Tokió 2020: kihirdették a magyar birkózócsapatot az olimpiára

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.06.30. 10:05
null
Ők hatan utazhatnak Tokióba(Fotó: MBSZ)
Elnökségi ülést tartott a Magyar Birkózószövetség (MBSZ), amelyen egyéb napirendi pontok mellett kijelölték a hivatalos magyar csapatot a tokiói olimpiára – tájékoztatott a szervezet.

 

A korábbiakhoz képest nehézségeket jelent a koronavírus-járvány, a szokásosnál kevesebb kísérő szakember utazhat, s egy sportági COVID-felelőst is ki kellett jelölni Bácsi Péter szakmai igazgató (egykori kétszeres vb- és Eb-győztes, olimpiai 5. kiválóságunk) személyében. Mint ismert, a sportágban nem maguknak, hanem az országuknak szereztek kvótát a versenyzők, de Németh Szilárd, az MBSZ elnöke javaslatára az elnökség korábban azt a döntést hozta, hogy az utazzon, aki kivívta a részvételi jogot. Ezen szerencsére nem kellett változtatni sérülés vagy betegség miatt, tehát az eredetileg kvalifikált hat magyar birkózó lesz ott a japán szőnyegen.

A nőknél a 2013-as vb-győztes, idei Eb-2. Sastin Marianna (62 kg) 2019-es vb-5. helyével, kötöttfogásban a világbajnok és négyszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás (77 kg) 2019-es vb-aranyával, az Eb-1., vb-2. Lőrincz Viktor (87 kg) 2019-es vb-ezüstjével, az egy súllyal feljebb világbajnok és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg) az idei budapesti európai kvalifikáció döntőjével, a tavalyi világkupa-2., junior Eb-győztes Szőke Alex (97 kg) a szófiai világkvalifikáció megnyerésével, szabadfogásban a vb-3., vk-2. Muszukajev Iszmail (65 kg) 2019-es vb-bronzérmével kaparintotta meg a kvótát. Az elnökség által elfogadott szakmai előterjesztésben dobogós és egyéb helyezések szerepelnek célkitűzésként.

Az ötkarikás birkózóküzdelmek augusztus 1. és 7. között zajlanak majd a Makuhari Messe Hallban, a nők és a kötöttfogásúak kezdik a programot, s a szabadfogásúak fejezik be. Lőrincz Tamás és Szőke augusztus 2-án és (remélhetőleg) 3-án, Sastin, Korpási és Lőrincz Viktor 3-án és 4-én, Muszukajev 6-án és 7-én lesz érdekelt. Világranglistás helyezésünknek köszönhetően a Lőrincz fivéreket az első, Muszukajevet a negyedik helyen emelik majd ki.

Három magyar szakembert a nemzetközi szövetség (UWW) delegál Tokióba: Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, az UWW elnökségi tagja lesz az olimpiai birkózóversenyek technikai igazgatója, Pál Szabolcs bíróként, Dr. Molnár Szabolcs orvosként működik közre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik