A 25 éves versenyző, aki egy héttel ezelőtt Monacóban 3:28.28 perccel a világ idei legjobbját futotta – ez minden idők hetedik legjobb ideje –, eddig nem volt tagja az afrikai ország ötkarikás sportági küldöttségének, mert csak negyedik lett az országos válogatón.

Bekerülését a tokiói indulásra váró atlétaválogatottba – az insidethegames.biz szerint – az tette lehetővé, hogy a kenyai ob-n előtte végzettek közül a második 18 éves Kamar Etyangot kitették a csapatból. Mellőzésének oka az, hogy a holléti nyilvántartás szabályait megsértve három alkalommal sem állt a doppingellenőrök rendelkezésére. 

Cheruiyot a számára kedvező csere után úgy nyilatkozott, reméli, hogy a világbajnoki arany után az olimpiai aranyat is megszerzi Tokióban. Legnagyobb ellenfele várthatóan a norvég Jakob Ingebrigtsen lesz, aki tavaly 3:28.68 perces Európa-csúcsot ért el.

Kenya negyven atlétát, zömmel futókat indít a japán fővárosban egy hét múlva kezdődő olimpián. Az atlétikai versenyeket július 30. és augusztus 8. között rendezik.

(MTI)