Tokió 2020: a hegyikerékpáros Parti András célja a top 20

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 17:30
null
Parti András harmadik lett (Fotó: NS-archív)
A legjobb húszba kerülés a cél a hegyikerékpáros Parti András számára az idén nyárra halasztott tokiói olimpián.


A negyedik olimpiájára készülő 38 esztendős magyar bajnok Parti András az M1 aktuális csatornának nyilatkozva hangsúlyozta: minden olimpia óriási motiváció és extra kihívás számára.

„Nagyjából már tudom, mire számítsak, bár azért minden olimpia más” – szögezte le. Mint mondta, Japánban magas páratartalom és meleg idő várható. A felkészülés más, mint egy világbajnokság előtt, hiszen egy négy-, jelen esetben ötéves projekt kiteljesedése a viadal, mindenki feszültebb, jobban akar teljesíteni, ám bízik benne, hogy tapasztalataira alapozva jó eredményt érhet el a szűkített mezőnyben. Felidézte, korábban ötven fős mezőny volt az ötkarikás játékokon, míg a világkupán a férfi felnőtt mezőnyben akár 150-en is rajthoz állnak, Tokióban viszont csak 38 induló lesz, így még élesebb, sűrűbb mezőnyre számít.

Elárulta, az alapozása rendben volt, kicsit gyorsulnia kell még, ám van ideje a felkészülésre, és a két-háromhetesre tervezett magaslati edzőtábor is segíteni fog.

„Rióban az első húsz volt a cél, közel is voltam hozzá, ám defektet kaptam. Most is az első húsz a cél” – fogalmazta meg elvárásait Parti, aki a jó eredmény kulcsaként a jó és nyugodt felkészülést, valamint a versenyen a maximális koncentrációt nevezte meg.

„Extra motiváció, hogy rajtam kívül Vas Kata Blanka és Valter Attila lesz még ott az olimpián, fel kell kötnöm a gatyát, hogy mellettük meg tudjak felelni. Jóval idősebb vagyok, sanszos, hogy ez lesz az utolsó olimpiám, igyekszem hozzájuk méltóan szerepelni” – utalt a hegyikerékpárban nevelkedett tokiói olimpikontársakra Parti. Az országúti mezőnyversenyben induló Valter három napig vezette az összetettet a vasárnap zárult Giro d'Italián, amelyet végül a 14. helyen zárt.

A nőknél a három szakágban is jeleskedő 19 éves Vas Kata Blanka, illetve a 2012-es londoni olimpiát is megjárt Benkó Barbara között dőlt el a tokiói repülőjegy sorsa, és végül Vas áll rajthoz hegyikerékpárban a japán fővárosban.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik