Paralimpia: bélyegre került az érmes Novák Károly-Eduárd

Vágólapra másolva!
2021.09.15. 18:36
null
Novák Károly-Eduárd a világ első sportminisztere, aki paralimpiai játékokon szerepelt és érmet is nyert (Fotó: Koncz György, archív)
A tokiói paralimpián érmet szerzett romániai sportolókat ábrázoló bélyegeket hozott forgalomba a Romfilatelia. A 9 lejes (635 forintos) értékű bélyegek egyike a pályakerékpározás egyéni üldözőversenyében ezüstérmes Novák Károly-Eduárd ifjúsági- és sportminiszert, a másik a bronzérmet szerző Alexandru Bologa látássérült cselgáncsozót ábrázolja.

A bélyegek kibocsájtására jogosult román állami intézmény közleményében külön kiemelte, hogy Novák Károly-Eduárd a világ első sportminisztere, aki paralimpiai játékokon szerepelt és érmet is nyert. A csíkszeredai kerékpáros 2004 óta már ötször vett részt a játékokon, ő nyerte Románia első paralimpiai érmét (2008, Peking) és első aranyérmét (2012, London) is. Négy paralimpiai érme (egy arany és három ezüst) mellett világbajnokságon 23 alkalommal állhatott dobogóra, ebből ötször annak legmagasabb fokára, és az egészséges sportolók közt is rendszeresen versenyzett: 2012-ben például ő lett Románia országúti bajnoka.

Novák Károly-Eduárd közösségi oldalán mondott köszönetet a megtiszteltetésért. „Számomra ez egy gyönyörű emlék, egy gyönyörű örökség, amelyet boldogan adok át a gyerekeimnek, a következő sportolói generációnak” – írta a sportminiszter.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik