Märcz Tamás szövetségi kapitány a találkozó után felszabadult hangulatban nyilatkozott (Fotó: Mirkó István)

 

– Az történt a meccsen, amire számítottak?
– Nehéz volt megjósolni előre, hogy milyen típusú meccs lesz – válaszolta Märcz Tamás a magyar újságírók gyűrűjében az interjúzónában. – Az olaszok ellen kevés gól született, most egy sok gólos meccset játszottunk. Tudtuk, hogy a játékvezetők viszonylag gyorsan megítélik, amit épp látnak, ennek volt a következménye a sok kiállítás és kontra mindkét oldalon. Ettől nagy iramú találkozó kerekedett belőle. A tévének azt mondtam közvetlenül a mérkőzés előtt, hogy hárommal nyerünk, de ez merész jóslat volt, mert nagyon erős horvát csapatot győztünk le. A támadásaikkal tudtak kellemetlen perceket okozni, túl kellett lőnünk őket. A fiúk megmutatták, hogy tudnak nyerni, ez az összeszedett játék megadja a szükséges önbizalmat a következő feladathoz.

– Mit szólt Manhercz Krisztián elképesztő játékához?
– Kicsit haragszom rá, mert nem tartotta be az edzői utasításokat, arra kértem, legyen három-négy lövése, és abból két-három gól. Ehhez képest csúnyán becsapott, hogy nyolcszor lőtt kapura, de az arányokat nagyjából tartotta.

– Milyen tanulságai voltak a mérkőzésnek?
– Azt kell megtanulnunk, ha vezetünk, óvatosan kell kezelni a megindulásokat, mert a játékvezetők hasonlóan érzékenyek lehetnek az apró kontaktokra is. Még egyszer nem szabad visszaengedni az ellenfelet. A horvátok ellen többször is vezettünk, majd szinte ajándékba adtuk nekik a lehetőségeket azzal, hogy a saját kapunk előtt szabálytalankodtunk. Ezúttal olyan erősek voltunk, hogy túléltük, de nem szabad kockáztatni.  

– A görögök elleni elődöntőtől mit várhatunk?
– Először tudni kell, milyen típusú játékvezetés lesz. Valamivel defenzívebb típusú játékstílust képviselnek, szeretik kevés gólon tartani az ellenfelet. Látjuk, hogy összeállt a védelmük és a kapusuk is jól véd. Az elődöntő valószínűleg nem lesz hasonlóan gólgazdag. Talán a legtudatosabb vízilabdát játsszák, türelmesek, kivárják a legjobb alkalmat a góllövésre. A legjobbunkat kell adnunk, hogy nyerjünk. A csoportkör után visszakaptuk őket, megvan a lehetőség, hogy bizonyítsuk, rajtuk keresztül is be tudunk menni a döntőbe.

TOKIÓ 2020
FÉRFI VÍZILABDA

NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 15–11 (2–3, 5–2, 4–3, 4–3)

Tokió, zárt kapuk mögött. Vezette: Dervieux (francia), Ohme (német).
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – MANHERCZ K. 7, VARGA DÉNES 2, JANSIK SZ. 1, MEZEI, Erdélyi 1, VÁMOS 2. Csere: HÁRAI, Angyal 1, Zalánki 1, Pásztor, Hosnyánszky. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
HORVÁTORSZÁG: Bijac – Milos 1, Vukicevic 1, BUKIC 4, Vrlic, Macan, Jokovic 1. Csere: Loncar 1, BUSLJE, L. Fatovic 1, X. García, P. OBRADOVIC 2. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 15/9
Gól – kettős emberelőnyből:
–, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Hosnyánszky (19. p.), Macan (24. p.), Angyal (30. p.), Erdélyi (31. p.) 

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!