Tokió 2020: Lőrincz Viktorra egy ruandai-ukrán politikus vár a döntőben

2021.08.03. 22:37
null
Zsan Belenyuk legutóbb a 2019-es vb döntőjében verte meg Lőrincz Viktort (Fotó: AFP, archív)
Lőrincz Viktor a kötöttfogású birkózók 87 kg-os súlycsoportjában szerdán, magyar idő szerint 13 óra körül csatázik az aranyéremért a ruandai származású, ukrán színekben versenyző Zsan Belenyukkal. Lássunk néhány érdekességet a meccs kapcsán – fókuszban az ellenfél, akit korábban még nem győzött le Lőrincz Viktor.   

 

• Tokió előtt magyar birkózó 2004-ben, Athénban nyert legutóbb olimpiai aranyérmet, akkor az 55 kilogrammosok között Majoros István. Kedden a szintén kötöttfogású, 77 kilogrammos Lőrincz Tamás a magyar birkózósport 20. olimpiai aranyérmét nyerte meg. Öccse, a 87 kg-os, ugyancsak kötöttfogású Lőrincz Viktor szerezheti meg a magyar birkózók 21. aranyérmét.

A Lőrincz testvérek bravúrja kuriózum a magyar sportban

• Az 1992-es, barcelonai játékok után először fordulhat elő, hogy egy olimpián két magyar birkózó nyakába is aranyérem kerül. Akkor Repka Attila (kötöttfogás, 68 kg) és Farkas Péter (kötöttfogás, 82 kg) diadalmaskodott. Érdekesség, hogy amikor legutóbb Tokióban rendezték az olimpiát, 1964-ben, akkor két birkózó is győzött: Polyák Imre (kötöttfogás, 63 kg) és Kozma István kötöttfogás, 130 kg).

• Lőrincz Tamás és öccse, Lőrincz Viktor szerzett már ugyanazon a világbajnokságon, Európa-bajnokságon és Európai Játékokon is érmet, csak az olimpia hiányzott eddig a „közös sorból”. Most az érem már megvan mindkettejüknek, ami már önmagában kuriózum. Egyéni versenyszámban még sohasem volt példa arra, hogy egy magyar testvérpár tagjai érmet szerezzenek ugyanazon az olimpián, az pedig hab lenne a tortán, ha mind a ketten aranyérmesként zárnának.

Lőrincz Viktor ellenfele a döntőben a súlycsoport klasszisa, a ruandai apától és ukrán anyától már Kijevben született, 30 éves olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok Zsan Belenyuk lesz.

Lőrincz Viktor még sosem verte meg Belenyukot, ellenben a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon is kikapott tőle, legutóbb, Nur-Szultanban éppen a döntőben szenvedett vereséget, lenne tehát miért visszavágni neki.

Belenyuk édesapja pilóta volt, aki Kijevben tanult a repülési egyetemen, a ruandai polgárháborúban veszítette életét. Belenyuk 9 évesen, 2000-ben kezdett el birkózni. A birkózás mellett politizál is, 2019-ben bekerült az ukrán parlamentbe, ő lett az ukrán parlament első színes bőrű képviselője, az Ifjúsági és Sportbizottság elnökhelyettesének is megválasztották.

Belenyuk 2018-ban éles ellentétbe került az ukrán szövetséggel, amiért politikai okok miatt nem engedték, hogy az ukrán birkózók részt vegyenek az oroszországi Európa-bajnokságon.

• Belenyuk a 2016-os olimpia óta a nagyobb nemzetközi versenyeken csupán kétszer kapott ki. Tokióban szerb, algériai és horvát ellenfelet győzött le a döntőig vezető úton, Lőrincz Viktor kirgiz (a kirgizeknek nem volt szerencséjük a Lőrincz testvérekkel, hiszen Tamás is kirgizt vert meg a döntőben), német és egyiptomi birkózón jutott túl.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS – A SZERDAI PROGRAM

4.00: férfi kötöttfogás 67 kg, férfi kötöttfogás 87 kg, női 62 kg – vigaszág
4.30: férfi szabadfogás 57 kg, férfi szabadfogás 86 kg, női 57 kg – nyolcaddöntő és negyeddöntő
11.15: férfi szabadfogás 57 kg, férfi szabadfogás 86 kg, női 57 kg – elődöntő
12.30: férfi kötöttfogás 67 kg– bronzmérkőzések, döntő
férfi kötöttfogás 87 kg
– bronzmérkőzések, döntő
13:00 körül: Lőrincz Viktor–Zsan Belenyuk (ukrán)
női 62 kg
– bronzmérkőzések, döntő

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek