Tokió 2020: Ibrahimovic támogatására is számíthat 18 éves reménységünk

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 08:45
null
A családi kötelék az erősségük (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A 18 éves Salim Omar eddig nem vesztett mérkőzést a felnőttek között, és Tokióban sem ad alább ebből. Édesapjával, a dán színekben olimpiai bajnok Salim Gergellyel nyerő párost alkotnak.

Mindig különleges, amikor egy szülő egyben a gyereke edzője is. Nem volt negatív hatással a kapcsolatukra?
Salim Gergely:
Igaz, hogy másokhoz képest személyesebb a viszonyunk, de el tudom választani az edzői és az apai szerepeket. Apaként elsősorban érzelmileg tudom támogatni, míg edzőként főleg a technikájára figyelek. A saját magam példájából tudom, hogy egy edző sokszor nem tudja átérezni, mi zajlik a versenyzőjében. Hiszek benne, hogy az erős családi kötelék csak segíti a közös munkánkat. Egyből észreveszem, ha ingerült, és azt is tudom, mikor kell hátralépnem. Amelyik edző ezt nem látja, ott könnyen sérülhet a kapcsolat a versenyzőjével.

NÉVJEGY: SALIM OMAR
Született: 2003. április 12., Torrance (Egyesült Államok)
Klubja: MTK Budapest
Edzője: Salim Gergely
Szakága: tekvandó (58 kg)
Legjobb eredményei: Európa-bajnok (54 kg, 2021), junior Pánamerikai Játékok-győztes (45 kg, 2019), junior Európa-bajnoki bronzérmes (45 kg, 2019)

Az édesapja szigorú edző?
Salim Omar:
Nem igazán, inkább az ellenkezője. Többször előfordul, hogy fel vagyok pörögve egy győztes meccs után, míg ő inkább nyugodt, hozzám sem szól, ilyenkor nekem kell kérnem rá, hogy azért adjon valami tanácsot, sarkalljon még jobb teljesítményre.

Hamar egyértelművé vált, hogy szintén a tekvandót választja?
S. O.: Ez volt az a sport, amellyel gyerekként először megismerkedtem, de sok más választásom is akadt. Kipróbáltam például a futást, a motokrosszt vagy a hegyikerékpárt, de végül apuhoz hasonlóan szintén a tekvandónál kötöttem ki.

Mi Omar igazi erőssége?
S. G.:
Néha engem is meglep, mennyire jól átlátja a mérkőzéseket, még nyomás alatt is, és ezt egyáltalán nem azért mondom, mert a fiamról van szó. Még nincs annyi tapasztalata, mégis úgy teljesít, mint a sokat látott versenyzők. Az edzők általában különböző tanácsokat adnak az ellenfelekről, kiemelik a gyenge pontjaikat vagy éppen az erényeiket, de Omar esetében erre nincs szükség. Ezen a szinten már mindenki erős és gyors, de az ritka, hogy valaki ennyire olvassa, mi történik egy meccsen..

A szakértők azt is kiemelik, hogy egy pillanatra sem áll le, akkor is megy előre, amikor nagyon vezet a pontozóknál.
S. O.:
Tényleg így van, ez is csak azzal van összefüggésben, amit apa az előbb említett. Nem szoktam a saját erősségeimről beszélni, de az igaz, hogy azért tudok ilyen magabiztos lenne, mert átlátom a helyzeteket.
S. G.: A sportunk sajátossága, hogy aki vezet, többet megengedhet magának. Viszont nem szabad egy pillanatra sem kiengedni, és ezzel lehetőséget adni az ellenfélnek a felzárkózásra. Ilyen a stílusunk, próbáljuk felépíteni az előnyt, ha valami nagyon nem működik, csak akkor lépünk hátra.

A sportolói faluban is kínosan ügyelnek a távolságtartásra (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A sportolói faluban is kínosan ügyelnek a távolságtartásra (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

Mennyit tépelődött a döntésen, hogy az idei kvalifikációs versenyen Omart, és nem a bátyját, Sharifot indítja?
S. G.:
Sharif az előző évben fantasztikusan teljesített, de utána jobban megviselte a járványhelyzet, a meccseken valami hiányzott belőle, elvesztette a fókuszt, ezért úgy határoztunk, adjunk esélyt Omarnak. Nem egyszemélyi döntés volt, hanem leültünk, és együtt megbeszéltük, hogy ez lesz a legjobb.
A testvére könnyen megbarátkozott a helyzettel?
S. O.:
A bátyámmal minden körülmények között támogatjuk egymást, csak az számít, hogy az egyikünk részt vehet az olimpián. Talán még jobban is örült nálam a kijutásomnak. Az edzéseken mindent belead, ezzel is segítve a felkészülésemet. A helyében ugyanígy cselekednék. Az is igaz, hogy ha tavaly rendezik a játékokat, még nem lettem volna elég erős a súlycsoporthoz.

KÖVETI A CSALÁDI MINTÁT

Salim Omar személyében 21 év után szerepel magyar tekvandós az olimpián. A Salim családban Omar a harmadik, aki ötkarikás játékokon indulhat: édesapja, Gergely dán színekben szerzett aranyérmet 1992-ben, míg nagybátyja, József ötödik helyen végzett Sydney-ben.

Érzi a megnövekedett elvárásokat, hogy sokan érmet remélnek öntől?
S. O.: Próbálok nem foglalkozni vele, de hálás vagyok a rengeteg támogatásért. A verseny előtt már mindent kizárok, és csak a feladatomra koncentrálok. Ahogy lennie kell, úgy lesz.

Elsőre rögtön az egyik legkeményebb ellenfél következik.
S. G.:
Omart egyelőre elég alacsonyan jegyzik a ranglistán, mert ez az első éve a felnőttek között. A párokat is ez alapján határozták meg, így Omarra a ranglista második helyén álló Vito Dell'Aquilla vár. Mindkettejüknek nehéz dolguk lesz, mert Omar technikásabb, míg az olasz erősebb, de úgy érzem, ez magában nem lesz elég neki arra, hogy legyőzze a fiamat.

A célok változatlanok?
S. O.:
Természetesen, ha már ott vagyok, mindent megteszek azért, hogy aranyéremmel zárjak.

Salim Omar eddig nem vesztett mérkőzést a felnőttek között (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
Salim Omar eddig nem vesztett mérkőzést a felnőttek között (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

Mit gondol, kap majd gratuláló üzenetet Zlatan Ibrahimovictól?
S. O.:
Biztos vagyok benne, hogy az eredménytől függetlenül támogatni fog. Azután is kapcsolatban maradtunk, hogy elhagyta Los Angelest.
S. G.:
Amikor Zlatan az Egyesült Államokba igazolt, megkeresett minket, mert korábban tekvandózott Svédországban. Egy valódi szupersztár, ugyanakkor egy nagyon kedves ember, sokan nem ismerik az igazi személyiségét. Többször láttam, ha a szurkolók tisztelettudóan közelítettek felé, akkor szívesen töltött velük plusz időt.

Hogy a végére még egy rossz hírrel szolgáljunk az ellenfeleknek: igaz, hogy a lánya még Omaréknál is tehetségesebb?
S. O.:
Két lányom van, mindketten fiatalabbak a fiúknál. Egyikük U12-es Eb-győztes, ő már jó úton jár. Már ilyen korban is érti, hogyan kell felépíteni egy mecset vagy hogyan kell beszélni az edzővel. Ha valamit nem érez komfortosnak, egyből megmondja. Ha így folytatja, határ a csillagos ég.

Salim Gergely egyik lánya és Ibrahimovic

A TEKVANDÓ JÚLIUS 24-I OLIMPIAI PROGRAMJA
3.00: férfi 58 kg, az elődöntőig (Salim Omar), női 49 kg, az elődöntőig
Benne: Salim Omar–Vito Dell'Aquilla (olasz), nyolcaddöntő, 5.20
12.00: férfi 58 kg, vigaszág, a 3. helyért, döntő; női 49 kg vigaszág, a 3. helyért, döntő
Az időpontok magyar idő szerint értendők.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik