Tokió 2020: Itt állunk az álmunk kapujában! – Lőrincz fivérek

KOHÁN GERGELY, SZABÓKY ZSOLTKOHÁN GERGELY, SZABÓKY ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.07.15. 18:04
A jövő hétvégi elutazás előtt sajtónyilvános edzést tartott Tatán az olimpiára készülő birkózóválogatott: az eseményen tokiói kvótásaink közül Sastin Marianna, Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor, valamint Korpási Bálint és Szőke Alex is ott volt.
A Tokióba utazó magyar birkózócsapat (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
A Tokióba utazó magyar birkózócsapat (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

A finisre fordult a felkészülés a tokiói olimpikon birkózóink számára: jövő hétvégén karfiolfülűink is elrepülnek a játékokra, addig azonban még rendületlenül birkóznak, finomítanak a technikán, s igyekeznek a lehető legtökéletesebbre csiszolni minden apró részletet.

Kötöttfogású klasszisainknak ebben egy nemzetközi edzőtábor is segítségükre van a tatai edzőközpontban, egyebek mellett török, ukrán, egyiptomi és tengerentúli birkózópartnerekkel – de a csütörtöki sajtónyilvános eseményen egyetlen női indulónk és világbajnokunk, Sastin Marianna is meglátogatta a fiúkat.

Az egyöntetűen megállapítható, hogy a magyar csapat olimpiai formaruhája kiválóan mutat birkózóinkon is, de az eseményre ugyancsak betoppanó Gergely István BHSE-elnök emellé még külön névre szóló darabokat is ajándékozott a Honvéd két kiválóságának, Lőrincz Tamásnak és Lőrincz Viktornak.

Noha utóbbi elárulta, az indulásig hátra lévő időben már leginkább csak a „finomhangolás” lesz fókuszban, Sike András kötöttfogású válogatott szakvezetője azért alaposan megizzasztotta őket csütörtök délelőtt: kerek két órán át mentek az átmozgató gyakorlatok, majd az egymás elleni villámmeccsek. Persze, Sike pontosan ismeri a siker receptjét, elvégre ő már végigjárta a csúcsra vezető utat: mint ismert, az 1988-as szöuli olimpián meg sem állt a dobogó legfelső fokáig – úgyhogy az ő tanácsaira bizonyosan érdemes hallgatni!

Miként az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hegedüs Csabára is, aki Tatán külön, egyesével ült le olimpikonjainkkal egy rögtönzött kis motivációs tréning erejéig, majd megölelgette egykori Mr. Tus-akadémia-tanítványait és sok szerencsét kívánt nekik a nagy kalandra.

A térdoperációm és a koronavírus után nehéz volt utolérni magam, de tudtam, hogy sikerülni fog, még az olimpia előtt – és már majdhogynem százszázalékos állapotban vagyok. Az olimpiáig még van két hetem, addig egy kis élesítés lesz, de mindent megteszek, hogy a legjobb formámat hozhassam – mondta a világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Viktor, aki bátyjával, Tamással együtt kategóriája első kiemeltje lesz Tokióban. – A Rióban történteket próbálom kizárni, csak a pozitív impulzusokra koncentrálok, és úgy érzem, ez sikerül is. Nyilván nagy önbizalmat ad, hogy Tomival együtt mindketten világranglista-elsőként lehetünk ott Tokióban, miként az sem hátrány, hogy a nagy riválisommal, a világbajnok ukrán Zsan Belenjukkal így külön ágon leszek.”

A ceglédi klasszis tokiói céljairól sejtelmesen nyilatkozott, bátyja, a világ- és Európa-bajnoki címvédőként Tokióba érkező Tamás azonban nem is titkolta: leghőbb vágyuk, hogy csakúgy, mint a két évvel ezelőtti kvalifikációs vébéről, a japán fővárosból is mindketten fényes éremmel térjenek haza.

Köztudottan nagy álmunk, hogy mindketten érmet hozzunk haza – nem is kell megnevezni, ki milyen színűt! Európa-bajnokságon és világbajnokságon már összehoztuk ezt a bravúrt, már csak az olimpia hiányzik… Nagyon bíztunk benne, hogy egyáltalán megadatik a lehetőség, hogy ezt megvalósíthassuk: most, hogy itt állunk a kapujában, ez egy hatalmas motiváció mindkettőnknek!”

TOKIÓI MAGYAR BIRKÓZÓKÜLDÖTTSÉG
Férfiak. Kötöttfogás. 67 kilogramm: Korpási Bálint (BVSC). 77 kg: Lőrincz Tamás (BHSE). 87 kg: Lőrincz Viktor (BHSE). 97 kg: Szőke Alex (ESMTK). Szabadfogás: Muszukajev Iszmail (FTC). Nők: Sastin Marianna (Vasas)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik