Tokió 2020: három hajónk lesz versenyben az érmekért

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.08.07. 03:38
null
Az előző két olimpián aranyérmes női négyesünk futamgyőzelemmel lett finalista (Fotó: Tumbász Hédi)
A kajak-kenu versenyek záró napján négy számban osztanak érmeket a tokiói olimpián. A magyarok mind a négyben érdekeltek voltak az elődöntőkben, s közülük három egységnek – női kenu párosunknak, illetve férfi és női kajak négyesünknek – szurkolhatunk majd a hajnali finálékban is.

 

Elsőként Európa-bajnok és vb-ezüstérmes női kenu párosunk, Takács Kincső és Balla Virág rajtolt el az elődöntőben 500 méteren, ahol öt hajóból négy is a fináléba került, ezért aztán a mieink elég kényelmesre vették a futamot és végig tartották a harmadik helyet, amivel biztosan kvalifikálták magukat a fináléba, amely 4 óra 37 perckor kezdődik majd.

A férfi kenu egyesek 1000 méteres távján csak Adolf Balázs révén voltunk érdekeltek (Fejes Dániel már a negyeddöntőben elvérzett). A magyar fiú a második, nehezebb elődöntőből próbálta meg kiharcolni a továbbjutást, de elég gyengén rajtolt, s szinte végig az ötödik helyen haladt. A végén nagy hajrával ugyan megelőzte kubai riválisát, azonban kínai ellenfele jobban rúgta be a hajót, négy századmásodperccel lemaradt az ázsiai mögött, így neki a B-döntő maradt 4.45-től.

A legutóbbi két olimpián győztes magyar női kajak négyes 500 méteren „szokás szerint” elég gyengén rajtolt és még fél távnál is csak az utolsó volt, a hajrá azonban most is ellenállhatatlanul sikerült, s bár a végén még ki is engedett a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna,Bodonyi Dóra összeállítású hajó, így is futamgyőztesként jutott az 5 óra 19 perckor rajtoló fináléba.

A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor összetételűférfi kajak négyesünk óvatosabban kezdte az 500 méteres távot, de a biztos döntős harmadik helyen haladt, majd fél távot követően lehagyta az ausztrálokat, és zárkózott az éllovas spanyolokra is. A végén aztán kicsit kiengedtek a fiúk és végül az ausztrálok 5 századmásodperccel megelőzték őket, de a fináléba kerülésükhöz egy pillanatig sem fért kétség, így nekik is szurkolhatunk majd a tervek szerint 5 óra 37-kor kezdődő döntőben.

Azért csak a tervek szerint, mert az utolsó elődöntőre megérkezett egy heves széllökésekkel járó vihar, így előfordulhat, hogy lesz némi csúszás a programban. Ilyen csúszás legutóbb 2000-ben, a sydney-i olimpia döntőinek második napján fordult elő, igaz, az a mieinknek szerencsét hozott, mert akkor a hat döntőből háromban magyar aranyérem született.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik