Tokió 2020: a nyílt vízi úszók ébresztőórája hajnali háromkor csörög

KOVÁCS ERIKA (Tokió)KOVÁCS ERIKA (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.08.03. 19:32
null
Világbajnok hosszútávúszónk, Rasovszky Kristóf a Hévízi-tóban szoktatta magát az extrém meleg tokiói vízhez, és bár az elmúlt időszakban nem izgult, mostanra elkapta őt is az olimpiai láz (Fotók: Derencsényi István)
A medencések után a nyílt vízi úszókon a sor: Rasovszky Kristóf és Olasz Anna egészséges izgalommal várja a rajtot a tokiói olimpián.


„Isten hozott, Kristóf!”

Nem mindennapi fogadtatásban volt része Rasovszky Kristófnak: nyílt vízi világbajnokunk és „párja”, Olasz Anna (a nyílt vízi szakág egy-egy kvótát szerzett az olimpiára) múlt szerdán érkezett meg Tokióba, és Kristóf az ezüstérmes párbajtőröző, Siklósi Gergely helyére költözött be a faluba – a vívók apartmanjába.

Ha visszapörgetjük az előző hét eseményeit, hamar összeáll a kép: a Szi­lágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összetételű kardcsapat aznap szerzett bronzérmet, így okkal ünnepelt.
Ekkor toppant be közéjük Rasovszky Kristóf.

„Az apartman termése eddig egy arany, egy ezüst, egy bronz, vagyis eddig mindenki nyert érmet, ugye tudod, ez mit jelent?” – szólt a vívók örömittas fogadtatása.

Persze Rasovszky enélkül is tudja a dolgát: nem szórakozni jött Tokióba…

„Jó hangulatban fogadtak a vívók, Áront és Andrist korábbról ismertem, a többiekkel akkor ismerkedtem meg – árulta el Rasovszky. – Természetesen gratuláltam nekik. Másnap már az úszótársainkkal is találkoztunk, csütörtöktől kint voltunk az uszodában minden nap, szurkoltunk a mieinknek, és persze edzettünk is.”

Hogy Rasovszky Kristóf – többek között – a Hévízi-tóban is készült, hiszen itt, Tokióban (nagyon) melegnek ígérkezik a víz (és persze a levegő hőmérséklete sem alacsony), köztudott, ám az már kevésbé, hogy valamikor június végén, július elején búcsút intett világbajnokunk a tónak, és az uszodai edzések mellett egy másikban, a Balatonban úszott inkább.

„Amikor a Hévízi-tó hőmérséklete elérte a harmincnégy fokot, úgy döntöttünk edzőmmel, Szokolai Lászlóval, hogy nem erőltetjük tovább, onnantól szombatonként a Balatonban csobbantam. Voltak társaim is, hiszen a juniorok a nyílt vízi Európa-bajnokságra készültek, és jó is, hogy ott voltak, mert inspiráltak. Hogy nézett volna ki, ha elvernek az edzéseken?” – nevetett Rasovszky.

Olasz Anna
Olasz Anna

Olasz Anna ezzel párhuzamosan a Maty-éren készült, szerdától viszont már együtt hangol a két jó barát a nyílt vízi viadalra: a hölgyek tíz kilométeres versenyét szerdán, a férfiakét csütörtökön rendezik (a kezdés magyar idő szerint kedden és szerdán 23.30) – az Odaiba tengeri parkban. Vagyis ott, ahol az elmúlt héten a triatlonosok versenyeztek. Ahol a víz büdös, gyakorta erősen hullámos, és amellett, hogy kifejezetten meleg, valami „extra” is van benne…

NS-szakértő
Kovács Rita
világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok hosszútávú úszó

Nehéz úgy Olasz Annáról és Rasovszky Kristóf­ról beszélni, hogy ne vigyen el a szívem, miután több alkalommal edzőtáboroztunk együtt, így testközelből láttam őket, szembesültem a hozzáállásukkal, az elszántságukkal. Mind a ketten profik, nem hinném, hogy a körülmények megzavarják őket. Öt évük volt felkészülni erre az olimpiára, így a korai kezdés vagy a víz hőmérséklete nem lehet kifogás. Edzője, Szokolai Laci bácsi ugyan óvatosan fogalmaz az esélyekkel kapcsolatban, én viszont az első hatba várom Kristófot, sőt Annát is, miközben titkon abban reménykedem, hogy meglesz nekik az érem – megérdemelnék. Rasóék Hévízen, meleg vízben edzettek, ennél többet nem nagyon tehettek volna. A napi forma, mint minden sportban, itt is nagyon fontos, kezdve azzal, hogyan ébred az ember. Ismerik saját magukat, a testüket, és nemcsak tehetségesek, de tudatosan is élik az életüket. Mind a ketten azért ugranak vízbe, hogy életük legjobb úszásával rukkoljanak ki. Nem ez az első olimpiájuk, így a közeg nem nyomni, sokkal inkább ösztönözni fogja őket. Izgulni ekkora világverseny előtt természetes, nem baj, ha dolgozik az emberben az adrenalin.

„A triatlonos lányok közül többen hasmenéssel küzdöttek a versenyek után, mi pedig nem akarunk kockáztatni, így aztán csak élesben próbáljuk ki a helyszínt – mondta Rasovszky. Nem ér annyit egy rizikós főpróba, ha az előadásra kidőlünk… Persze kimegyünk majd, bejárjuk, ám felesleges kockáztatni. Azt egyébként már most tudjuk, hogy hét kört kell teljesítenünk.”

„Lehet, hogy belesétálunk a vízbe, de úszni biztosan nem fogunk benne – vette át a szót Olasz Anna, aki arról is beszélt, hogy nem a hullámos, meleg víz okozza a nehézséget: – A verseny reggel fél hétkor kezdődik, ez persze nem azt jelenti, hogy hatkor csörög az ébresztőóra… Háromkor kelünk, hogy a rajtra készen álljunk. Nem lesz könnyű, de senkinek sem lesz az. Én egyébként éppen ezért szeretem a nyílt vízi úszást: itt ugyanis tényleg alkalmazkodnod kell minden körülményhez.”

Rasovszky Kristóf elárulta azt is, hogy próbálnak felkészülni a korai kelésre: a napok előrehaladtával az esti elalvást fokozatosan előrébb és előrébb hozták és hozzák, hogy mire eljön a nagy nap, kipihenten ébredjenek – kora hajnalban. Ő egyébként minden verseny előtt három órával eszik utoljára, ez pedig azt jelenti, hogy hajnali négykor ott ül a reggelizőasztalnál.

Remélhetőleg mindenféle izgalom nélkül.

„Régebben nagyon izgultam, ez mostanra alábbhagyott. Az elmúlt hetekben sem éreztem semmiféle feszültséget, ehhez hozzájárult persze az is, hogy otthon nyugodt körülmények között készülhettünk – jegyezte meg. – Mostanra azért már elkapott az olimpiai láz, de ez nem is baj.”

„Korábban én is sokkal jobban izgultam a versenyek előtt – tette hozzá Olasz Anna. – Amikor kimegyünk a pályára, biztosan jön az érzés, de csak normális mértékben. Az idén nyertem egy Európa-bajnoki ezüstérmet Budapesten tíz kilométeren, aztán győztem a pótkvalifikációs viadalon, így ez az évem már most sokkal jobb, mint amire számítottam. Az olimpia megkoronázhatja az egészet: vagyok olyan formában fizikailag és mentálisan egyaránt, hogy jó formát »fussak« itt, Tokióban is.”

S hogy Rasovszky Kristóf mire lehet képes az olimpián?

A 2019-es kvangdzsui világbajnokság, a történelmi vb-cím (Rasovszky az első nyílt vízi úszó, aki világbajnoki aranyérmet ünnepelhetett) és a kvótaszerzés után egyezséget kötöttünk, hogy nem beszélünk a tokiói esélyekről, de a cél egyértelmű: Risztov Éva 2012-es olimpiai diadala után újfent magyar (arany)érmet remélünk a szakágtól.

TOKIÓ 2020, NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
Augusztus 3.
23.30:
10 km, nők (Olasz Anna)
Augusztus 4.
23.30: 10 km, férfiak (Rasovszky Kristóf)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik