Tokió 2020: íme, a 17 fős kajak-kenu csapatunk!

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.06.16. 18:16
null
Medveczky Erika (hátul) és Csipes Tamara (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)
Tizenhét tagú magyar csapat versenyez a tokiói játékokon – Hüttner Csaba szövetségi kapitány a válogatott összetételére vonatkozó javaslatát szerdán elfogadta a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége. Miután a kenusoknál korábban lezárult a válogatás, az utolsó, hivatalos körre a kajakszakágban maradt csak néhány izgalmas kérdés.

 

Kihasználják a lehetőséget a mieink: szinte minden számban két egységünk versenyez a tokiói játékokon. Kozák Danuta és Csipes Tamara egyaránt három versenyszámban küzdhet meg az érmekért.

Ami várható volt: a vezetők éltek azzal a lehetőséggel, hogy az olimpiák történetében Tokióban először indítható két-két egység kajak egyesben és párosban, valamint kenu egyesben, ami tovább növeli a magyar éremesélyeket. A nőknél a két világklasszis, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta (FTC) és a 2016-ban a négyessel nyerő Csipes Tamara (BHSE) is triplázik, azaz K–1, K–2 és K–4 500 méteren is rajthoz áll.

A biztos csapattagok mellett voltak, akiknél az elmúlt hetekben rezgett a léc, Medveczky Erika (BHSE) és Csizmadia Kolos (AVSE) a körülmények szerencsés alakulásának köszönhetően versenyezhet Tokióban. A nyolcszoros világbajnok Medveczky – aki 2017-től alapembere volt az előző évek valamennyi világversenyén győztes négyesnek – második egységként, Csipessel párosban kap szerepet. A válogatón K–1 200 méteren az újpesti Tótka Sándor mögött második Csizmadia előtt pedig azáltal nyílt meg az út, hogy az etalonnégyes a vezérevezős Kuli István (MVM Szeged) sérülése miatt nem tudott bizonyítani. A kvartettet szétszedték (Tótka és a szegedi Nádas Bence helye maradt csak változatlan), a kvótákat pedig zömükben az egyes hajók között osztották el: K–1 200 és 1000 méteren is két magyar hajó rajtol, köztük az egy kilométer világbajnoki címvédőjével, a válogatón második Kopasz Bálinttal (Graboplast Győr).

„A magyar válogatott erős; úgy vélem, minden szakágban lehet döntősünk, és a csapatban sok érem megszerzésének lehetősége is benne van – tekintett előre Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – A világkupaverseny és az Európa-bajnokság eredményei alapján ugyanakkor azt mondhatom, aranyérmet minden számban rettentően nehéz lesz nyerni. Ráadásul vannak meghatározó nemzetek – az új-zélandi és az ausztrál például –, amelyeknek a klasszisait két éve nem láttuk versenyezni a koronavírus-járvány miatt. Én akkor leszek elégedett, ha a mieink kihozzák magukból a maximumot, és ha reális, minden hajónak egyenlő feltételeket biztosító körülmények között tudunk versenyezni.”

Az elnökség Hüttner Csaba javaslata alapján úgynevezett technikai tartalékokat is jelölt: mind a négy szakágban két-két versenyző folytatja a felkészülést az olimpiáig azért, hogy sérülés vagy betegség esetén cserélni lehessen.

Medveczky Erika, a K–2 500 méter indulója: „Hatalmas kő esett le a szívemről a csapathirdetéssel, nem éltem meg túl jól az elmúlt heteket. Nem az volt a terv, hogy a válogatók után az Európa-bajnokságon egy nem olimpiai számban, K–2 1000 méteren fogok versenyezni, de igyekeztem abból kihozni a maximumot, amire lehetőséget kaptam. Nagyon örülök, hogy bekerültem a tokiói csapatba. Noha eredetileg a négyesben gondolkodtam, hiszen 2017 óta valamennyi világversenyen stabil tagja voltam a győztes csapathajónak, nem gondolom, hogy tragédia lenne, hogy Csipes Tamarával mehetek párost. Minden erőmmel azon leszek, hogy eredményesek legyünk.”

Csizmadia Kolos, a K–1 200 és K–4 500 m indulója: „Megőszültem, miközben vártam az elnökség döntését. Nem úgy indult, hogy két számban is rajthoz állhatok majd Tokióban, nagyon boldog vagyok, hogy végül így alakult! A K–1 200 méter lutriszám, a mezőnyben világklasszisokkal, ám miután Tótka Sándor nyerte az Eb-t, elmondhatom: a világ leggyorsabb kajakosa az ellenfelem, akitől nem sokkal maradtam le a válogatón – bizakodó vagyok. A négyes nekem bónusz, nem tartok attól, hogy ne bírnám végig a távot, a próbaösszeülés alkalmával komfortosan éreztem magam. Most már csak edzeni kell, ami megy, úgyhogy nem aggódom.”

A MAGYAR CSAPAT
Férfiak. 200 m. K–1: Tótka Sándor (UTE), Csizmadia Kolos (AVSE). 500 m. K–4: Nádas Bence (MVM Szeged), Kopasz Bálint (Graboplast Győr), Csizmadia, Tótka. 1000 m. K–1: Varga Ádám (KSI SE), Kopasz. K–2: Béke Kornél, Varga (KSI SE). C–1: Adolf Balázs (Óbudai Ganz VSE), Fejes Dániel (Merkapt-Mekler László SE). C–2: Adolf, Fejes.

Nők. 200 m. K–1: Lucz Dóra (UTE), Kárász Anna (MVM Szeged). C–1: Takács Kincső (Graboplast Győr), Horányi Dóra (UTE). 500 m. K–1: Kozák Danuta (FTC), Csipes Tamara (BHSE). K–2: Kozák, Bodonyi Dóra (Szolnoki KKK); Csipes, Medveczky Erika (BHSE). K–4: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi. C–2: Balla Virág, Takács (Graboplast Győr)

Tartalékok. Férfiak: Hajdu Jonatán (DKSE), Fekete Ádám (UTE), Kulifai Tamás (MTK), Noé Bálint (BHSE). Nők: Kiss Blanka (UTE), Gazsó Alida Dóra (KSI SE), Gönczöl Laura (Pacs-Pacs KKSE), Opavszky Réka (Pacs-Pacs SE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik