A magyar kajak-kenusok hajói már úton vannak Japánba (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)

 

A magyar szövetség (MKKSZ) tájékoztatása szerint a szállítmány 35 hajót tartalmaz. Bár a versenyzők utazásáig még bő egy hét hátra van, a hajók kiszállítását már most meg kellett kezdeni.

„A Covid és más tényezők miatt a légitársaság megváltoztatta a kipakolási időt, így a hajókat korábban kell kiszállítanunk Tokióba – mondta Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója. – A versenyzők addig itthon a póthajójukkal folytatják a felkészülésüket."

A vontára 14 kajak egyest, négy kajak párost, három négyest, öt kenu egyest, két kenu párost, hat parakajakot és egy parakenut pakoltak fel. A kötelező ellenőrzések után a kéttonnás szállítmány a Kolonics György Vízisport Központból elindult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahol a vonta kerekeit levették, majd egy légi palettára rögzítették, és egy teherautóba berakva elindult Luxemburgba.

„A vonta Luxemburgban bekerül majd egy repülőbe, és onnan egyenesen Tokióig megy – árulta el Mócsy Péter, az MKKSZ technikai vezetője. – Miután a gép szombaton leszállt Japánban, és mi is odaértünk, jön a kötelező vámkezelés, ami után a hajók ismét egy teherautóra kerülnek, majd elvisszük egy raktárba. Ott néhány hajót leveszünk, a többivel pedig elindulunk a takamacui edzőtáborba."

A magyar gyorsasági kajak-kenu válogatott 17 versenyzővel – hat-hat férfi, illetve női kajakossal, három női és két férfi kenussal – vesz részt a tokiói olimpián.