGYARORSZÁG
Augusztus 1., 7.00: MAGYARORSZÁG–Kína
Augusztus 3.: negyeddöntők
Augusztus 5.:
elődöntők, az 5–8. helyért
Augusztus 7.:
helyosztók, bronzmérkőzés, döntő
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

32. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

32. perc Ilyen nincs, visszarántják középen Parkest, erre a játékvezetők lefújják a mérkőzést!

32. perc Hat másodperc van vissza, időkérés.

32. perc Ó, PROKOFJEVA! Kissé balról jobbal a rövid sarokba lő, Magyari csak hozzáérni tud. Leimeter kiállítását megkapták ajándékba előtte… 10–10!

31. perc Parkes támadóhibája, nálunk meg kiáll Illés. De Ivanova lövését blokkolja Gurisatti!

30. perc Két perc meg az apró, ennyi van hátra. Leimeter kiáll, jogos, Ivanova jobbal négyről, kissé jobbról a jobb alsóba lő! 10–9!

29. perc
Kontrafaultot kapnak az oroszok. Nem hiányzott. De a jó védekezés igen kellett! Ez meg pláne, Illés középre játszik, Gyöngyössy jobbal a bal sarokba emel három méterről. 10–8!

29. perc
Jól védekeznek az oroszok, távoli lövésig jutunk csak, kapuscsemege. De Magyari fogja Ivanova távoliját!

28. perc Magyari kipiszkálja a jobb alsó előtt Ivanova hatméteres bombáját! Gurisatti kiáll, ziccerben Prokofjeva, aki hatodik mai lövéséből harmadszor talál be! 9–8!

27. perc Gurisatti lövését eléri a bal alsó előtt Karnauh, Leimeter lövése a blokké.

26. perc Vályi kipontozódik sajnos, de Szimanovics elkapkodja a lövést.

26. perc Szücs! Bátran elvállalja öt méterről, jobbal a bal alsóba lő! 9–7!

25. perc
Vályi elhozza most is a labdát, Illés bejátszása pontos, Parkes csavarja pontosan a kapust találja el!

25. PERC FOLYTATJUK!

A két nem programja nem ütközik, mivel egyik nap játszanak a nők, másik nap a férfiak, vagyis a csapatoknak rendszeresen lesz pihenőnapjuk. Kivéve ugyebár a magyar lányokat-asszonyokat.

A sportág 1900 óta olimpiai szereplő, a férfiak után száz évvel, 2000-ben a női póló is bekerült az ötkarikás műsorba. A magyar vízilabda világelsőségét az eddigi kilenc olimpiai arany mellett három második és három harmadik helyezés biztosítja, miáltal magabiztosan áll az élén a sportági örökranglistán.

A női mezőny tíz csapata két ötös csoportban vívja a körmeccseket, a csoportok győztesei a másik ötös negyedikjével, a második helyezettek pedig a harmadikakkal csapnak össze. A párbajok győztesei az elődöntőben folytathatják, vesztesei az 5-8. helyért szállnak medencébe, míg a csoportok 5. helyezettjei számára véget ér az olimpia.

24. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

24. perc Leimeter bejátszása csodás, Parkes húzása is, de elmegy a labda a bal alsó mellett!

24. perc A magyarokat már sokszor bosszantó Glizina jobbról, jobbal, négy méterről a túlsó alsóba lő. 8–7!

23. perc Szimanovics a kapufára lő. Orosz időkérés.

22. perc Ivanova lő távolról, Magyari a lécre tolja a labdát! Gurisatti meg centerből a bal alsó mellé húzza a maga ziccerét.

21. perc Magyar időkérés.

21. perc Parkes ront beállóból, Keszthelyi meg kiáll… és Szilágyi is… azonban a léc fölé lő négyről Szerzsantova!

20. perc Prokofjeva a kapufa és Magyari feje segítségével lő szerencsés gólt a bal szélről, lllés távolija a kapusé. 8–6

19. perc Vályi kiáll, de jó a védekezés, Bersznyeva közelije a léc fölé megy, Leimeter meg kissé jobbról, három méterről, balról a rövid sarokba lő, emberelőnyben. Nem kell ezt túlcifrázni: 8–5!

18. perc Garda távolija a blokké, megúszik Karimova, de ügyesen védekezik Szücs. Vályi meg jobb szélről, ha milliméterekkel is, de a jobb alsó mellé talál!

17. perc Vályi elhozza, rossz lövés, majd kiállítás itt, Vahitova jobbal középről a bal felsőbe lő. 7–5

17. PERC FOLYTATJUK!

Davaj, davaj! Ez az orosz taktika, úgy halljuk.

SZÜCS Gabriella, a magyar válogatott bekkje

Milyen élményekkel gazdagodtak, mióta megérkeztek Japánba?
Most jöttünk át Tokióba, eddig a szomszéd prefektúrában Edzőtáboroztunk. Az máris látszik, hogy rendkívül precízen szabályozva van minden, ám ettől még flotttul mennek a dolgok, nincs kavarodás. A sok beköltöző miatt volt egy kis várakozási idő, a többiről – például az utazásról a szállás és az uszoda között – majd néhány nap múlva tudok nyilatkozni. Mégsem tartok semmitől, mert a japánokról tudhatjuk, hogy nagyon akkurátusak, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell, például nem fér bele, hogy kicsit még készülgetünk, mert ha egy-két percet késünk, elmegy a busz.

Még terhesek a szabályok, vagy hozzászoktak már a pandémia alatt?
Mi tulajdonképpen szerencsések vagyunk, hiszen bár akkor nem örültünk a sok buborékos tornának, amelyeken részt vettünk – például az olimpiai kvalifikációs tornán Triesztben, illetve a világliga selejtezőjében Budapesten –, de legalább belerázódtunk a rendszerbe. Nekünk tehát nem kérdés, hogyan bírjuk ki, megszereztük hozzá a rutint. Az persze nem kellemes, hogy miután otthon szerencsére már nem kell maszkot hordani, itt kötelező, viszont azt is tudjuk, hogy ezt a saját érdekünkben is be kell tartani – elég, ha egyvalaki fennakad egy pozitív koronavírusteszttel, és az egész csapat „megborul”.

Olyan extrém tételekkel nem riogattak a szervezők, ami a Playbooknak hívott paksamétában szerepel, hogy javasolt már a faluban átöltözni és így menni a versenyhelyszínre?
Eddig ezt nem mondták, de ez is előfordulhat, hiszen a kvalifikációs tornán sem lehetett az uszodában zuhanyozni, csak a szállodában. Ha ez van, akkor ez van.


16. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

16. perc De van még egy negyed perc, Gyöngyössyt elnyomják, ziccer, kapufa! Keszthelyit a medence aljáig nyomták, de jobb kézzel valahogyan elvarázsolta a labdát a bal kapufa tövéig.

16. perc Most Gyöngyössy keménykedik hátul, ötméteres, Prokofjeva kapufás gólt dob. 7–4!

16. perc Gyöngyössy arcát majdnem hazaviszik az orosz lányok emlékbe, kiállítás, Illés jobbal a bal felsőbe lő revansként, a blokk is besegített. 7–3!

15. perc Illés nem lő a másik oldalon, a passz rossz, negyedszer variáljuk túl, lejárt az idő. Igaz, Prokofjeva távolija sem az a virágos majális, Szücs blokkol.

15. perc Orosz időkérés. Az akció nem is rossz, de ötről jobbal Tyimofejeva a jobb alsó mellé lő.

14. perc Szilágyi nem vacakol, négy méterről, a bal szélről jobbal a rövid felsőbe pattintja a labdát. A kapus ehhez is hozzáér, de bent a labda! 6–3!

13. perc Újabb pontatlan magyar bejátszás, emberelőnyben, sokadszor. De sokadszor ment a center elől Szücs is!

13. perc Rossz magyar bejátszás, orosz kapufa a válasz.

12. perc Szimanovicsot szerelik, de Keszthelyi távolija nem az igazi. Szerzsantováé jobb, de Magyari a lécre tolja a labdát!

11. perc De Parkes nem esik kétségbe, két védő közül egy méterről a kapuba kotorja a labdát a center! 5–3!

10. perc Vályi kiáll, Tyimofejeva köszöni szépen, helyzetét kihasználja. 4–3

9. perc Karimova egyedül marad, nem is ront négy méterről, Garda megmérgesedik, és ötről jobbal a bal sarokba bombázza a labda-t. 4–2!

9. perc Góllal, Vályi elhozza, Szilágyi meg nagy gólt lő kissé balról, három méterről, jobbal, a léc segítségével. 3–1!

9. PERC FOLYTATJUK!

Viszonylag könnyen ment az átállás. Öt hat-napot Tocsigiben töltöttünk, egynás között kétkapuztunk, taktikáztunk, gyorsítottunk, azaz bőven volt fizikai része is a felkészülésnek. Most költöztünk át a faluba, ami nagyon szép, a szobák is jók, és ugyan az étkezdében még nem jártunk, ám közel van, miként a buszok is, tehát jó helyen található az épületünk. Négyen kényelmesen elférünk az apartmanban, összességében jók a tapasztalataink.GARDA Krisztina, a női válogatott átlövője.

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc Szoboleva öt méterről a lécre lő! Magyari eladja, de megússzuk.

7. perc Leimeter passzol Keszthelyihez, elnyomják, ötméteres… Leimeter ballal a bal alsóba lő, a kapus, Karnauh belepiszkál, de bent a labda. 2–1

7. perc Pedig szerencsénk is van, Magyari belesimogat Vahitova lövésébe, a labda a lécen csattan.

6. perc Gurisatti kiharcol egy kiállítást, Parkes még egyet, de Gurisatti elkapkodja, gyatrán a blokkba lő bal szélről. Ha nem nyugszunk meg, nem lesz jó vége.

5. perc Megy ez, Garda, Leimeter, Keszthelyi jó helyzetben, üresen… jobbal háromról a jobb alsóba lő. 1–1!

5. perc Szilágyi kap két percet, Ivanova jobbról jó labdát Vahitovától, jobb kézzel a bal felső sarokba lő kissé jobbról, négy méterről. 0–1!

5. perc Újabb szép védés Magyaritól, a kontra pazar, Parkes két méterről jobbal a jobb alsóba lőne, de véd az orosz kapus!

4. perc Keszthelyi elkapkodja, Szücs remekül védekezik, Keszthelyi megúszik, a víz alá nyomják, emberelőny… ám elrontja a ziccert aztán Parkes.

3. perc Garda kiáll, de Glizina három méterről, jobbról a léc fölé lő. A visszaúszás közben kiáll visszahúzásért Szimanovics, de rossz az átlövésünk.

2. perc Az újabb orosz lövés is Magyari-csemege. A támadásunk jobb, Keszthelyi emelését mi már bent látjuk, de a kapu tetején a labda.

2. perc Sajnos elkapkodjuk a második támadásunkat is, mondjuk úgy: ki nem kényszerített passzhiba.

1. perc Vályi elhozza a labdát, mint rendesen, de rossz bejátszás itt, rossz távoli lövés ott.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink fekete sapkában és piros-fehér-zöld dresszben, az oroszok sötét dresszben és fehér sapkában.

AJÁNLÓ: ÍGY KÉSZÜLTEK A MIEINK MÉG IDEHAZA.

A TELJES MAI PROGRAM ITT!

A MIEINK TOKIÓI PROGRAMJA
Július 26., 8.30:
Orosz csapat–MAGYARORSZÁG
Július 28., 7.00:
MAGYARORSZÁG–Egyesült Államok
Július 30., 11.20: Japán–MAGYARORSZÁG
Augusztus 1., 7.00: MAGYARORSZÁG–Kína
Augusztus 3.: negyeddöntők
Augusztus 5.:
elődöntők, az 5–8. helyért
Augusztus 7.:
helyosztók, bronzmérkőzés, döntő
Az időpontok magyar idő szerint értendők.

A férfiaknak nem ment, a nőknek sem lesz könnyű dolga ma.

Egyelőre minden jó, nem panaszkodom. A szobák tetszenek, a falu nagyon szép, de még nem sokat láttunk belőle, a felfedezés – már amennyire lehet – a következő napokra marad. Remélem, a lehető legjobban fogunk játszani. ILLÉS Anna, a női válogatott bekkje.

A mai keretből Rybanska Natasa maradt ki.

A NŐI VÁLOGATOTT OLIMPIAI KERETE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE-Hunguest Hotels), Magyari Alda (Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Szilágyi Dorottya (mindhárom Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló Diapolo), Illés Anna, Vályi Vanda (mindkettő FTC-Telekom), Keszthelyi-Nagy Rita, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szücs Gabriella (mind UVSE)


„Jó és rossz oldala is van, én a pozitívumokra koncentrálok: tudunk még gyorsulni, és fel tudjuk mérni, ki milyen kerettel érkezett, milyen taktikát választ – mondta balkezesünk, Leimeter Dóra. – Persze egyelőre csak az oroszokra készülünk. Az lehet a kulcs, hogy megakadályozzuk a lefordulásaikat, és ha sikerül, hatalmasat léphetünk előre. Tanulságos meccset játszottunk velük a világligában, elemeztük, ott mi hiányzott, igyekszünk a hibáinkat kijavítani. Várjuk már az első meccset!”

Ugyan a női torna szombaton elkezdődik, a férfi meg csak vasárnap, mégis az a helyzet, hogy férfi válogatottunk játszott előbb. Ennek oka a főszövegünkben említett létszámemelés női fronton, és hogy éppen mi lettünk szabadnaposok a nyitó fordulóban. Ugyanakkor kérdés, melyik a fajsúlyosabb tétel: hogy a mieink megnézhetnek mindenkit a hétvégén, mire hétfőn nekilátnak, vagy pedig az, hogy meccshátrányban leszünk hozzájuk képest?

A nőknél továbbra Bíró Attila együttese a hazai rendezésű kontinensviadalon tavaly bronzérmet szerzett, majd idén, nem sokkal az olimpiai játékok kezdete előtt a világligában ezüstérmes lett a címvédő amerikaiak mögött.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–OROSZ CSAPAT NŐI VÍZILABDA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik