Tokió 2020: Aranyat nyerni most különösen nehéz lesz – Hüttner Csaba

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.07.05. 15:15
null
A Tokióba készülő magyar kajak-kenusok (Fotó: Árvai Károly)
Hat dobogós helyezést várnak a kajak-kenus csapattól a szakmai vezetők, akik szerint az esélyeket növeli, hogy egyesben és párosban két hajó állhat rajthoz nemzetenként, ugyanakkor figyelmeztetnek: a sajátos körülmények megnehezíthetik a sportolók dolgát.

 

Ünnepélyes keretek között mutatta be huszonnégy tagú tokiói küldöttségét hétfőn a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) – az olimpián tizenhét gyorsasági és egy szlalomversenyző, a paralimpián hat sportoló száll vízre Japánban.

A sajtóeseményen Schmidt Gábor felelevenítette: 2019-ben – amikor a versenynaptár soron következő viadalairól, az edzőtáborok szervezéséről és a hajók szállításával kapcsolatos logisztikai feladatokról adtak tájékoztatást – senki sem gondolta, hogy nem lobban fel a láng 2020 júliusában Tokióban.

„Kétezerhúsz tavaszán azonban minden megváltozott, volt olyan időszak, amikor abban sem voltunk biztosak, hogy megrendezik a játékokat – mondta Schmidt Gábor. – Most azonban már biztos, hogy augusztus 2-án megkezdődnek a gyorsasági viadalok Tokióban, a szlalom kajak-kenusok pedig már ezt megelőzően versenyeznek.”

Az elnök felidézte: a hazai szövetség idén nyolcvanéves, és eddig éppen nyolcvan ötkarikás érmet szereztek a magyar versenyzők.

„Nagyon sok emlékezetes pillanat részesei lehettünk, s ezek közül több a csapatban most is helyet kapó sportolónkhoz fűződött” – tette hozzá az elnök, külön megemlítve Kozák Danutát (FTC), a küldöttség ötszörös olimpiai bajnokát, valamint a Rióban ugyancsak aranyérmes Csipes Tamarát (BHSE). Rajtuk kívül Kopasz Bálint (Graboplast Győr), Tótka Sándor (UTE) nem olimpiai újonc, míg a paraszágban Varga Katalin (Szegedi VSE) és Rozbora András (AVSE) versenyzett korábban paralimpián.

Hüttner Csaba, a gyorsasági válogatott szövetségi kapitánya kiemelte: jelentős tett, hogy a magyarok minden versenyszámban rajthoz állnak, a várakozásokról szólva pedig hozzátette: „Sok érem van a csapatban, de szerintem aranyat nyerni most különösen nehéz lesz. Extrém olimpia elé nézünk, amelyen azok a versenyzők lesznek eredményesek, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni a sajátos tokiói körülményekhez. Az eredményességet ugyancsak meghatározhatja, hogy – miként a nemzetközi viadalok megmutatták –, minden számban vannak nagyon erős nemzetközi riválisok.”

Hüttner a felkészülés jelenlegi szakaszáról elmondta: minden a terv szerint halad, a sportolók fő bázisa Szolnok, de többen készülnek Szegeden és Dunavarsányban is.

A szövetségi kapitány elmondta: a férfikajak-szakágban a csapathajók összeállításában lehetnek még változások. A férfi kajak négyesben Kopasz helyett Béke Kornéllal (KSI SE) kísérleteznek.

„Hangsúlyozom: nem biztos, hogy ez lesz a végleges csapat, de most a Béke, Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor négyessel tesztelünk. A legfontosabb, hogy arányosan legyenek elosztva a számok a versenyzők között, Kopasz Bálintnál pedig egyértelműen az egyes élvez prioritást, a leglényegesebb, hogy az egyesbeli eredményes szereplését ne veszélyeztesse semmi” – jegyezte meg Hüttner, aki a Nemzeti Sport kérdésére megerősítette: a Nádas, Kopasz egységgel is próbálkoznak K–2 1000 méteren, így elképzelhető, hogy ebben a számban is két magyar hajó versenyez a játékokon.

A magyar kajak-kenu a szlalomszakágban sporttörténelmet ír Tokióban, Schmid Julia személyében először indul magyar szlalom kajak-kenus ötkarikás játékokon. Storcz Botond szakágvezető tájékoztatása szerint a sportoló már elutazott Japánba, és a célja a tisztes helytállás lesz.

A gyorsasági kajak-kenus csapat július 25-én utazik el Japánba.

BOROS GERGELY: A SPORTOLÓINK JÓ ÁLLAPOTBAN VANNAK
„A megszokotthoz képest kicsit más utat járt be mindenki, hogy ott lehessen Tokióban, de örömteli, hogy huszonnégy versenyzővel tudjuk képviselni az országot. A csapat éremerős, szerintem a hat dobogós helyezés reális elvárás, bízom benne, hogy ezek közül minél több lesz a legfényesebb medál. Az esélyeket növeli, hogy idén először egyesben és párosban két egység állhat rajthoz nemzetenként. A sportolóink jó állapotban vannak, mindenkit beoltottak a koronavírus ellen. Három hét múlva elindulunk az akklimatizációs edzőtáborba, Takamacuba” – mondta Boros Gergely, az MKKSZ szakmai igazgatója

A TOKIÓBAN INDULÓ MAGYAR CSAPAT
Gyorsasági kajak-kenu
Férfiak
K–1 200 m:
Tótka Sándor, Csizmadia Kolos
K–1 1000 m: Varga Ádám, Kopasz Bálint
K–2 1000 m: Béke Kornél, Varga; Nádas Bence, Kopasz?
K–4 500 m: Béke, Nádas, Csizmadia, Tótka?
C–1 1000 m: Adolf Balázs, Fejes Dániel
C–2 1000 m: Adolf, Fejes
Nők
K–1 200 m:
Lucz Dóra, Kárász Anna
K–1 500 m: Kozák Danuta, Csipes Tamara
K–2 500 m: Kozák, Bodonyi Dóra; Csipes, Medveczky Erika
K–4 500 m: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi
C–1 200 m: Takács Kincső, Horányi Dóra
C–2 500 m: Balla Virág, Takács

Szlalom kajak-kenu
Schmid Julia (női kenu)

Paralimpia
Pulai Erika (KL1)
Varga Katalin (KL2)
Kiss Péter (KL1)
Rozbora András (KL2)
Kiss Erik (KL3)
Juhász Tamás (VL2, KL1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik