Paralimpia 2020: nem jutott döntőbe a Szvitacs, Arlóy női asztaliteniszező-csapat

Vágólapra másolva!
2021.09.01. 07:51
Nem jutott elődöntőbe, így az ötödik helyen végzett Szvitacs Alexa és Arlóy Zsófia az asztaliteniszezők csapatversenyében szerdán a tokiói paralimpián. A magyarok az S9-10-es kategória negyeddöntőjében 2:0-ra kaptak ki a kínai származású játékosokkal felálló ausztráloktól, akik egyesben megnyerték a 9-es, illetve a 10-es kategória versenyét – jelentette az MTI.

Szvitacs az egyik ellenféllel, Lei Li Nával már találkozott egyesben az S9-esek elődöntőjében, és nagy küzdelemben 3:2-re kapott ki a későbbi aranyérmestől. Az egyébként S8-as, vagyis nagyobb sérültséget jelző kategóriában versenyző, genetikai rendellenességgel született Arlóynak feljebb kellett játszania, ami eleve gyengítette a magyarok esélyét.

A papírforma a párosmeccsen egyértelműen érvényesült, 3:0 lett oda, majd a 2019-ben Európa-bajnok, a tokiói paralimpián egyesben bronzérmes Szvitacs – aki 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait – Yang Qiannal mérkőzött meg. Ez a párharc sem tartogatott sok sikert magyar szempontból, megint három szett elég volt az ausztrál győzelemhez, ezzel pedig véget is ért az összecsapás.

„Amikor megláttuk a sorsolást, egyből tudtuk, hogy ez kemény feladat lesz. Két paralimpiai bajnokkal álltunk szemben. Alapvetően az volt a célunk, hogy a lehető legjobbunkat nyújtsuk, és hozzuk ki magunkból azt, amit lehet” – kezdte értékelését az MTI-nek Arlóy.

Elmondta még, hogy egyesben is, melyben a negyeddöntőben búcsúzott, az volt a célja, hogy a lehető legjobbját nyújtsa.

„Amikor kikaptam a norvég játékostól, némileg el voltam keseredve, mert volt sanszom ellene. De ha azt nézem, hogy egyéniben csak egy kétszeres paralimpiai bajnoktól meg egy Európa-bajnoktól kaptam ki, akkor azt mondom, hogy nem lehetek csalódott. Különösen azok után, amiken az elmúlt egy évben keresztülmentem. Voltak sérülések, volt hullámvasút a pandémia meg a kvótaszerzés miatt. Nekem két hónapja lett biztos a kvótám. Azért az elmúlt időszakban ez nem könnyítette meg a helyzetem. Szóval azt gondolom, hogy ahogy egyre telik az idő, szép lassan képes leszek az itteni teljesítményemnek tiszta szívből örülni” – fogalmazott Arlóy.

Szvitacs Alexa, aki egyesben az aranyéremért jött Tokióba, arra kérdésre, hogy tud-e már örülni a bronznak, úgy reagált:

„Mindenki győzni akar, aki idejön, tehát szerintem ez normális hozzáállás. Rajtam volt a nagy teher, mert mindenki várta a nagy eredményt, én is magamtól, de tényleg az volt a fő cél, hogy éremmel menjek haza, és ezt sikerült teljesíteni. Nem arról van szó, hogy nem tudok örülni a bronzéremnek, mert tudok neki örülni, csak aki látta az elődöntőt, az látta, hogy 2:0-ra vezettem, és inkább azért fáj a vereség, mert meg lehetett volna. Ha 3:0-ra kikapok, akkor semmi baj nincs, óriás mosollyal vagyok egész nap a teremben, mert megvan a bronzérem” – értékelt Szvitacs

A paralimpián mutatott játékával egyébként nem volt elégedett, de megjegyezte, hogy még nem utazott ennyire távolra az otthonától a betegsége óta, és bár próbált felkészülni, nem bírta a lába, csonthártyagyulladást kapott, és kezelésre szorult.

„Én egyszer kijelentettem, hogy szeretnék a dobogó tetejére állni, és ahogy ismerem magam, addig megyek úgyis és addig csinálom, amíg ez nem fog sikerülni” – szögezte le.

A női páros búcsújával véget ért a magyar asztaliteniszezők tokiói szereplése.

„Úgy gondolom, hogy a magyar asztalitenisz jelenlegi helyzetében, ha egy paralimpiai bajnoki címünk van és egy paralimpiai bronzérmünk, az mindenképpen nagyon dicséretes és szép eredmény” – hangsúlyozta Vígh Zsolt szövetségi kapitány, aki szerint Major Endre és Arlóy Zsófia ötödik helye is nagyon értékes. Kitért Csonka Andrásra is, aki Rióban ezüstérmes volt, most pedig a nyolcaddöntőben kiesett.

„Andris felkészülését rettentő sok dolog nehezítette, ő kétszer volt covidos. Az, hogy kijutott egyáltalán az olimpiára és itt pariban volt a bronzérmessel, biztató jel” – értékelt a kapitány, aki úgy véli, hogy csapatban már az érdem, hogy a szűk mezőnyökbe magyar együttesek is befértek.

„Alexa esetében annyit jegyeznék még meg, hogy ő gyakorlatilag csak kínaitól kapott ki, teljesen mindegy, hogy ausztrál vagy kínai színekben játszott. A párizsi paralimpiára úgy kell készülni, hogy az ázsiaiak a legnagyobb riválisok. A paralimpiai bajnok Pálos Péter teljesítményére pedig szerintem csak szuperlatívuszokat lehet használni, hiszen vesztett állásokból nyerte sorra a meccseit, ami csoda kategória volt. Azt gondolom, hogy tisztesen helytálltunk. Elégedett vagyok, de megelégedett sohasem lehet az ember” – jelentette ki a kapitány.

PARALIMPIA, ASZTALITENISZ
NŐI CSAPATVERSENY (S9-10)
NEGYEDDÖNTŐ

Ausztrália–Magyarország 2:0
páros: Yang Qian, Lei Li Na–Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia 3:0 (3, 7, 3)
egyes: Yang–Szvitacs 3:0 (6, 3, 8)

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik